Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Detektivka odehrávající se v domě spisovatele detektivek? Jak mazané! První polovina je poměrně zajímavá, dobře napsaná a brilantně zahraná, ačkoliv jsem tušil po pár minutách, kam to směřuje. Druhá polovina je z počátku velmi úmorná, ale přináší hned několik zajímavých zvratů. Celý tento film je Hra. Divadelní Hra přenesená na plátno, Hra postav mezi sebou a Hra, která ošálí diváky. Perfektní! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, u kterého jsem nevěděl, co od něj čekat. Nevěděl jsem o něm nic krom faktu, že se drží na IMDb mezi 250 nejlepšími filmy, a že tam hraje Michal Caine. A po jeho zhlédnutí můžu jen říct, že opravdu jsem rád, že mi u tohoto filmu nikdo neprozradil tu geniální pointu a já si tak mohl vychutnat jednu z nejlepších her na kočku a myš, co kdy byla natočena. A proč je tato mezi nejlepšími? Protože často si nejste jisti, kdo je ta kočka a kdo myš a jakmile přijde závěr, vy jen zíráte, jak brilantně to je napsáno… 100 %. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sleuth je inteligentná komerčná zábava. Cieľom tvorcov bolo asi natočiť čo najdlhší film v jednom dome s dvoma postavami, ktorý by nás tak zaujal svojou zápletkou a vývojom, že by nikdy nenudil. Tvorcom sa to podarilo. Nepodarilo by sa im to však bez hercov, ktorí neboli typické herecké hviezdy, ale typické charakterové herecké hviezdy. Film sa snaží urobiť zo svojho divadelného základu svoju výhodu, čo sa deje málokedy, prevažne sme svedkami snahy o prevedenie divadelných prvkov na filmové pravidlá. Sleuth je asi jediný film, na ktorý si momentálne spomínam, kde je jeho priznaný divadelný základ jeho skutočnou devízou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velkou slabinou je pro mě průhlednost zápletky. Caine je moc charakteristický herec na to, aby to vyšlo. Proto od poloviny filmu jen zřejmá hra, kdy už je jen otázkou, jak překroucené to bude. A překroucené je to tak, že už to není ani úplně napínavé - a hlavně s tím divák počítá, takže je o krok napřed. Škoda skvělých herců a přese vše silné zápletky. Je to rozhodně dobrý film, jen se mi zdá poněkud předimenzovaný. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Především rafinovaný detektivní příběh, byť zatraceně dlouhý. Ale také parádní koncert dvou velkých herců, kteří si zde opravdu vystačili zcela sami. Nejlepší na tom je, že obě ženy, o které šlo, se nakonec vůbec na plátně neobjevily, ačkoliv jsem si v průběhu filmu myslel, že by se tak stát mohlo. Celkově se dá říct, že si scénarista nadmíru pohrál s divákovým očekáváním a v příběhu se nečekaných zvratů odehrálo hned několik. Divadelní předloha se samozřejmě nezapře, vždyť celý film se odehrává ve 3-4 místnostech a chvíli na zahradě. Na druhou stranu bizardní hračičky pana Wyka stojí za to, zejména jejich zapracování do děje: střih a krátký záběr na ně, vždy tak, aby podkreslovaly a vtipně doplňovaly momentální scénu. "Slídil" by se dal považovat za jakousi podivuhodnou směsici satiry a holdu detektivkám obalenou inteligentními šťavnatými dialogy, kterou lze servírovat ve svátečních dnech takhle k obědu. A já jsem si, přiznávám se, parádně pochutnal! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Do role Mila Tindlea (Michael Caine) měl být původně obsazen Alan Bates, ale odmítl s tím, že to není role hodná jeho formátu. (Javert)
  • Na zarámované fotografii, pod kterou inspektor Doppler hledá ve zdi díru po kulce, je Agatha Christie. (PhillM.)
  • Pro roli Mila Tindlea byl zvažován také Albert Finney, ale ten byl pro ni prý příliš "oplácaný". (Morien)

Reklama

Reklama