Reklama

Reklama

The Haunting - Dům na kopci

(série)
  • USA The Haunting of Hill House (více)
Trailer

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Roztříštěná rodina bojuje se strašlivými vzpomínkami na svůj bývalý domov a děsivé události, které je z něj nakonec vyhnaly. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

applause 

všechny recenze uživatele

Tento seriál byl jedno velké překvapení. Bála jsem se, že když se jedná o hororový žanr a seriál, aby nebyl děj moc plitký. Ze začátku seriálu to tak vypadalo, chvíli trvalo, než jsem se do něj dostala, protože to bylo hlavně jen úvod do děje. Co se týká délky, jedna série úplně stačí, jelikož poslední dva díly jsou celé o vysvětlování minulosti. V některých pasážích tu byla skvělá hororová atmosféra a bylo tam i pár lekaček. Nejhorší byla v osmém díle, kdy jsem se tak lekla a bála se koukat dál. Ale konec mě překvapivě rozbrečel. Doporučuji. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Horory fungují nejlépe, když jsou obestavěné okolo základů jiného žánru. The Haunting of Hill House je toho perfektním důkazem, protože z duchařských základů tento seriál vyrostl především do propracovaného rodinného (melo)dramatu, vrstevnatého a pečlivě promyšleného. Rozdrobená struktura vyprávění a proplétání několika časových rovin (na úrovni epizody) i úhlů pohledu na minulost, potažmo přítomnost (na úrovni celého seriálu) probouzí zdání úctyhodné komplexnosti. Jako nepřehlédnutelný bonus beru zjištění, že Mike Flanagan je evidentně mnohem schopnější realizátor, než jsem si kdy troufal hádat. Šestá epizoda, která je sestavena výhradně z několika mnohaminutových záběrů, jednoduše bere dech. Navíc má daleko k samoúčelnosti, práce s prostorem a postavami v něm je pečlivě promyšlená a pomáhá k budování dusivé atmosféry, která ústí v regulérní divácký strach. Hill House nestojí na lekačkách, ale na sepjetí tohoto strachu s psychikou postav, na vnitrozáběrovém děsu a očistné (často navíc funkčně dojímavé) katarzi, která následuje po šokujících pointách. Klíčový seriál minulého roku. 95 % ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady si někdo šeredně popletl horor s dokumentem o psychologii, psychiatrii a rodinným poradenstvím, páč...o nic jiného tu opravdu nejde. Sledovati scény s dospělými dětmi byly nefalšovaným utrpením a pokud by zde nebyly obsaženy části z dětství v Hill House, je to na odpad. Boha jeho! Tak užvaněný scénář, jsem nezažil od Smallville. Ale ten z tohoto klání vychází mnohem lépe. Vždyť se tam nic neděje. Viděli jsme všichni tu samou sérii? Nejvíc mě štve to, že já mám moc rád dialogové seriály či filmy, ale musí to býti o něčem a ne aby vás 5 postav v záběru nudilo k smrti a sralo vás již od 1.dílu. A to,že se nakonec ´´všichni´´ do něj dobrovolně(!) vrátí, to je něco tak debilního, že to dále odmítám komentovati. Totálně promrhaný potenciál, který by ve formě 2h filmu, byl o 100% lepší a hl. koukatelnější. Takže má jediná pochvala směřuje k úvodní znělce, která je tím pádem na tomto průseru, to nejlepší. To je ovšem sakra málo. Uf. Nevím, zda se vůbec těšiti na 2.s., kterážto má býti dle snad ještě lepší předlohy Utažení Šroubu od H.Jamese, než je kniha od Jacksonové. Ale zkusím to. Naděje umírá poslední. P.s. jistěže se můžeme bavit o tom, že i předloha je psychologický horor, což částečně je, ale zde se horor vypustil (až na pár scén, které v konečném balastu a vatě,zcela zaniknou) a zbylo jen psychologický. A to je špatně. Vlastně je to taková instruktážní série pro budoucí studenty psychologie a klinické psychiatrie, kam bych poslal scénáristy (a hl. rež. který u mě definitivně prokázal Dr.Spánkem, že o hororu ví naprosté hovno) tohoto pseudoblábolu. No nic, jdu si pustiti orig. z 63, kde autoři zcela pochopili, CO adaptují. Zdejší naprosto nepochopitelné vys. hodnocení (které je o 13% menší, což mě nepřekvapuje) mě v tomto snad po1. zklamalo. Ale, aspoň jsem to zkusil a celé. Zkušenost to byla zajímavá, leč nikdy více. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po velmi dlouhé době jsem porušil svou zásadu přidělit seriálu výslednou známku ve formě průměru za jednotlivé epizody. Tady bych musel udělit čtyři hvězdičky, ale já jsem svévolně jednu přihodil, protože se mi často nestává, aby mě hororový seriál takhle mile překvapil. Jasně, čistý horor to nebyl ani náhodou a velká část úspěchu jde za rodinným dramatem, ale to pro mě na věci nic nemění. Celá záležitost měla výbornou atmosféru, skvěle zvládnuté napětí, zajímavé postavy a hlavně poutavě napsaný příběh. Velice dobře jsem se bavil. ()

kery- 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Senzační horor z prostředí krásného starého domu, ale i dokonalé drama mimo něj. První půlka mi přišla o fous lepší - každý díl se věnuje jiné postavě, přičemž jejich jedinečnost a solidní délka každého dílu udrží napětí i nadšení. Tato etapa končí skvěle zpracovaným dílem z pohřbu, kde je pro diváka naservírováno minimální množství střihů. V tomto dílu - a to ihned po jednostřihové jízdě - nastupuje druhá půlka příběhu, který si už jede souvislé a lehce plíživé tempo, a sází spíše na dům, jeho příběh a finální explozi. Postupně začíná vysvětlování, které mi ne vždy přišlo úplně dobré a zajímavé, ale za to citové rozsračkování na úplném konci celé řady tomu snad ani nelze nic vytknout. Ani nyní, pár dní po shlédnutí, mě nenapadá jediná věc, která by to udělala ještě lepší. Skvělá záležitost, a zdaleka nejen kvůli dokonalé hororové atmosféře, ale především postavám, které prostě musíte milovat. Jak jsem si v prvním díle přišel ohledně množství postav hraných více herci skrze flashbacky zmatený, tak v druhém díle jsem se už chytal a slastně si vrněl jako kotě. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (13)

  • Epizoda je složena z pěti kamerových záběrů beze střihu. Nejdelší, třetí záběr, má délku o více než 17 minutách. (PozorGranat)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno