Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Užívateľ kingik ohodnotil film odpadom s tým, že ani nevie, o čo vo filme šlo. Tým by sa kľudne mohol zaradiť medzi pacientov kliniky, o ktorej tento skvelý snímok je. Stojí na geniálnych hereckých výkonoch Williamsa a De Nira, u druhého menovaného ide určite o jeden z najlepších výkonov vôbec. Nemám rád filmy z lekárskeho prostredia, ale tento je tak silne prirodzene ľudský, že nemôže nezaujať. Navyše samotný príbeh o osvietení mysle prináša dosť otázok, nad ktorými sa dá zamyslieť. Ľudský mozog je skutočne ešte zem nepoznaná a skladám klobúk pred pánom doktorom Sayerom. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná síla... Robin Williams opět dokazuje, jak skvělý je ve všech hereckých polohách a Robert De Niro v roli Leonarda dokáže pobavit, naštvat i dojmout, stejně jako Williamsovi, i jemu věříte každou vteřinu filmu... Ovšem výčet kladů by byl tímto dost neúplný. Nebýt nádherné hudby, skvělé kamery, režie, která to drží tak krásně pohromadě a výborného obsazení, které naše dva sólové hráče skvěle podporuje a neztrácí se, tak by ten film byl poloviční. Dne 16. 11. 2010 má film hodnocení 88%... To je také můj názor na tenhle film... ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Celkom nadhodnotené (zhruba 75-80% by mi sedelo viacej), ale i tak celkom pôsobivá a dojemná dráma. Snímka, ktorý rozpráva príbeh významnej udalosti z oblasti medicíny a zároveň nám otvorene predkladá to, čo každý z nás vie, ale málokto si danú myšlienku skutočne uvedomuje - máme žiť naplno, využiť predostretú príležitosť, nepresedieť život doma na zadku za krížovkami, ale vychutnávať ho plnými dúškami, pretože nie všetkým sa dostane takého daru a pretože jedného dňa môže byť už neskoro. To bol odkaz Leonarda Lowea. P.S. De Niro a Williams palec hore. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

It's a fucking miracle. To tenhle film opravdu je. Dvě hodiny, které utekly ani nevím jak a pak se dostavil pocit nepochopitelného prázdna. Ta myšlenka mrhání životem, zabřednutí do všednosti a stereotypu, nesmyslného strachu ze zklamání... Žijeme, nebo stále jen čekáme na někoho, kdo by nás probudil?? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ostatní říkali, že to nepůjde. - A nešlo! - Já vím, dokázal jsem to!" Dr. Sayer opustil laboratoř a vydal se "živit a zavlažovat" pacienty očividně ignorující vnější podněty. Jenže každý se dá při správné konstelaci hvězd oživit - hudbou, tenisákem, karbanem či lékem L-dopa a to je na tomto snímku to zábavné. A taky to vyvolává spoustu emocí. Proto považuji za nečestný a nesportovní ten nekompromisní tlak na výrobu slz a to zákeřným nasazením melancholických smyčců a klavíru ještě před úvodními titulky. Bráním se odebráním jedné původně zvažované hvězdy a poučením tvůrcům, že u mě se přílišné tlačení na citovou pilu nevyplácí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Vo filme je viacero anachronizmov spôsobených rozdielom medzi dobou nakrúcania a dobou, v ktorej sa príbeh odohráva. Keď doktor Sayer (Robin Williams) väzme pacienta k oknu a ukazuje mu ulice vonku, jazdia po nich autá z osemedesiatych rokov, hoci príbeh sa odohráva v roku 1969. Keď doktor Sayer vezme Leonarda (Robert De Niro) do mesta, pozerajú pristávajúce lietadlo Boeing 747. Prvý let Boeingu 747 sa uskutočnil v roku 1970, ale príbeh filmu sa odohráva v roku 1969. (sellsakul)
  • Film je spomínaný v seriáli Dr. House v epizóde Kóma v súvislosti s prebudením pacienta z kómy. (AxelWers)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama