Reklama

Reklama

Amnestie

Trailer 2

Obsahy(1)

Sametová revoluce v roce 1989 přinesla většině lidí svobodu, někomu ale přinesla i problémy, a někomu jinému zase příležitost a kariéru. Z bývalých prominentů se stávají vězni, z bývalých disidentů a vězňů se přes noc stávají politici a lidé s vlivem. Už za socialismu se začíná odvíjet příběh, který revoluce zrychlí a který vyvrcholí během krvavých událostí největší vězeňské vzpoury u nás. Rozsáhlé amnestie prezidenta Václava Havla ze zimy 1990 se řady těžkých zločinců v leopoldovské věznici netýkaly. Ti se proto vzbouřili a na téměř dva týdny celou věznici obsadili. Oblast věznice se změnila na válečnou zónu a ukončit ji musela až policie a speciální jednotky s využitím vojenské techniky. Nesmlouvavý a tvrdý zásah část veřejnosti ocenila, jiná část poukazovala na jeho přílišnou brutalitu. Emotivní thriller Amnestie o manipulaci, násilí a zradě přináší na plátna největší vzpouru ve vězeňské historii Československa. A spolu s ní i příběh tří párů, jejichž životy se prolínají na pozadí obrovských a rychlých revolučních změn v roce 1989. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (187)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pomalé, rozvláčné, nevýrazné. 1)  V kuchařské terminologii bych film označil za vlažnou polévku co dům dal respektivě co poloprázdná spíž poskytla._____ 2)  Film nabízí dvě dějové roviny: amnestii a související aktivity ve vězení a převrat a související aktivity popřevratové. Dohromady to příliš nefunguje. Chápu, že soustředit se čistě na vztahy v base by bylo scenáristicky i z tvůrčího pohledu podstatně obtížnější. Škoda, že se o to tvůrci alespoň nepokusili._____ 3)  Na scénáři je vidět určitý nadhled (konečně!) daný nejen časovým odstupem od zobrazovaných událostí, ale očividně i faktem, že film dělali Slováci se svým kritickým vztahem k Havlovi a Čechům vůbec. Prostředí věznice je vylíčeno velmi přesvědčivě, prostředí disidentů (před převratem i po převratu) už méně._____ 4)  Zaujali mě 42letý výstižný Gregor Hološka (vězeňské kápo Vlk) a 41letý Ján Jackuliak (poručík Hromzík) zahraný s jakýmsi nádechem moudrosti._____ 5)  Nejvíce se mi líbil 32letý přitažlivý Juraj Bača (hlavní postava karatista Drahomír Lupko). No aby ne._____ 6)  Vadilo mi, že chvílemi bylo špatně rozumět._____ 7)  Pěkný koment od srdce: JitkaCardova*****. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Slobodu si nezaslúži každý. V kinosále sme sa vždy smiali na ukážke, lebo realita bola úplne iná. Samozrejme treba brať ohľad na kamaráta ktorý robil a aj robí vo väznici a pozeral a hodnotil film inak ako ja a ostatní užívatelia. Po dlhej dobe konečne nejaký slovenský film, aj keď dosť nekvalitný a pomerne natiahnutý. A hlavne nereálny. Za kvalitný vyber pesničiek palec hore, aj keď taká pesnička, Amnestia na neveru od Elánu je lepšia ako toto. 2* ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ono to vobec nemusel byť zlý film, len to by scenáristi museli vedieť, čo chcú vlastne povedať. Nejak mi celý čas unikala tá myšlienka a nedošla ani na záver. Miestami to prišlo ako taká zlátaninka, kde na dokreslenie atmosféry chceli toho ukázať čo najviac z tej doby aj za cenu, že to nedáva zmysel. Najfunkčnejšie, paradoxne, pôsobila práve väznica, kde sa dej dal sledovať, ludia konali premyslene. Zvyšok, počnúc hercom, cez disidentku až po štb boli príliž umelo vykonštruované a niekedy ich konanie a vztahy nedávali zmysel. A je zaujímavé, že pri takomto obsadení najlepšie zahral Hološka. Potešila aj Natálka, lebo konečne aj ona dostala možnosť niečo ukázať. Odchádzal som z kina trochu rozpačitý, ale nie znechutený. Fučo na hrad! 3 z 5 ( CinemaCity Aupark ) ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Amnestie nevedia, čo chcú vlastne povedať. Pri svojej šialenej dĺžke zabrdnú do veľkého množstva tém, no ani jednej sa nevenujú plnohodnotne a žiadnu z nich uspokojivo neopíšu a neuzavrú. Menej je niekedy viac. Technická stránka je slušná, u hercov sa striedajú lepšie výkony s horšími(Bača je celkom mimo), no osobitnú pochvalu zaslúži Gregor Hološka, ktorému rola sadla výborne a tiež neopozeraná Natalia Germani. Trailer lákal na akčné scény plné výbuchov a bitiek. Skoro všetky sú v traileri a dokopy je ich vo filme tak 5 minút. Ale aj to je na slovenský film dosť. Celkovo Amnestie nie sú zlý film, raz sa vidieť bez problémov dá, akurát na mňa pôsobil akosi nesústredene. Skrátiť o 20 minút, vypustiť niektoré zbytočné vedľajšie línie a plne sa sústrediť na nosný motív vzbury a mohlo to byť oveľa lepšie. Takto za 3*. 60% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi hodně sedlo. Je vidět, že i u našich krajanů se najdou rejžové, který dokážou natočit poutavej příběh. Od začátku je jasný, že si s obrazem rejža vyloženě hraje, už od titulků. To mě navnadilo a pak už sem jen 2 hoďky čučel na jednu ze skoro opomenutých dob naší historie. Jediný, co mi tady vyloženě vadilo, tak byl Vašut, kterej mluvi slovensky, což sem vůbec nepochopil, to bylo za trest :o). Ale jinak všichni herci, jak češi, tak slováci na jedničku. Poměry v čsr vězení, tak to ve mnoha filmech taky nevidíš. STB, práskání, intriky a na konec vlastně i poklad. Tohle všecko se skrývá v tomhle vymazleným filmu, kterej je ovšem slovensko českej a to se zdejším uživatelům nikdy moc nelíbí :o) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (14)

  • Juraj Bača kvôli postave karatistu Drahomíra Lupka schudol 8 kíl, trénoval ho karatista Julian Smoliga a na silový tréning dohliadal tréner Maroš Čambal, bodybuilder a kulturista. Juraj Bača sa kvôli úlohe osobne stretol aj s bývalým väzenským dozorcom z leopoldovskej väznice, ktorý vzburu zažil na vlastnej koži. [Zdroj: PR House of Ukulele] (embecka)
  • Pieseň Karla Kryla - Pasážová revolta - sa stala titulnou piesňou filmu. Špeciálne pre film Amnestie skladbu prespieval Richard Műller, David Koller a Viki Olejárová. [Zdroj: PR House of Ukulele] (embecka)
  • Vedúci výroby, Viliam Štrelinger, hovorí: „Milé bolo, že počas nakrúcania sa narodili ľuďom z blízkeho štábu štyri bábätká. Mali sme aj zvláštny temnejší zážitok - časť scén sme nakrúcali v dnes už nefungujúcej väznici v Mladej Boleslavi. Boli sme tam sedem dní a musím povedať, že to malo na všetkých silný vplyv. Väzenské steny musia byť za tie desiatky rokov, čo väznica fungovala, nasiaknuté niečím toxickým, čo sa postupne prenášalo na hercov.” [Zdroj: PR House of Ukulele] (embecka)

Reklama

Reklama