Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ve stalinském Rusku skoro jako za císaře pána. 1) Film jsem poprvé viděl někdy před 15 lety a dost mě zklamal. Dnes, možná díky větší životní zralosti anebo taky většímu odstupu od sovětské moci, oceňuji bizarní propojení a pohled na zrůdnou stalinskou diktaturu prizmatem ryze českého švejkovského vnímání předválečné (císařské) společnosti. Stejně jako si (nejen) francouzské a anglické filmy dělají legraci z hrůzné nacistické říše, tak si i stalinská epocha zaslouží podobný pohled. 2) Vpravdě mezinárodní film (anglické peníze a produkce, český režisér, ruští herci, francouzský a italský podíl nezjištěn) se může pyšnit skvěle vystiženou atmosférou doby. Na přání režiséra byli obsazeni ruští herci (Menzel chtěl stvořil ruský film a ne film o tom, jak si Češi představují Rusy nebo nějakou karikaturu, jak sám říká) a rovněž na jeho přání napsal scénář Zdeněk Svěrák, který dodal servítky si neberoucí knížce Vladimíra Vojnoviče (napsána 1963 – 1970) poněkud lyričtější vyznání a smířlivější odstup. 3) Některé dialogy v knize vůbec nenajdete: — Волков, что Борисов сказал насчет жирности молока? Сколько у нас? — Три с половиной процента. — Сделай четыре… — Да как же я сделаю, я ж не корова! — Ты не корова, ты счетовод, и отчеты надо уметь округлять. — Ты с ума спятил, Тимофеич! Да это же приписка. За это ж посодют! — Если припишешь, может быть, посодют. А если не припишешь, то точно посодют. 4) 26letý představitel titulní role, Moskvan Gennadij Gennadijevič Nazarov, začal svůj filmařský život v Milovicích u Prahy (sídle štábu sovětské Centrální skupiny vojsk 1968 – 1991) a zatím dosáhl bezmála 30 filmových titulů a dalších 8 seriálů. 5) Namluvení Golubjova Josefem Abrhámem nebo dědy Stalina Vlastimilem Brodským dobré věci neposloužilo – jejich charakteristické všem Čechům důvěrně známé hlasy tu působí velmi rušivě, konec konců jako celý český dabing, který působivým reáliím a přesvědčivým hereckým výkonům skutečně typických, protože ruských, herců ubírá mnoho procent. 6) Holčičko, máš raději maminku nebo tatínka? Já mám nejraději soudruha Stalina! ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že to je takřka dokonalý film a dost mě mrzí jeho vlažná odezva u diváků. Ale možná se to ještě časem změní, některé filmy potřebují čas, aby byly dostatečně oceněny. Absurditu a komičnost většiny situací bychom mohli klidně přenést i k nám, protože ten režim byl podobný. A musím konstatovat, že se ještě nikomu nepodařilo, a pokusy už byly, udělat si z poměrů za minulého režimu legraci (ona to tedy vlastně ve skutečnosti žádná sranda nebyla) takhle vkusně a nenásilně. Většinou to končí násilnou karikaturou, kdy je třeba, aby člověka ještě dva lechtali, aby se smál. Tady to jde samo. Bavil jsem se výborně celou dobu. Velmi šťastný byl výběr herců, kdyby to hráli naši, myslím, že to nebylo tak věrohodné. Musím říci, že mám ten film čím dál raději. Je tam hromada výborných scén (vyslýchání Stalina, pěstitel hybridů, závěrečný útok armády na vesnici atd.) a celkově je to velice hřejivé, vlídné pokoukání. Film má asi jedinou chybu, a to je ten konec. Neříkám, že je úplně špatný, ale nějak to není ono. Je to ovšem problém více výborných komedií, že jim konec ubírá na stoprocentním hodnocení. Tady je to nějakých 90 %. ()

Reklama

krivkin 

všechny recenze uživatele

"Je to pravda, soudruhu starší politruku, že soudruh Stalin má dvě ženy?!?"; "Jestli ti někdo vykládal, že jsme zaseli do sněhu - tak jsem zaseli, no. Byl to příkaz z okresu."; "Lidi se nás tak bojí, Svincove, že nám to až ztěžuje práci."; "Soudruh kapitán se tě slušně ptá - TAK MU, TY KURVO, SLUŠNĚ ODPOVĚZ!" Skvělá sonda do života jednoho kolchozu vpředvečer druhé světové - pardon, soudruzi, Velké vlastenecké války! B-) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

O tomto málo známém snímku Jiřího Menzela (scénář dle knihy Vladimíra Vojnoviče výborně stvořil Zdeněk Svěrák) jsem kdysi dávno slyšel, a když se teď po dlouhé době objevil na DVD, rád jsem ho i zhlédl. A byl jsem překvapen. Čonkin v podání Gennadi Nazarova je svkělý a celková absurdita příběhu připomíná Švejka či Catch XXII. Dokonce bych ho nazval kultovním a dosti se divím, proč tomu tak není - i kdybych vydestiloval pouze hlášky, směle by mohl konkurovat Samotářům či Kouři. Rozhodoval jsem se mezi 3-4*, ale když vidím, jak je zde film podhodnocen, dávám bez rozmyšlení vyšší variantu. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Mám po shlédnutí snímku rozporuplné pocity. Na jednu stranu výborný nápad - mezinárodní komedii v našich zemích je jako šafránu, pokud někdy něco takového bylo. Druhá strana mince je ale temnější. Při některých scénách jsem nevěřil, že toto napsal Svěrák. Nabytou svobodu i on bohužel využil tak, že zakomponoval do děje za socialismu nemyslitelný vulgární humor. Ale že bych se nezasmál ani jednou, to zase ne, pár výborných momentů tam bylo. Ještěže si po tomto ještě několikrát spravil chuť. U Menzela mě účinkování v takovém projektu nepřekvapuje, po revoluci to s ním šlo opravdu z kopce. Dále bych zmínil, že film mě za 106 minut nenudil, ale než přijde závěr, tak je to vše takové klidné a nějakou pořádnou akci abych pohledal. Též si myslím, že nebylo dobrým řešením film nadabovat, i přes výborný casting mě tam ti naši přední herci nesedí, dabing navíc z Čonkina nedělal až takového hlupáka, jakým má být. A když už ten dabing vznikl, tak na nedávno vyšlém DVD měla být stopa s původním zněním. Myslím, že nápad jako takový na papíře je skvělý, lituji celkového promarnění. 50% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). (Siriuss)
  • Keďže režisér Jiří Menzel mal pocit, že doslovné spracovanie podľa knižnej predlohy sa stretne z nepochopením ruských hercov (zosmiešňoval ruský národ), poprosil o napísanie scenára Zdeňka Svěráka. (andykovac)
  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama