Reklama

Reklama

Muž z Laramie

  • USA The Man from Laramie (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Smyslem jeho života byla pomsta. James Stewart v titulní roli amerického westernu. 
Americký režisér Anthony Mann (1906-1967) oživil skomírající westernový žánr v padesátých letech sérií temných psychologických westernů, v nichž hlavní role ztělesnil jeho oblíbený herec James Stewart. Posledním z nich byl snímek Muž z Laramie, který vznikl podle povídky Thomase T. Flynna, uveřejněné v časopisu Saturday Evening Post.
Jeho hrdinou je bývalý kavalerista, nyní obchodník Will Lockhart, který přijíždí z wyomingského Laramie do Nového Mexika, aby pátral po tajném obchodu se zbraněmi, jenž stál život jeho mladšího bratra. Lockhart se dostává do konfliktu s mocným rančerem (Donald Crisp), který pomalu ztrácí zrak a své impérium chce svěřit spíš svému předákovi (Arthur Kennedy) než nehodnému vlastnímu synovi (Alex Nicol). Film je vybudován jako klasické drama s shakespearovskými motivy (Král Lear) a s hlavní postavou neústupného hrdiny, zmítaného vnitřními rozpory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Další mimořádně kvalitní kousek dua Mann - Stewart. Svým tématem (souboj mezi rančery, postava nezdárného syna) i zpracováním (širé pláně na pomezí Texasu a Nového Mexika, typická technicolorová kamera 50. let s našedlým odstínem) mi připomněl jiný skvěle zpracovaný western - Wylerovu Velkou zemi. James Stewart opět touží po pomstě a svou tvrdohlavostí spojenou s charismatem dokáže odolat i nepřátelským projevům místních obyvatel. Nejzajímavější a nejtragičtější postavou pro mě ale zůstává Vic Arthura Kenedyho - jedná podle svého nejlepšího svědomí, pokouší se zavděčit svému zaměstnavateli, kterého si váží jako svého otce a snaží se ochránit nevinné, nakonec se ale všechno obrátí proti němu a potkává ho krutý osud. To vše navíc bez nějakých okecávaček nebo vysvětlování - člověk si tam tyhle věci musí najít sám. Pokud i další Mannovy westerny budou mít podobnou kvalitu, bude načase ho zařadit po bok takových klasiků, jakými byli Ford, Hawks nebo Leone. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Western, jehož hrdinové se chovají jako po logotomii a činí tak nelogická rozhodnutí, že by se i hejno blech nad tím rozchechtalo. Když pominu, že prérií běhají hned dva kovbojové s průstřelem dlaně, aniž by je to nějak očividně brzdilo v aktivitách, tak nejde přehlédnout, že postavy jednají zhola nesmyslně proti svým předešlým stanoviskům, a to aniž by je k tomu nutila jakákoliv změna okolností. -----------KOUSEK DĚJE Bohatý statkář chce cizince na střídačku vystrnadit z kraje, zaměstnat ho (aniž by ho znal), osvobodit z vězení, zabít (ok, tohle jistou logiku mělo) ..atd. V městečku je asi vůbec nouze o aspoň trochu použitelné zaměstnance, protože pracovní nabídku dostane i od druhé statkářky - opět, aniž by o něm něco věděla. V jejím případě je to ale nabídka značně ubohá, protože mu nabídne místo předáka a přitom není vidět, že by na jejím statku pobýval kdokoliv jiný než ona sama. _____ Šerif cizince zavře pro podezření z vraždy a vzápětí ho jen tak pustí, když to statkářka chce, a nestará se, že mu může kdykoliv utéct. Šerif má patrně taky problémy s hlavou - možná způsobené solnými výpary - protože na první vraždu úplně zapomene a do konce už pak o ní nepadne ani slovo. ____ Bohatý statkář tvrdí, že ukrytý nebezpečný náklad hravě objeví, protože zná v kraji všechny skrýše - na desetitísích hektarech hornatého terénu je to značně odvážné tvrzení. A to už vůbec nevím, jak na ten krpál těžký náklad dostali - nejspíš jim pomohl vrtulník. A tak bych mohla pokračovat. ----- Jediné, co jsem ocenila byl souboj slepého rančera se zmrzačeným kovbojem - poměrně netypická přestřelka. ___Nikdy více. /7. 8. 14./ ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

4/10 Western detektivka nebo snad psychologicke dramo? Ale to snad ne! Sislal je tu dreveny jak noha valecneho invalidu - tisicere diky za titulky bez nichz bych byl zcela jiste nahrany... Sympaticke jsou zaporne postavy - hlavne Arthur je po Gantrym pro me dalsim dukazem jeho hereckeho kumstu. Jake western opravdu nedivatelne - i kdyz se snazi zasahnout jine zanry - zustava diky pouziti nejruznejsich klise daleko za ocekavanim. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých westernov nakrútených v Cinemascope, takže sú tu početné širokouhlé scenérie vyprahnutého západu USA a to vo farbách Technicoloru. Príbeh ale nie je veľmi zaujímavý, hoci to, kto je na konci "zloduchom", je pomerne prekvapivé. James Stewart sa mi tu s jeho komediálnymi tikmi veľmi nehodil. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mann další ze svých násilných westernů pojal jako paranoidní detektivku. Cizinec, jehož profese je nám odhalena až v posledním záběru, přijíždí do města, ve kterém navenek vládne klid. Mužův příchod, motivovaný možná touhou po pomstě, možná úkolem, který mu byl přidělen, však vyvolá rozruch vedoucí k odhalení pokřivených vztahů mezi postavami, jako i jejich strachu z lidí odjinud (Apači jsou atypicky tolerováni coby domorodci). S využitím cizorodého elementu jako roznětky pro dění zastiňující důvod protagonistovi přítomnosti na místě se ale Mann nespokojil. Nečitelný hrdina se z pasivního pozorovatele brzy mění v aktivního vyšetřovatele, zatímco je zdánlivě nahodilými reminiscencemi na jeho minulost postupně charakterizován do větší hloubky. Stylu filmu nicméně zůstává obezřetně objektivní. Hlediskové záběry a střih dle pohledu (některé záběry se pouze tváří jako eyeline match) se omezují na dialogové scény, které jsou ale také často řešeny v jednom záběru s oběma postavami. Hledisko kamery nikomu nepatří, je neutrální. Mann dává při svém zvýšeném zájmu o psychologii postav a napjatou atmosféru místa celkově přednost delším plynulým záběrům před častými střihy, které by rozbily budované napětí. Muž z Laramie je Western široký i hluboký (skoro psychoanalytický), nezvyklý odstupem, který si drží od protagonisty, svou brutalitou i množstvím možných společensko-politických přesahů (strach z cizinců, podněcování války, kupování si míru, slepota mocných…). Kdo od westernů čeká přestřelky a přímost, může mít s tímhle vykročením směrem k důsledné žánrové revizi trochu problém. Mne bavil dost na to, abych se na něj někdy podíval i potřetí. 85% ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama