Reklama

Reklama

Horor Kočovníci smrti je celovečerním debutem známého amerického scenáristy a režiséra Johna McTiernana (PREDÁTOR, SMRTONOSNÁ PAST, HON NA PONORKU). Francouzský antropolog Pommier (PIERCE BROSNAN) před svou záhadnou smrtí v nemocnici „vdechne“ vlastní duši lékařce Henleyové. Žena pak v halucinacích prožívá jeho vzpomínky a vydává se na místa, která Pommier navštěvoval. Zjistí, že muž objevil v ulicích Los Angeles tajemné mladé lidi, kteří nepotřebují spát ani pracovat a kteří se zabývají výhradně zločinností. Jde o zlé duchy z nomádských pověstí, o jejichž existenci se antropolog dozvěděl při svých výzkumech. Bytosti zvané Inuádi se zhmotňují do lidské podoby v ulicích moderního velkoměsta a likvidují každého, kdo odhalí jejich pravou identitu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Francouzský antropolog usoudí, že pokud bandička chuligánu jak vystřižených ze Šíleného Maxe, 30 hodin nespí a jen se potlouká po barech a parkovištích, musí to být zákonitě parta strašidel, nejlépe nomádských duchů. Před podivnou smrtí se mu pak ještě podaří posednout (či co) mladou doktorku, která se pak vydává odhalit skutečnost. Zmatené, táhlé, nudné, bez atmosféry. 20% za Pierce Brosnana. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hlavní doménou je již výše zmíněná mrazivá atmosféra, která je rovnoměrně rozdělená po celé délce filmu a najde se zde jen velmi málo hluchých míst. Za pomoci kamery i střihu se zde podařilo příjemně skloubit všechny důležité prvky mysteriózního filmu dohromady, přesně tak jak mají být. Divák pomalinku rozbaluje obal příběhu a je nadržený nad tím co se skrývá uvnitř. Tvůrci se zde i díky malému rozpočtu rozhodli moc neexperimentovat a zbytečně nezacházeli do extrémů z nějakou proměnou a zůstali u klasické formy zla v lidské podobě za což jim děkuji. Nejimpozantnější je však proměna samotného antropologa. Z milujícího a sebevědomého muže se postupně stává lidská troska, pronásledovaná stihomamem, paranoiou a samozřejmě i kočovníky. Brosnan zde odvedl pořádný kus práce a líbil se mi stokrát víc než jako agent 007. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Ocenil som, že to nie je o skupinke teenagerov a šialenom vrahovi, no to je asi tak všetko. Slušný výkon, zopár drobných príjemných prekvapení, ale ako celok žiadna veľká sláva. Za čo môže hlavne pritrúble vyústenie, ktoré je pre tento síce slušne, ale inak štandartne natočený film hotovou pohromou. Ale už len tá ojedinelosť námetu stojí za zoznámenie. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,278,264Tržby Celosvetovo $-║ Tak zrovna horror by som ako žáner u tohto filmu neurčil, aj keď nejaké tie prvky tam boli, skôr to bola taká halucinogénna dráma prezentovaná dusnou skľučujúcou atmosférou a zmeteným príbehom, ktorý dokáže riadne zamotať myseľ ale čim dej postupuje, tým sa pointa dorysuváva. aj keď celkový výsledok nie je až tak silný ako by mohol byť, ak by sa z dejom ešte trošku viac pohralo. Od Johna McTiernana to je určite po obsahovej stránke prekvapenie a môžem povedať, že tento film v jeho podaní je omnoho zrozumiteľnejší, než tie štruktúrovo podobné od Lyncha. /65%/ ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Na Pierce se dobře kouká, o tom žádná. Na film už tak ne, patrně se na tomhle béčku podepsala i doba jeho vzniku. Mysteriózní, no, jen kdyby mne těmi ohozy a pozérstvím entity nerozesmály. Zkrátka šel film s touhle tématikou udělat i jinak, první song super, pak už mne hudba doslova rušila. Ovšem nutno přiznat, že některé věci byly udělány slušně. Ta nejlepší s Piercem nakonec, pro holčičí oči excelentní! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Hlavného hrdinu filmu, Pommiera, mal pôvodne hrať legendárny francúzsky herec Gérard Depardieu, ale keď túto rolu odmietol, angažovaný bol vtedy pomerne neznámy herec Pierce Brosnan, pre ktorého sa film stal vôbec prvou hlavnou rolou v celovečernom filme. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v meste Santa Monica (Kalifornia, USA). (Arsenal83)

Reklama

Reklama