Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (124)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem z toho byl nadšený. Minimum vzdělání z historie a politiky , potažmo ekonomiky způsobilo, že se dětsky romantickýma očima už na to dívat nemohu. Šlechtici se bijí o čest nebo o srdce dámy. No to je pěkná pitomost. Šlechtici se často bili meči a zejména v Castilii ale šlo tam o prachy nebo o uchopení moci a pak zase o prachy. Dáma, pokud to nebyla dcera vladaře jim mohla být u prdele s vyjímkopu toho , že byli tak zadlužení, že jim ten souboj za to stál. Ano El Cid nechává žít předáky Maurů. To není historická hovadina, to se stávalo. Emíři měli takovou moc a budoucnost Castilie a Arogonska byla tak nejistá, že stálo za to sem tam mnouřit oko a nevyužívat kata. Dyť kdo ví, k čemu to bude dobré. A mohl bych pokračovat. Film pro děti dobrý ale po 30 letech mě to už ani nerozesmálo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Další tříhodinová šílenost za mnou a opět velkolepá podívaná. Cid je příběh o španělském národním hrdinovi, o kterém jsem popravdě nikdy neslyšel a narozdíl od většiny historických filmů se nejedná o "sandál" ale krystalicky čistý rytířský film. Což narozdíl od podobných filmů z 50. let neznamená nějakou láci, naopak. Cid má naprosto megalomanskou výpravu - tisíce statistů v davových scénách, úžasné kostýmy všech barev, stavby které opravdu vypadají jako kdybysme se ocitli v 11. století. Budovy, města, panorama Valencie, těžko uvěřit že tohle vzniklo v době před počítačovými efekty a že to natočil Anthony Mann, který většinou točit ne zas tak výpravné westerny. Nechybí ani pár solidních bitev, Heston je v žánru jako doma a Lorenová je aspoň krásná. Abych ale byl fér - na začátku to má spád - dobrý skutek znamená zradu, souboj o čest mění lásku v nenávist, ze spojenců se stávají nepřátelé a naopak, přichází bratrovražedný souboj o trůn. V druhé půlce mě to ale přišlo už celkem utahané, nikam se to moc neposouvá a ten idealismus, kterým Cid vkládá důvěru ve slabošského krále a červená knihovna mezi ústřední dvojicí (láska, nenávist, láska, odloučení, láska) mě dost nudily. A finále nemá s historií nic společného. I tak zasloužené 4* minimálně za veškeré tu podívanou, souboje a odhodlaný boj proti muslimským okupantům. Doufám že tahle historie se nebude opakovat. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velkofilm se vším všudy. Charlton Heston byl v kurzu, rozmáchlé historické podívané rovněž, a tak dva roky po legendárním Benu Hurovi vznikl Cid, který se s Wylerovým kolosálním dílem může směle poměřovat. Původně jsem se bál, že bude Cid příliš divadelně pojatý, ovšem je natočený tak výpravně (a tím nemám na mysli jen ty stovky komparzistů), že mě tahle obava opustila chvíli po úvodních titulcích. Charlton Heston je chodící sympatické charisma a pro role čestných drsňáků, kteří vedou lid, byl snad stvořen, Sophii Loren jsem věřil všechny její herecké proměny od beznadějně zamilované dívky přes nenávidějící manželku po znovuzamilovanou ženu, k ostatním hercům (zejména ke královským sourozencům) nemám taky žádnou výhradu… A naprosto skvělý byl Herbert „Všechno to zahraju očima“ Lom. Během bezmála tříhodinové výpravné podívané jsem nenarazil na jedinou minutu nudy, některé scény, třeba fantastický souboj dvou rytířů, si pustím ještě hodněkrát, o Rózsově dokonalé hudbě asi nemá cenu se rozepisovat. Anthonny Mann dokázal najít senzační kompromis mezi romantikou, napětím i akcí, a já bych se vůbec nedivil, kdyby z Cida opisoval Ridley Scott při natáčení Království nebeského.__P.S. A ten závěr! ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Další film z dílny těch největších hollywoodských historických velkofilmů. V hlavní roli španělský rytíř, kterého skvěle ztvárnil Charlton Heston. Poutavý příběh muže, který jak už to tak bývá, se stal hrdinou, legendou, i když o to vůbec nestál. Dobrá režie Anthony Manna. Ač mi přišlo, že děj nebyl vždy úplně plynulý. Avšak stovky a stovky kráčejících komparzistů navlačených v kostýmech-i to je něco. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Vau! Toto je veľkofilm ako sa patrí. Úžasná výprava, kostýmy, krásny historický príbeh. Keď si k tomu pridáte krásnu Sophiu Loren a charizmatického Charltona Hestona, musí si vás celý film získať. Naviac je to film o hrdinstve jednotlivca, ktorý je sám proti všetkým a napriek chybe(?) El Cida na začiatku SPOILER!!!! keď zabije Lorenovho otca SPOILER!!!! je to vlastne prototyp hrdinu, ktorý neskôr ukáže, že pravé hrdinstvo nie je v tom niekoho zabiť, ale nechať žiť. Krásna myšlienka. Záver je úžasne dojemný a zaručuje husiu kožu. Ani som si na konci neuvedomil, že ubehli 3 hodiny. Ani sekundu som sa nenudil. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (10)

  • Cid se ve skutečnosti stal valencijským panovníkem. (deLaFere)
  • Nesporně grandiózní výprava zobrazuje typické naivní stereotypy o středověku a s historickou skutečností má společného pramálo. Skutečný El Cid žil v 11. století a jako nejvýraznější prohřešky proti tomuto období můžeme jmenovat: ještě neexistovaly erby, hrady ani turnaje. (tomalakis)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama