Reklama

Reklama

The Haunting - Záhadné sídlo Bly

(série)
  • USA The Haunting of Bly Manor
Trailer 2
USA, 2020, 8 h 19 min (Minutáž: 46–66 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Henry James (kniha)

Hrají:

Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel, Katie Parker, T'Nia Miller, Rahul Kohli, Amelia Eve, Martin McCreadie, Tahirah Sharif (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (205)

gogo76 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"It´s perfectly splendid..." Toto slovné spojenie vysloví hlavná detská predstaviteľka nespočetne krát, akoby dávala divákovi nádej, že aj film bude perfectly splendid, lenže je to falošná nádej. Pokračovanie je o poznanie slabšie než prvá séria. Táto . séria na tú prvú nijako nenadväzuje, je to úplne nový príbeh s novými aj staronovými postavami. Fakt som bol trochu zmätený, keď som zistil koľko známych tvárí z prvej série tu znova hrá. Trochu nezvyčajné. 1 až 5. diel som sa dosť nudil a chvíľu som uvažoval, že to vzdám. Presvedčili ma iba smutné oči talentovanej hlavnej predstaviteľky Victorii Pedretti a fakt, že nerád nechávam filmy nedopozerané. Od 6. dielu je to o dosť lepšie, konečne sa dozvieme zásadné veci, dovtedy to bola len omáčka s otravnými deťmi, ktoré sa chovali akoby mali min. o 5-6 rokov viac. Celkovo dosť rozvláčne, posledné 3-4 diely zvýraznia a vyvážia slabý dojem z úvodu, ale na lepšie hodnotenie to u mňa nie je. 60%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po čtvrté epizodě jsem byl regulérně zklamanej, že mě to vlastně moc nebaví, do zbylých epizod jsem se ani moc neměl. Přišlo mi, že jsem místo nejočekávanějšího hororovýho seriálu roku dostal jen zcela banální staromódní duchařinu, a fakt jsem se divil, že se Mike Flanagan pustil tímhle nikterak objevným směrem. No, epizodá pátá, zaplať pánbůh, že jsem to nevzdal, mě vyvedla z omylu. Druhá půlka Bly manoru je o třídu jinde - zajímavější, překvapivá, citlivá, smutná. A hlavně se ukáže, že je to fakt pěkně vymyšlený a suprově napsaný. Jen toho strašení tam teda objektivně moc není, o horor jde tentokrát až v druhé, možná třetí řadě. Na druhou stranu, na konci poslední epizody jsem si zaslzel, takže si Byl manor cestu k srdíčku našel i tak :D ()

Reklama

Makky 

všechny recenze uživatele

The Haunting of Bly Manor je iný. Hororových prvkov je na tak širokom priestore pramálo a do popredia sa dostáva navrstvený dramatický príbeh. Je to séria troch tvárí. Máme tu prvé 4 časti, ktoré vybudujú podhubie a vytvoria zázemie Bly Manor. Zrkadlia pocity hlavnej hrdinky, budujú atmosféru a vykreslujú postavy, aby sa divák vžil do jednotlivých liniek. Napriek nesporným kvalitám ide o nudný úvod, ktorý nereflektuje cestičky prvej série. Prichádza piata až ôsma časť, kde divák konečne dostáva odpovede. Príbeh sa zamotáva nečakaným spôsobom a ide o predzvesť skvelého záveru. Bly Manor sa končí ôsmou časťou, ktorá je charakterovo úplne odlišným elementom v tomto príbehu. Fenomenálne sa dotvorí a vysvetlí mytológia panstva a divák pradie. Deviata časť je akýmsi epilógom, žánrovo výrazne odlišným oproti očakávanému. S postavami prežívame ich budúcnosť a plačeme. Amelia Eve so svojou kolegyňou ponúkli sprchu emócií, aké som nečakal. Záverečný dvojdiel je ohromnou bodkou za inak nevýraznými časťami z úvodu, ktorých charakter divák nedokáže predpovedať, a práve preto sú tak šokujúce. Super finále divákovi vynahradí jeho trpezlivosť. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Still better lovestory than Twilight - což by asi nemělo být smyslem hororové série. Místo dusné atmosféry děsivého domu, strašení a posedlostí démony jsme dostali 9 dílnou sérii o zamilovaném páru. Táhlé, nudné, dlouhé a hned několik věcí nedávalo smysl nebo nebyly vůbec objasněny. Jestli tohle někdo považuje za hororový skvost, tak je něco špatně... ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Zomrieť neznamená odísť.“ Ako na konci povie jedna nedôležitá (?) postava, toto nie je horor. Toto je milostný príbeh. Niekomu to bude vadiť, niekomu nie. Ja som nebol nijako zvlášť odvarený už z prvej sezóny, ale druhá ma dosť sklamala. Prvú polovicu. V druhej do toho tvorcovia (v čele s talentovaným Mikeom Flanaganom) našťastie konečne poriadne kopli a ku koncu bolo nutné nachystať si vreckovky. Každopádne, napriek silnej koncovke dávam „len“ 3*. Je síce pekné, že Flanagan pred klišé hororovými scénami uprednostňuje prácu s postavami a hercami, ale na druhej treba uznať a dodať, že herci nepodávajú nijako extra perfektné výkony resp. že by možno aj podávali, ale postavy, ktoré dostali k dispozícii, nie sú napísané nijako výnimočne (snáď s výnimkou sympatického kuchára a skvelého Henryho Thomasa). ()

Galerie (80)

Zajímavosti (20)

  • Když řekne Peter (Oliver Jackson-Cohen) Rebecce (Tahirah Sharif), že si musí vyzkoušet kožich na holou kuži, tak ta už ho má oblečený. V následujícím střihu si ho ale teprve obléká. (Duoscop)
  • Když odnáší žena z rybníka Floru (Amelie Bea Smith), tak jsou v jednom záběru obě po ramena ve vodě. V dalším jsou ve vodě ale jen po pás. (Duoscop)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno