Reklama

Reklama

Horor Kočovníci smrti je celovečerním debutem známého amerického scenáristy a režiséra Johna McTiernana (PREDÁTOR, SMRTONOSNÁ PAST, HON NA PONORKU). Francouzský antropolog Pommier (PIERCE BROSNAN) před svou záhadnou smrtí v nemocnici „vdechne“ vlastní duši lékařce Henleyové. Žena pak v halucinacích prožívá jeho vzpomínky a vydává se na místa, která Pommier navštěvoval. Zjistí, že muž objevil v ulicích Los Angeles tajemné mladé lidi, kteří nepotřebují spát ani pracovat a kteří se zabývají výhradně zločinností. Jde o zlé duchy z nomádských pověstí, o jejichž existenci se antropolog dozvěděl při svých výzkumech. Bytosti zvané Inuádi se zhmotňují do lidské podoby v ulicích moderního velkoměsta a likvidují každého, kdo odhalí jejich pravou identitu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

obitus 

všechny recenze uživatele

Antropolog Jean Charles Pommier umira sileny v Los Angeleske nemocnici a pred svou smrti pouze stihne poseptat sestre nekolik francouzskych slov. Od teto chvile se sestrin zivot zcela meni, neustale ji pronasleduji vyjevy z Pommierova zivota a ona pomalu zacina zjistovat, ze muz, ktery ji zemrel v naruci nebyl mozna silenec. Debut Johna McTiernana je prekvapive skvele dilo, kde skoro neni misto pro nudne chvile. Pribeh vypraveny ve dvou casovych rovinach zaroven je postaveny na opravdu originalni myslence a je velka skoda, ze jde o jediny realizovany McTiernanuv scenar. Prekvapive skvely je i Pierce Brosnan, francouzsky antropolog Pommier je jednoznacne nejlepsi role, ve ktere jsem ho dosud videl. Skoda, ze je film (nejen u nas) nedoceneny a prakticky neznamy. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

V originále nese tento snímek název Nomádi. Hudbu dělal Bill Conty a hned úvodní song je povedený a krásně nás vtáhne do děje. Sledujeme převtělení doktorky Elen Flaxové ( Lesley - Anne Down ) do těla antropologa Pommiera ( Pierce Brosnan ). CITÁT : Jsou místa s minulostí, místa která mají tajemství. Věci si vyberou daň... Dobrý začátek a průměrný prostředek filmu, se ke konci změní v docela slušné psycho, podpořené tvrdou metalovou kytarou. Avšak události se stanou poněkud nelogické. Scénárista i režisér John McTierman zde divným spůsobem spojí Nomády - Zlé duchy - Heavy metal - a Grafity v jeden celek. Ve filmu byl použit automobil Fiat 2 Litre s poznávací značkou California 508ZUX a hudebně zde zazní Strangers, Nomads a Dancing Mary vše od Billa Contiho a Teda Nugenta. ()

Reklama

Rogue 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený režisér proměnlivých kvalit, který velice často trpí výběrem špatných filmů (Basic, 13th warrior), ale na druhou stranu je vidět, že točit umí (Die Hard, Predator), svou prvotinou velmi příjemně překvapil. Nomads jsou imho absolutní pecka s vynikající chytlavou hudbou a průměrným příběhem, který je ovšem zpracovaný a natočený natolik dobře, že je mi úplně jedno, kolikrát už tu něco podobného bylo. Také stojí za povšimnutí, že si Tiernan sám psal scénář... Prostě bomba. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,278,264Tržby Celosvetovo $-║ Tak zrovna horror by som ako žáner u tohto filmu neurčil, aj keď nejaké tie prvky tam boli, skôr to bola taká halucinogénna dráma prezentovaná dusnou skľučujúcou atmosférou a zmeteným príbehom, ktorý dokáže riadne zamotať myseľ ale čim dej postupuje, tým sa pointa dorysuváva. aj keď celkový výsledok nie je až tak silný ako by mohol byť, ak by sa z dejom ešte trošku viac pohralo. Od Johna McTiernana to je určite po obsahovej stránke prekvapenie a môžem povedať, že tento film v jeho podaní je omnoho zrozumiteľnejší, než tie štruktúrovo podobné od Lyncha. /65%/ ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Vědce Brosnana uterorizují k smrti Nomádi, duchové v kožených hadrech se cvočkama jezdící po okrajových čtvrtích Los Angeles. Tahle věta vám stačí, abyste nestrávili zbytečně 90 minut před tímhle ucouraným filmem s neexistující atmosférou a zastaralým soundtrackem z 80´s. Překvapilo mě, že jde o Tiernanovu prvotinu, škoda že režisér vsadil na to, že cílové publikum vyděsí tehdejší punk/goth vizáž mládeže plus motorky a černá auta. Přestože je hlavní postava Brosnan, tvůrci se snaží ředit děj tím, že Brosnan předá kletbu na doktorku, která divákovi jen zprostředkuje jeho příběh s podivným neuspokojujícím finále, aniž by sama něco ovlivnila. Její postava se nám na začátku filmu obstojně charakterizuje, aby vzápětí bloudila před kamerou v halucinacích a deziluzi a nakonec blábolila rady v Brosnanově domě. Dobové záběry na periférie L.A. jsou fajn, ale jinak ruce pryč, je to jen pro archivní fanoušky. Gratuluju lidem tady, co na ně film tak zapůsobil. :) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Hlas profesora z Bostonu v telefóne patrí režisérovi Johnovi McTiernanovi. (m.a.t.o.)
  • Hlavného hrdinu filmu, Pommiera, mal pôvodne hrať legendárny francúzsky herec Gérard Depardieu, ale keď túto rolu odmietol, angažovaný bol vtedy pomerne neznámy herec Pierce Brosnan, pre ktorého sa film stal vôbec prvou hlavnou rolou v celovečernom filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama