Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Holčička Zazie přijíždí poprvé do Paříže a má jedno přání, tak veliké jak dokážou být jedině dětská přání, vidět pařížské metro. Jejím průvodcem a ochráncem při jejím pařížském pobytu je strýc Gabriel, který ji seznámí se svými přáteli, k nimž se malá Zazie chová s otevřeností a půvabem sobě vlastním. Takže, hurá do metra! Ale metro je zavřené, protože zaměstnanci stávkují a Zazie musí tedy vzít za vděk taxíkem Charlese, Gabrielova kamaráda. Ráno čeká strýce Gabriela nemilé překvapení: Zazie si vyšla poznat Paříž. A spolu s ní, jejím pohledem, poznávají Paříž a její obyvatele i diváci. Toto velké dobrodružství holčičky Zazie trvá třicet šest hodin a probíhá v překotném tempu a úžasné legraci.
Filmová adaptace slavného románu Raymonda Queneaua je ve filmu tím, čím je tento román v literatuře: je vynalézavá, směšná, plná gagů, s lehkostí i plnou vážností si pohrává s různými formami, zvuky, hudbou a barvami, stejně jako si literární text hraje se slovy, syntaxí a pravopisem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Naprosto šílená bizarní taškařice s okouzlující vizuální stránkou filmu. Lehce dadaistiký pohled na město a lidi v něm se pohybující, jakoby dětskýma očima, avšak s inteligentním nadhledem a neuvěřitelnou fantazií... Navíc - na to, že je tenhle filmek už skoro půl století stár, každopádně je však nestárnoucí a stále mile zábavný. Vlastně až nadčasově poetický... :-) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vzdy som vedel, ze film Canicule 1984 bol nielen vo Francii obrovsky hit, a o tomto filme neviem nic, Oskar pise ze mimo Francuzsko neznamenal nikde nic, no a txa ja k filmu teda budem spravat. Mlade dievca je v Parizi, objavuje toto hlavne mesto Francie a nic ... este viem, ze tam hral aj pan Cernyet /Prohnili, Atentat v Parizi/, no zbvyok hercov siel potom uz uplne mimo mna. Kazdopadne nudny film, plany, v strede z dialogov su len vatovo plane plky, nepocuvatelne ...... v 3/4 som to vypol . 30 % ()

Reklama

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Posledních 15 minut (nebo kolik) ten film zbytečně zabíjí. I když musím přiznat, že ÚPLNEJ závěr, byl pro mě docela překvapivý. // "SPOILEROIDNÍ" HLÁŠKY, KTERÉ SE MI PODAŘILO ZACHYTIT: Líbí se ti v Paříži? - Prdlajz dědku plesnivej. // Proč cheš být učitelkou? - Abych do pětašedesáti mohla buzerovat malé děti. // ... Tak budu kosmonaut. ... A budu buzerovat Marťany. // Anglický bomby zabíjely jen Němce. // Jmenuju se Pedro Přebytečnej. // Já jsem skutečná slečna. A navíc vdova. // Je radost vidět vás řídit. - Opravdu? // Nevíte která bije! - Čtvrt na pět. // Dospělé nesmíš týrat. // Kde je Albertina? - Pryč. - Jde se na cibulačku! // Tak to jste pitomec. - To se policajtům stává. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

V Kronice filmu se píše, že na nepřipravené diváky působil film Zazie v metru až provokačně a nikde mimo Francii nezaznamenal úspěch. Naivně jsem si myslel, že přečíst si tuto větu znamená stát se "připraveným" divákem. :o) Omyl. Louis Malle udělal všechno pro to, aby uvedl publikum v naprostý zmatek. Překotné skoky v čase (žena odchází uložit Zazii do postele, ve vteřině je zpátky a říká "Usnula okamžitě"), prostoru (jako by se všichni přemisťovali teleportem, postavy vynořivší se odnikud a mizející, aniž bychom se dozvěděli, co byly zač a o co jim šlo... Ale to nejsou výhrady! To je úžas. Ten film se nepodobá ničemu. Může snad malinko připomenout Amélii z Montmartru, ale ne náladou. Vtěsnal do obyčejné stopáže tolik děje, nápadů a gagů, rozhazovaných plnými hrstmi, že mě přinutil podívat se na něj 3x během týdne. A potřetí nebylo naposled, protože díky té hektičnosti v něm vidím vždycky něco, co mi předtím uniklo. Je to dobrý film? Špatný? Na to kašlu. Je mimořádný. Zatím 80% ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Playtime pro Louise Malla a skupinu pařížských komediantů, kteří se s chutí a plni nápadů pustili do zfilmování (pro Francouze) legendární satirické knížky od Raymonda Queneaua.. Škoda, že se u nás moc nehraje třeba v televizi; každá scéna je nesmírně nápaditá, tu a tam odkazuje ke známým groteskám, jindy k tradici pantomimy, elegantní francouzský svěží duch je zde k vidění v celé parádě. Navíc se podařilo ku prospěchu věci trochu utlumit "protivnost" a "zkažený" charakter malé Zazi, a tak si zde divák k ní může najít sympatie mnohem lépe; film si po svém pohrál i s dvojakou otázkou, jestli se Zazi podívá do vysněného metra (Queneau původně sepsal i takovou kapitolu), nebo ne - ve scéně, kdy v závěru postavy do vlaku nastoupí, Zazi totiž spí. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Futuristický dvoupatrový prosklený autobus je Citroën U55 Currus Cityrama z roku 1959. Linkový autobus se zeleným pruhem je Chausson ANG z roku 1956. (sator)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama