Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Výborní Williams a De Niro, o ktorom som presvedčený, že by zahral aj slnečnicu trepotajúcu sa vo vetre ak by bolo treba:) Verím, že príbeh vychádzal z reálnych skutočností, no vo filmovej podobe bolo niekedy príliš pátosu a silených emócií a najmä- celá problematika bola značne zjednodušená (napr. pacientom sa podá liek a oni zázračne za chvílu "ožijú"). Prvá hodinka bola fantastická, no potom zrazu dej skĺzol do zbytočných scén, ktoré má tak rada Akadémia. Našťastie posledná vyše polhodinka vracia všetko do normálu...škoda, potenciál ostal nie úplne využitý, napriek tomu výborná dráma. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Scenárista STEVEN ZAILLIAN sa výborne etabluje,lebo čoskoro dostáva zákazku doterajšej kariéry,a to Schindler's List-Stevena Spielberga-určite maximálny strop. JOHN HEARD,jeho poznám ako fotra neposlušného MACAULAYA CULKINA v ALONE HOME,mimochodom tieto dve úlohy si zahral v tom istom roku,t.j rok 1990 je pre neho prispením ku kvalitnejším zárezom vo svete filmu,inak má aj iné zaujímavejšie počiny... KAMERAMAN Miroslav Ondříček JE výborným pracovníkom tejto ťažkej profesie,preto je AWAKENINGS takým fascinujúcim filmom práve pre melancholickú kameru a najmä pre ústrednú dvojicu hercov,t.j ROBERT DE NIRO a ROBIN WILLIAMS sú takpovediac excelentní na hrane totálnej dokonalosti. Je tu cítiť prístup ženy k tejto látke,ale PENNY MARSHALL obstojne zvláda dianie,ktoré sa vyznačuje určitou nádejou,ale samozrejme potom aj sklamaním a zmierením sa so situáciou. Tento snímok je výborný pre toto všetko,čo som zmienil,dôležitý snímok kariéry hercov,kameramana,scenáristu... ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Neskutečně ledabyle napsáno. Námět disponuje velikou silou, ale jeho převedení do podoby filmového scénáře asi nemohlo dopadnout o moc hůř. Prvoplánová oslava lidského ducha pohodlně se vezoucí po tisíckrát vyšlapaných klišovitých cestičkách, kdy divák dokáže se stoprocentní úspěšností odhadnout nejen celý následující děj, ale i přesné zakončení (vypointování) libovolné začaté scény (ulehčeno tím, že spousta jich vůbec žádné vypointování nemá, slouží jenom pro další prázdné humanistické žvatlání). Nesporně povedený je samozřejmě herecký výkon De Nira i Williamse, ale současně je nutné dodat, že oba mají i lepší role. Chronicky nemocní jsou už z principu velmi dojímavým tématem, jehož potenciál v Awakenings opravdu NEbyl využit. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Znáte Růže pro Algernon nebo My Fair Lady? Možná se vám to srovnání může zdát směšné, zvlášť v tom druhém případě, ale jestli se tu nabízí nějaká podobnost, a já tvrdím, že ano, tak právě v tom momentě, kdy člověk dostane příležitost nadechnout se k životu, ať už je to pacient nebo holka žijící na dně společnosti. I v tomto filmu vyvstávají otázky, zdá má někdo druhý právo vás "probudit", ukázat vám pestrost a nádheru, když v momentě, kdy se k té kráse upnete, neví, co s vámi? Nebo je to povinnost, když ta možnost existuje? A stojí to za to, poznat a ochutnat, o co můžeme vzápětí přijít? Penny Marshall natočila film, který mě přiměl velmi velmi přemýšlet a pokud jde o Roberta De Niro, pro mě je jeho výkon v tomto filmu nejlepší ze všech. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tohle se podařilo. Film staví na velmi kvalitním scénáři, kterým nám zde odkroutili Robert De Niro, Robin Williams a další. Takže o nějaké špatné herecké výkony film nemohl ani zavadit. Výborné uvěřitelné provedení a rovněž působivé poselství, které ovšem mně neřeklo nic, co bych nechápal už dříve. Film je zasazený do pěkného prostředí a má silnou tendenci útočit na emoce diváka, což se mu relativně podařilo. Párkrát jsem měl zimomriavky. Přes všechna pozitiva však ve filmu neshledávám nic zapamatovatelného, nic nového a nic převratného. Přesto času, který jsem filmu obětoval nelituji ani trošku. Lepší * * *. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Film je spomínaný v seriáli Dr. House v epizóde Kóma v súvislosti s prebudením pacienta z kómy. (AxelWers)
  • Před natáčením studovali herci chování pacientů po encefalitidě. Robert De Niro (Leonard Lowe) a Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) strávili dokonce nějaký čas v nemocnici pozorováním těchto lidí. (Kulmon)
  • Telefon v bytě Dr. Malcolma Sayera (Robin Williams) je opatřen natahovacím spirálovitým kabelem. Ten se však v roce 1969, kdy se děj filmu odehrává, ještě nepoužíval. Do roku 1975 se používaly výhradně hladké telefonní šňůry. (Hans.)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama