Reklama

Reklama

Nebeské dny

  • USA Days of Heaven (více)
Trailer 1

Film Nebeské dny, kritiky jeden z nejoceňovanějších filmů všech dob, je dojemným příběhem dvou mužů, kteří milují stejnou ženu. Richard Gere, uprchlík z chudinské čtvrti Chicaga čelí kvůli lásce k Abby (Brooke Adams) plachému, bohatému Texasanovi (Sam Shepard). Mimořádný filmový počin s působivou kamerou a podmanivým zvukem natočil scenárista a režisér Terrence Malick. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (233)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Z jednoduchého a mnohokrát viděného milostného trojúhelníku se Terrenci Malickovi povedlo dokonalou kamerou, hudbou i scénářem udělat nádhernou filmovou báseň, na kterou je radost se dívat. Tento film funguje tak, jak má, není jen převedením scénáře na plátno (taková díla by si kolikrát člověk spíš raději přečetl, než by se na ně koukal), obraz nemá jen popisnou funkci, ale sám vytváří děj. Nebeské dny jsou tak především jedinečným audiovizuálním zážitkem. Vkrádá se otázka - jak vidno, hezké romantické filmy existují, tak proč naše televize krmí diváky stále jen slátaninami podle Rosamunde Pilcher či Danielle Steel? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po docela fajn Badlands jsem si zacal myslet, ze aspon rany Malickovo filmy me zaujmou, jenze Badlands byla asi jedina vyjimka. Tohle je zkratka typickej Malick. Sazi se hodne na atmosferu a kameru, ktera je opravdu uzasna a to i presto, ze se vlastne vetsinu casu koukame na pole. Jinak pribeh je znacne jednoduchej a neoriginalni, mame tu milostnej trojuhelnik, ale postavy mluvi jen minimalne a vetsinou proste jen cumi, takze to musi zachranovat jiz zminena kamera a hudba. Ne, ze by to vylozene nudilo, jenze herci nejsou kdovijaky sympataci a nic moc nehrajou i presto, ze tu je mladej Gere, takze jsem to tak nejak dokoukal jen aby se nereklo. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5..To či je v tomto filme "najkrásnejšia kamera v dejinách filmu" je relatívne a subjektívne, ale ja sa nehádam. Vizuál je naozaj neskutočný, toľko citu, vnímavosti sa len tak nevidí. Obrazy sami o sebe dokážu vyvolať emócie, prakticky každý z nich by mohol fungovať aj samostatne ako zarámovaný obrázok. Malickove príbehy sú takmer vždy plné alegórie a klasický "polopaticktický dej" tu nemá miesto. Vzťahový trojuholník bol zobrazený "Malickovsky" poeticky a mal v príbehu svoje miesto, hoci sa môže stať, že v porovnaní s výrazným vizuálom hrá len druhé husle. Ďalší magický zážitok, hodný mena svojho autora. Len by ma veľmi zaujímalo, prečo sa po tomto filme Malick na dlhé roky odmlčal... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tohle jsou lidé, tohle jsou jejich životy a tohle je příroda, jejíž krása bere dech. Terrence Malick si všímá hlavně té přírody a celých devadesát minut nás nechává spočinout zrakem na unikátně „čistém“ filmu. Čtyři sympatičtí herci (ano, tentokrát i Gere!), čtyři postavy, jejichž osudy nejsou nezajímavé, ale vnucuje se otázka – mohou mít v širším kontextu nějaký vliv na běh světa? Ta smířenost jdoucí ruku v ruce s neochotou regiznovat mě fascinovala. Život a smrt, prohry a vítězství, radost a zklamání – takhle to je, takhle to už jednou na světě chodí. Proč tedy máme neustále potřebu řešit všelijaké složitosti? Nebeské dny jsou překrásným filmem, jedním z nejkrásnějších. Sledoval jsem je s tichou, posvátnou úctou, abych snad nenarušil onu dokonalou harmonii. Nyní mi nezbývá než snít o zalehnutí do trávy nezaneřáděné odpadky, o vychutnání si několika minut pokojného souznění, nerušeného… vůbec ničím… nanejvýš pokojnými tóny z Morriconeho božského soundtracku. 90% Zajímavé komentáře: wipeout, krypton22, PaRi ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá mierne poeticky ladená dráma od Terrenca Malicka. Má pomerne dobrý príbeh o robotníkovi, ktorý je po nešťastnom usmrtení svojho zamestnávateľa nútený spolu s priateľkou a malou sestrou ujsť a rozhodnú sa prijať sezónnu práci na jednom veľkom ranči, pričom predstierajú, že sú všetci traja súrodenci. Bohatému majiteľovi sa žena zapáči a robotník to chce využiť, aby konečne mohli žiť bezstarostným životom, lenže časom si všetci uvedomujú, že to nie je úplne ideálne. Spracovanie je celkom slušné, síce sa tu z príbehového hľadiska toho až tak moc neudeje a tempo je väčšinu času také pomalšie, ale aj tak si tu moc nemôžem sťažovať. Celé sa to nesie v takej zaujímavej atmosfére, v prvej polovici je kladený dôraz na také až spolužitie s prírodou, aspoň taký som mal z toho pocit a pôsobí to tak príjemne bezstarostne a v druhej už práve včas, aby to nebolo jednotvárne začínajú pribúdať nové zaujímavé prvky a situácie, ktoré to celé osviežia a to vrátane zaujímavého záveru. Jedine ma mrzí, že si ma to ani na okamih nedokázalo naplno získať, ale aj tak som spokojný. Herecké obsadenie je celkom slušné, hlavné duo Richard Gere a Brooke Adams pôsobia sympatickým dojmom, ale viac ma bavil Sam Shepard v úlohe majiteľa ranča. A viac priestoru mohla dostať postava sestry, tá bola zaujímavá, ale objavovala sa len sporadicky. Réžia a technická stránka sú vydarené, už tu cítiť, že Terrence Malick je skutočne výnimočný režisér a aj scenárista, skvelá kamera, zaujímavá kompozícia záberov, ale tá jeho poetika tu ešte nebola až tak pôsobivá. A dobre zvolená je aj hudba. Viac mi sadli Malickove nové filmy, hlavne kvôli kvalitnejšej poetike, ale aj Nebeské dni je zaujímavý film, bavilo ma to. 74% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (33)

  • Jedná se o jeden z prvních amerických filmů, ve kterém byl použit kamerový steadicam k lepší stabilizaci obrazu. Jednalo se o prototyp Panaglide vyroben společností Panasonic. (Borrtex)
  • Filmové kopie, zvětšené na 70mm formát pro opětovné uvedení, byly nešťastnou náhodou ztraceny, když byla špatně interpretována interní zpráva společnosti Paramount, která požadovala zničení přebytečných kopií filmu Bouřlivé dny (1990). (Borrtex)
  • Návrhářka kostýmů Patricia Norris vyráběla dobové oblečení z použitých látek a starých oděvů, aby kostýmy herců vypadaly co nejpřirozeněji. (Aelita)

Související novinky

Malick workoholikem

Malick workoholikem

25.11.2016

Legendární filmař Terrence Malick nikdy netočil závratným tempem. Mezi Nebeskými dny a Tenkou červenou linií třeba nechal díru 20 let, od roku 2011 se ale podivuhodně rozjel. Po šestileté pauze… (více)

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama