Reklama

Reklama

Motiv pro vraždu

Krimi / Povídkový
Československo, 1974, 88 min

Obsahy(1)

Povídkový film zachycující tři různé tváře zločinu. V povídce "Víkend" zabije Karas ženu, kterou před časem znásilnil, aby ji umlčel. Omylem však zabil jinou ženu. V "Rukojmích" terorizuje narkoman Čaban nemocniční operační tým, ale rozvážní lékaři složitou situaci zvládnou. V "Kapsáři" se zloděj Benda hned po propuštění chce vrátit k řemeslu, ale jeho pokus končí tragicky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

-henry- 

všechny recenze uživatele

Rukojmí: jediná část, kterou jsem viděl. Retrospektivní způsob vyprávění a sugestivní forma (přesné a účelové užití širokého objektivu, pomalé závěrky, zmrazených záběrů v kombinaci s grafikou, hudba/zvuk) pro vyjádření pocitu narkomana a zdůraznění neúprosně utíkajícího času vůbec nepůsobí hloupě ani po letech. Navíc idea, ze v moderní společnosti nemá zločin šanci je pořád aktuální :) (viz třeba Kriminálky Miami apod.) ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Exemplární ukázka jak netočit detektivku/krimi film/film. Desítky známých hereckých tváří (nebo jejich herecké začátky) v tomto méně známém snímku o různých jedincích, jenž svojí závislostí se dostanou až k sebedestrukci. Amatérské dramaturgické, režijní postupy v kombinacích rádoby uměleckých obrazců. Na svou dobu možná snaha o drsnější, akčnější zpracování a přiblížení se západnímu pojetí žánru, ale současným pohledem až stydlivě trapně úsměvné vnímání této šablonovité "detektivky" bez napětí a logiky, která se snaží dát socialistickému divákovi možnost nakouknout do světa hrdlořezů, násilníků a feťáků, leč kvalitou špatného studenta FAMU. Dnešní divák si tak tento film výborně vychutná, neboť výkony všech herců jsou ryze zábavné a tragické. Znásilňovač s plachou tváří Ilji Prachaře ještě ujde, Kapsářský ranař s obličejem smutného čerta Petra Čepka je už více k zasmání, ale kdo vybral Jiřího Hálka do role vraždícího brutálního narkomana, tak ten je rebel. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Zprznil krásku v ořeší, pohrabáč to vyřeší.“ Povídkové sockrimi s výchovným aspektem, který tenkrát zafungoval. Po zhlédnutí, ještě na základce, jsem si předsevzal, že nikdy nebudu krást, fetovat ani brát stopařky. Zatím dobrý. Ale stopnout si mě náctiletá Studénková v kraťounké sukénce... ZAMŘÍŽOVANÉ OKÉNKO: [][] § 1) Kdepak Prachař. V kategorii sexuální agresor následně vrahem kraluje Perepeczko ve Smrti stopařek, z toho mrazilo. § 2) Zfetovaný vyšilující Hálek klouzal po šikmé ploše přesvědčivě, zasloužil by vlastní film. § 3) Opuštěná dětská duše vs. milosrdné lži. Tatínek není kriminálník, jen (ne)šikovný kouzelník, který zmizel. Btw, kníže temných postav Petr Čepek, s jeho ďábelsky uhrančivýma očima, vytahuje nůž... ale lidi se mu jen smějí nebo ho rovnou fackují. Hodně divné. [][] A chudák Studénková, krásná holka, ale takový pech na chlapy! Tady ji v lese zalehnul funící Trautenberk, pak v zámeckém parku znetvořený baleťák a nakonec skončila v nevěstinci. Sice luxusním, ale na csfd hanebně podhodnoceném. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vcelku zaujimava normalizacna ceskoslovenska detektivka, v ktorej je vyborny najma Ilja Prachar /Kladivo na Carodejnice/ a Blanka Waleska /Kladivo na Carodejnice/. Prvy pribeh bol spracovanim dobra detektivka, herecky na urovni, druhy pribeh sa mi nepacil az tak a treti bol opat na urovni. celkovo vsak len priemer : 65 % ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Z Martičky se totiž stává osadní sexbomba.“ Tři krimi povídky mají různou kvalitu. Zatímco první a třetí jsou takové jalové, ta prostřední, o šíleném narkomanovi byla napínavá a velmi sugestivní. Jiří Hálek v ní zahrál narkomana přesvědčivě, kamera dokázala navodit tísnivý pocit a takové akční vyvrcholení by klidně obstálo i ve filmu. Kromě toho v ní uvidíme asi toho nejprofesionálnějšího chirurga vůbec. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v Posázaví, v okolí Zbečna a Nižboru. (dyfur)
  • Natáčeno také v Praze (Korunovační ulice, Nusle, Letenské sady, stanice metra Vyšehrad, hotel Olympik v Karlíně), Sýkořicích (vrahova chata). (M.B)

Reklama

Reklama