Reklama

Reklama

Nebeské dny

  • USA Days of Heaven (více)
Trailer 1

Film Nebeské dny, kritiky jeden z nejoceňovanějších filmů všech dob, je dojemným příběhem dvou mužů, kteří milují stejnou ženu. Richard Gere, uprchlík z chudinské čtvrti Chicaga čelí kvůli lásce k Abby (Brooke Adams) plachému, bohatému Texasanovi (Sam Shepard). Mimořádný filmový počin s působivou kamerou a podmanivým zvukem natočil scenárista a režisér Terrence Malick. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (234)

castor 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem měl tu možnost vidět bezmála třicet let staré drama Terrence Malicka a už jenom pro podmanivou kameru si pozornost zcela jistě zaslouží!! Komerční neúspěch snímku znemožnil Malickovi realizovat další vysněné projekty. Tragický příběh milostného trojúhelníku z těžkých dob před 1.světovou válkou těží kromě úchvatných záběrů krajiny i z hereckých výkonů ústředních postav!! 70% ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Buranska vizualni poezie. Problem je v tom, ze krome tech krasnych zaberu na farmarskou prirodu toho ten film skutecne moc nenabizi. Mozna prijemnou a misty pusobivou Morriconeho hudbu. Zdaleka nejlepsi sekvence filmu byl kobylkovy terror. Kazdopadne prehodnocenost rezisera Terrence Malicka nabyla nebyvalych rozmeru. Vsechny jeho filmy maji prevazne spolecny 1 faktor - vrazednou nudu, coz pekna kinematografie nezachrani. 4/10 ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príroda a jej úžasné vyobrazenie kamerou, no akoby chýbajúci príbeh, ktorý by tomu dodal nejaké emócie. Ak sa niekto vzdá svojho dievčaťa, len aby jej zabezpečil lepší materiálny život, tak je to z tohto hľadiska pre mňa mierne divné a nesprávne, lebo v živote o to nejde. Morricone v hudbe, či Gere ako herec sú výrazné doplnky tohto filmu, no chýba mu poriadna režisérska ruka a ak sa teda na vyše 20 rokov po tomto filme Malick odmlčal a potom prišiel s dielami, ktoré sa mi ozaj páčili, tak asi urobil dobre. Na druhej strane ma mrzí, že nevidieť jeho vývoj a že toho nenatočil viac, lebo zlé filmy to od neho nie sú. Ak sa tu hovorí o prázdnom filme, je to z časti pravda, lebo jeho biblickosť je tu na mňa dosť umelá. Neužil som si ho, skôr ma uspával. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá mierne poeticky ladená dráma od Terrenca Malicka. Má pomerne dobrý príbeh o robotníkovi, ktorý je po nešťastnom usmrtení svojho zamestnávateľa nútený spolu s priateľkou a malou sestrou ujsť a rozhodnú sa prijať sezónnu práci na jednom veľkom ranči, pričom predstierajú, že sú všetci traja súrodenci. Bohatému majiteľovi sa žena zapáči a robotník to chce využiť, aby konečne mohli žiť bezstarostným životom, lenže časom si všetci uvedomujú, že to nie je úplne ideálne. Spracovanie je celkom slušné, síce sa tu z príbehového hľadiska toho až tak moc neudeje a tempo je väčšinu času také pomalšie, ale aj tak si tu moc nemôžem sťažovať. Celé sa to nesie v takej zaujímavej atmosfére, v prvej polovici je kladený dôraz na také až spolužitie s prírodou, aspoň taký som mal z toho pocit a pôsobí to tak príjemne bezstarostne a v druhej už práve včas, aby to nebolo jednotvárne začínajú pribúdať nové zaujímavé prvky a situácie, ktoré to celé osviežia a to vrátane zaujímavého záveru. Jedine ma mrzí, že si ma to ani na okamih nedokázalo naplno získať, ale aj tak som spokojný. Herecké obsadenie je celkom slušné, hlavné duo Richard Gere a Brooke Adams pôsobia sympatickým dojmom, ale viac ma bavil Sam Shepard v úlohe majiteľa ranča. A viac priestoru mohla dostať postava sestry, tá bola zaujímavá, ale objavovala sa len sporadicky. Réžia a technická stránka sú vydarené, už tu cítiť, že Terrence Malick je skutočne výnimočný režisér a aj scenárista, skvelá kamera, zaujímavá kompozícia záberov, ale tá jeho poetika tu ešte nebola až tak pôsobivá. A dobre zvolená je aj hudba. Viac mi sadli Malickove nové filmy, hlavne kvôli kvalitnejšej poetike, ale aj Nebeské dni je zaujímavý film, bavilo ma to. 74% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vizuální vypravěč Terrence Malick už ve svém druhém filmu předvedl to co mu jde nejlépe, poetické vyprávění skrze nádherné obrazy. Obyčejný příběh s mladým Richardem Geerem, ze kterého si divák odnese převážně překrásné obrazy (většina scén se odehrává při východu či západu slunce) a minimalistickou ale působivou hudbu. Komu se líbí vizuální styl Malickových filmů, určitě by si měl tímto snímkem doplnit vzdělání. To pravé kouzlo jsem však našel až v jeho snímcích po 20-ti leté tvůrčí pauze. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (33)

  • Natáčení scény požáru obilného pole probíhalo celkem tři týdny. Filmovalo se postupně, po menších částech, aby bylo možné plameny udržovat pod dostatečnou kontrolou. Pro scénu bylo vyhrazeno okolo 50 hektarů pole. (Borrtex)
  • Terrence Malick strávil nad strihaním filmu celé dva roky. (Mordenroth)
  • Kvůli zpoždění byl rozpočet filmu překročen a producent Harold Schneider musel na pokrytí dodatečných nákladů zastavit svůj dům. (Borrtex)

Související novinky

Malick workoholikem

Malick workoholikem

25.11.2016

Legendární filmař Terrence Malick nikdy netočil závratným tempem. Mezi Nebeskými dny a Tenkou červenou linií třeba nechal díru 20 let, od roku 2011 se ale podivuhodně rozjel. Po šestileté pauze… (více)

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama