Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Zrzavá německá Sigourney Weaver a film, který sice není ani zdaleka tak nudný jako jeho název, ale ani omylem se neblíží napínavosti, kterou se divákovi snaží vsugerovat soundtrackem – na plné koule vyhrávajícím symfonickým mutantíkem zrozeným z něžného, skoro až vznešeného (i když maličko bezduchého) milování mezi hudebními podkresy náhodné bondovky a Pána prstenů. Postavy a herci fajn, lehce přehnané východoněmecké retro panoptikum docela taky, ale ten příběh! Jako by kráva v hubě přežvejkala všechny biografie tohohle typu a slinama je slepila v jeden nemastný neslaný kousek, kterému musí po emocionální stránce pomáhat již zmíněný soundtrack. Ten je ale kolikrát až příliš horlivý a v nejvelkolepějších momentech buď vytrhává z dění, nebo rovnou působí směšně. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, jak lze absenci vyššího rozpočtu nahradit schopnou režií a smysluplným scénářem. Balón je nejsilnější ve svém tempu, ve schopnosti diváka zaujmout a neztratit ho. Neustále se něco děje, zároveň není divák přehlcený, takže vysoké tempo děje není na škodu. Postavy jsou sympatické, některé řeší dilemata, která by vydala na samotný film (syn rozhodující se mezi pudem dospívání a dospěláckou zodpovědností). Příjemné překvapení. 7/10 ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Ballon" je pre mňa skutočne poriadnym prekvapením. Za november som už napäto očakával ďalší dobrý film, ktorý by som si mohol odsedieť v kine a potom nadšene o ňom ešte rozprávať. A tento film tam bude určite patriť. Myslím si, že film má veľmi dobrú drámu, kde som prežíval všetky udalosti spolu s našimi hrdinami. Vysoko som im fandil. Chcel som, aby sa z NDR dostali von. Chcel som veriť, že sa to podarí všetkým. A takisto, že nebudú nejaké konsekvencie pre nich. Nakoľko sa sústredíme aj na Stasi, ktorí neustále hľadajú zločincov, ktorí sa pokúsili utiecť cez hranice a zápasia s časom, tak film skutočne má dobrú drámu a bol som neustále v napätí, ako to reálne dopadne. Tempo a hudba filmu sú tu skutočne skvelé. Nenašiel som ani jeden nudný moment. Neustále som bol zvedavý ako to bude pokračovať. Na úvod ma trošku prekvapilo, že sa film už začína letom, no asi som si mal lepšie prečítať obsah, a vedel by som. Ale to je na mňa. Herecky je to podľa mňa spracované veľmi dobre a rovnako musím pochváliť aj dabing filmu, ktorý funguje skvele. Je tu niekoľko vynikajúcich momentiek, na ktoré nezabudnem a človek si pri tom uvedomí, v akej situácii kedysi museli ľudia byť. Občas si hovorím, či by tento svet vyzeral rovnako, keby sme nemali druhú svetovú vojnu. To by bola zaujímavá alternatívna realita, ktorú by som chcel vidieť. Ale to sa mi nikdy nepodarí, lebo som sa narodil v tejto. Celkovo si myslím, že film je veľmi dobrá voľba na návštevu kina. Ak to zvažujete, tak za seba hovorím, aby ste si film išli pozrieť. Podľa mňa budete s výsledkom spokojný. Ja rozhodne som. Hodnotenie: A ()

Script 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi pořád věřit tomu, že za tímhle filmem stojí Němci. Hudba jak od Hanse Zimmera, kamera perfektní, herecké výkony skvělé. Je to téměř dokonalý snímek, který bohužel jen kazí dramatizace scén díky střihu. Ve finále vás udrží v takovém rozpoložení, kdy jste napínaní, kvůli tomu co by mohlo přijít, ale nakonec se ve finále tak nestane. Jde o jediný element ve filmu, který vám při opakovaném shlédnutí lehce kazí dojem, ale pořád je to velký kus odvedené práce. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Extrémně napínavý film o riskantní cestě za svobodou z východu Německa na západ. Film má minimum hluchých pasáží. Neustále se něco dělo. Plánování výletu balónem i jeho samotná realizace se hodně povedla. S hereckými výkony jsem neměl problém. Postavy byly napsány velmi sympaticky a chovali se zcela uvěřitelně. Film o životě v době rozděleného Německa zasazený právě sem jsem viděl snad poprvé, takže i z tohoto pohledu určitě zajímavá podívaná. [80 %] ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama