Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Honecker, Trabant, Wartburg, Stasi, co nám tady vlastně schází, aneb darem bratří Montgolfiérů za překonáním železné opony. Ta dramatičnost sice někdy byla až přehnaná (sen, vyšetřovatel ve školce), ale bez ní by Ballon neměl tu správnou letovou hladinu. Thomas Kretschmann si náramně užíval svini soudruha podplukovníka a já si při tom light výletu do těžkých časů vzpomněl na poměrně radikální názor, že na Zemi bude dobře, až se budou spravedlivě střídat vrstvy. Vrstvy bolševiků a vrstvy vápna.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dramatická snaha o únik z tábora šťastnej budúcnosti a mizernej prítomnosti sa síce nevyrovnala filmu Životy tých druhých, ale aj tak ide o mimoriadny počin. Oceňoval som najmä kamerové skratky na všadeprítomné oči a uši Stasi, to aký obrovský aparát dokázala zmobilizovať kvôli obave, že im pár ľudí uletí na Západ. A pritom sám veliaci podplukovník preniesol kľúčovú vetu: "Proč je skrátka nenecháme běžet?" Všade vo svete je dominantnou úlohou hraničiarov zabrániť vniknutiu nežiaducich osôb, iba v socialistických zemiach sa pozornosť sústreďovala na zabránenie únikom. Nepovažujem Balón za bezchybný film, ale minimálne kvôli atmosfére a napätiu si štyri hviezdičky zaslúži. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Balón nabízí dvě napínavé hodiny, během nichž se divák dostává zpátky o čtyřicet let do dob, kdy svoboda nebyla rozhodně samozřejmostí a bylo nutné za ni bojovat. Důkazem je tento příběh dvou rodin, jejichž odhodlání a statečnost jim dovolila se vzepřít systému a bojovat právě za onu kýženou svobodu. Film má již od samotného začátku akční spád, přičemž děj postupně graduje až k nervyrvoucímu k finále, u kterého jsem byl napnutý jak struna. Člověk z mé generace si jen těžko dokáže představit, jaké to bylo v tehdejší době žít, ale tento snímek (a i jemu podobné) autentickým způsobem tuto dobu přibližuje a důvěrně zobrazuje nelehké minulé časy. Co se hereckého obsazení týká, nemám výtek, stejně jako v případě rekonstrukce sklonku 70. let. Michael Bully Herbig dokázal, že vedle komického ducha má i smysl pro dramatické příběhy. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Při loňské návštěvě Berlína jsem si předsevzala, že musím kouknout na nějaký povedený film, týkající se německé historie. Přestože je to spíše náhoda, že mi dnes díky jednomu ze zdejších uživatelů padl do obrazovky zrovna tenhle kousek, myslím, že si tenhle "úkol" můžu odfajfkovat. Sice to bylo o nervy, ale ani trochu nelituji. Hezky napsané, zahrané i natočené. 4,5* ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* V posledních letech se množí ve společnosti názor jak se tu u nás v socialistickém bloku žilo hezky, tak je vidět jak se hodně zapomíná a vzpomíná jen na to hezké, když jsme byli mladí a bezstarostní. Žili jsme v kleci, z které se dokázali dostat jen vyvolení a nebo odvážní. A o těch druhých je tento příběh. Na filmu oceňuji, že dokázal zobrazit tu tísnivou atmosféru a stále sledující oči, co se zajímali o všechno neobvyklé a hlavně že i běžní lidé častokrát nevědomky pomáhali systému. Takže tentokrát jsem si film z německé distribuce užil a byl v napětí do konce, i když jsem od začátku tušil jak to skončí, protože byl natočen podle skutečného příběhu. Film můžu doporučit dále a jako varování by mu možná slušelo při závěrečných titulkách víc informací o následcích jejich činu, které jsem se musel dočíst až tady v zajímavostech. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)

Reklama

Reklama