Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Balón je thriller ako vyšitý, s potenciálom značného komerčného úspechu vo východnej Európe. Má svoje chyby (nerozpracovaná línia Frank - Clara, permanentné prestrihy na zazerajúce pohľady). Napriek tomu je to asi najlepší nemecký film tohto roka. Predovšetkým preto, že je pútavý, dynamický, má dobrú výpravu a perfektný scenár. Je to malý nemecký blockbuster. O to viac zamrzí, že ho z kín stiahnu už týždeň po premiére. Zaslúžil by si dobré promo. A veľkú pochvalu za CZ kino dabing. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velké tragické a pohříchu filmaři (zvlášť českými) nepříliš objevené a probádané téma Železná opona a neuvěřitelné příběhy jejího překonávání. Je dobře, že se tyhle filmy točí a že se mladým generacím ukazuje, co byl ten komunistický či socialistický ,,ráj" vlastně zač, k snímku samotnému mám jen jednu výhradu - to štěstí, které tvůrci přisoudili těm dvěma unikajícím rodinám, bylo až hollywoodské - upřednostnil bych míň scénáristického tlačení na pilu... ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Velmi silny skutocny pribeh o odvaznej rodine, ktora chcela lepsiu buducnost. Krasny film. Od zaciatku az do konca napinave. Och, tak som im drzala prsty! Cely film posobil tak realne, clovek mal pocit, ze sa naozaj pozera na rok 1979 (akurat hlavny hrdina mal dost moderny vzhlad - uces, brada). Nevidela som to sice v kine, ale bol to pre mna zazitok a film vrelo odporucam. Dokonca si dovolim tvrdit, ze Balon by si zasluzil aj nominaciu na Oscara! 85% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Film ničí už jen to, že už od začátku je zcela jasné, že se bude konat happy end. A kvůli tomu, že je to tak okatě jasné, tak divák nemá šanci být byť neparně napjat. Ale pokud jste fanoušky letů s balonem (viz Cinq semaines en ballon de Jules Verne), tak budete asi nadšeni. 62 % Celosvětový příjem k 25. 4. 2019: ‎$7,238,847, což je 0,65 násobek rozpočtu ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Ballon" je pre mňa skutočne poriadnym prekvapením. Za november som už napäto očakával ďalší dobrý film, ktorý by som si mohol odsedieť v kine a potom nadšene o ňom ešte rozprávať. A tento film tam bude určite patriť. Myslím si, že film má veľmi dobrú drámu, kde som prežíval všetky udalosti spolu s našimi hrdinami. Vysoko som im fandil. Chcel som, aby sa z NDR dostali von. Chcel som veriť, že sa to podarí všetkým. A takisto, že nebudú nejaké konsekvencie pre nich. Nakoľko sa sústredíme aj na Stasi, ktorí neustále hľadajú zločincov, ktorí sa pokúsili utiecť cez hranice a zápasia s časom, tak film skutočne má dobrú drámu a bol som neustále v napätí, ako to reálne dopadne. Tempo a hudba filmu sú tu skutočne skvelé. Nenašiel som ani jeden nudný moment. Neustále som bol zvedavý ako to bude pokračovať. Na úvod ma trošku prekvapilo, že sa film už začína letom, no asi som si mal lepšie prečítať obsah, a vedel by som. Ale to je na mňa. Herecky je to podľa mňa spracované veľmi dobre a rovnako musím pochváliť aj dabing filmu, ktorý funguje skvele. Je tu niekoľko vynikajúcich momentiek, na ktoré nezabudnem a človek si pri tom uvedomí, v akej situácii kedysi museli ľudia byť. Občas si hovorím, či by tento svet vyzeral rovnako, keby sme nemali druhú svetovú vojnu. To by bola zaujímavá alternatívna realita, ktorú by som chcel vidieť. Ale to sa mi nikdy nepodarí, lebo som sa narodil v tejto. Celkovo si myslím, že film je veľmi dobrá voľba na návštevu kina. Ak to zvažujete, tak za seba hovorím, aby ste si film išli pozrieť. Podľa mňa budete s výsledkom spokojný. Ja rozhodne som. Hodnotenie: A ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)

Reklama

Reklama