Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud vychází tvůrci nějakého filmu ze skutečných událostí, už předem počítám s tím, že si děj poněkud upraví, jenže v tomto případě napsal scénárista úplně nový příběh, který toho se skutečností neměl mnoho společného. Asi to bylo tím, že se ve skutečném příběhu Charlese Raymonda Starkweathera a Caril Ann Fugate vyskytovalo mnohem více krvavých detailů než romantických momentů, a lidé si (fakt netuším proč) velice rádi idealizují zločince. No, a protože se scénář vydal touto novou cestou, ztratil pro mě film jakoukoli výpovědní hodnotu, při projížďkách polopouští jsem se navíc celkem nudil, takže to pro mě byla z větší části jen ztráta času. Ale uznávám, že se několik záběrů západu slunce fakt povedlo a Martin Sheen se vcelku snažil. / Poučení: Okouzlují tě zločinci? Mysli na své blízké, blbe. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick je indivíduum. Badlands je zvláštny film. Takmer anticky vystavaný tragický príbeh lásky, v ktorom musí hrdina opustiť svoj život a čeliť osudu, aby získal svoju milovanú, ktorý je tu však obrátený takmer naruby - hrdinom je absolútne obyčajný 25-ročný, o nič sa nezaujímajúci fešák a flákač, pracujúci ako smetiar, ktorý sa jedného dňa rozhodne zrealizovať svoj veľký útek zo sveta. Vezme to najnutnejšie, svoju milovanú, zastrelí jej otca a hurá do nekonečných plání a prérií zabudnutej zeme. Teda vlastne Severnej Ameriky. Celý film je natočený tak, aby pôsobil veľmi realisticky, no nielen to - až prachobyčajne, akoby chladnokrvné zastrelenie minimálne 6 ľudí bola úplne bežná vec. A divák, ktorému je Kit sympatický a fandí mu, to tak berie tiež. Predsa len Kit zabíja len tých, ktorý jeho plán ohrozujú. A tak jeden a pol hodiny sledujeme film, v ktorom sa okrem dvoch naháňačiek a niekoľkých vrážd v podstate nič nedeje. Len sa jazdí z jedného miesta na druhé, počúvame rozprávačské vstupy Sissy Spacek a znudeného pofľakovača Martina Sheena. Aspoň je vidno, po kom je Charlie. 95% ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Absolutní svoboda takových normálních zabijáků - Kita, který mohl být čím chtěl, ale přál si být zločincem a rozmarné Holly, zbavující se odpovědnosti pasivním přihlížením... Vzrušující záběry, zneklidňující hudba, zajímaví herci... prostě slušný Malick i čtyřicet let later tomu... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Prečo, sakra, ten Malick točí filmy s takým odstupom?! Je to škoda, no možno aj preto, že to nefláka a vie sa s nimi poriadne pomaznať, vypilovať ich, nechať "dozrieť" myšlienku, koncept...všetko. Badlands je alternatívnym príbehom alternatívnych Bonnie a Clyda, silnou romancou bez klasickej romantiky, svojským absurným krimi a zároveň je krásnym filmom. Krásnym nielen pre Malickove trademarkové nádherné zábery prírody a kamerovú kompozíciu, ale hlavne pre svoju civilnosť, prepracovanosť a zároveň ľahkosť, spolu s jemnou iróniou. Sheen a Spacek sú úplne dokonalí, príbeh+ dialógy obsahujú v sebe množstvo geniálne zakomponovaných detailov, ktoré spolu dávajú zmysluplný celok. Badlands je totálne nenápadný a o to viac hrejivý snímok, ktorý potvrdzuje, že Malick ako scenárista a režisér by mal točiť aj častejšie! :) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Martin Sheen tam všechny frajersky zabíjí a má divnou holku, který je všechno jedno. V celym filmu je kladenej velkej důraz na přírodu, ale to neznamená že je to nějaká ekologická agitka. Na konci je super honička s takovejma oldschool kárama. Dostávalo mne, že když Sheena na konci chytěj, tak se s nim ty policajti kamaráděj a dobrácky spolu kecaj :) Dnes by to už natočit nešlo. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (34)

  • Bílý policejní vůz je Ford Fairlane 500 z roku 1958. (J.F.B.)
  • Badlands je geomorfologické označení pusté krajiny s vyschlou půdou, která prakticky neobsahuje žádnou vodu a která je pomalu nepříznivými podmínkami dále rozrušovaná a erodovaná. Vzhledem k rozlehlosti takových plání je samozřejmá špatná orientace a snadné ztracení se. (mcleod)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama