Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

Pražák 

všechny recenze uživatele

"A holčičko, máš radši tatínka nebo maminku? - Já mám nejradši Stalina!" Zřejmě tenhle film skvěle odráží ruskou povahu, absurditu doby a vše tak trošku zlehčuje, ale na mě to osobně teda vůbec nepůsobilo. První dvě třetiny se kroutím nudou, aby to alespoň v části "otce Stalina" nabralo teprve finále a pak zase nic. Oceňuju Menzlův koncept s ruskými herci, který jsou opravdu správně vesničtí a neherečtí. Neoceňuju dabing, který teda opravdu tahal za uši. Zejména Abrhám, poprvé jsem si uvědomil, že jeho hlas vůbec v dabingu nefunguje, stejně tak i někteří další. Troufám si říct, že Svěrákův scénář do filmu vkládá "český" smysl pro humor a trošku filmu ubližuje. Tvaří se to kolikrát více jako český pohled na ruský. Myslím, že ruský humor je drsnější a daleko černější. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se film vymkne kontrole, nedá se dělat nic jiného než přetrpět tu snůšku zmaru a absurdního humoru. Těžko uvěřit, že je režisérem Jiří Menzel a scenáristou Zdeněk Svěrák. Není to až tak špatně natočené, ale Menzel si neuvědomil, jak není dobré točit s ruskými herci, v našich končinách prakticky neznámými, jako asi neznámí, padlí vojáci, kterým je film podle mě věnován. Nedovedu si totiž představit nadšení z filmu, který je naprosto o ničem. Když bych se chtěl dívat na ruský film, pustím si ho, ale proč se dívat na ruské herce v českém filmu?! Žádné autenticity se vůbec nedosáhlo, protože film má nepokrytý náběh až do absurdní podívané a většinou do ní neomylně a úmyslně spadne. Zasmát se je nemožné, protože přehrávající ruští herci si nijak nezadají s ochotníky. Film rozhodně nevypadá levně, ale tohle jsou hodně vyhozené peníze. Z filmu jsem si nic neodnesl ani nezapamatoval. Hrozné. 20% ()

Reklama

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Pane Svěráku, co jste to vytvořil? Alkohol z exkrementů a žárlivost kvůli praseti? Rusko je opravdu velká země, ve které je možno celkem cokoli, ale pochybuji, že tamní obyvatelé produkují takovouhle pálenku. Tohle ani solidní Menzelova režie a dobré výkony ruských herců prostě zachránit nemůžou. Raději si přečtu předlohu, uvidím tak, co si Svěrák domyslel a co se v ní doopravdy píše. 60% ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že to je takřka dokonalý film a dost mě mrzí jeho vlažná odezva u diváků. Ale možná se to ještě časem změní, některé filmy potřebují čas, aby byly dostatečně oceněny. Absurditu a komičnost většiny situací bychom mohli klidně přenést i k nám, protože ten režim byl podobný. A musím konstatovat, že se ještě nikomu nepodařilo, a pokusy už byly, udělat si z poměrů za minulého režimu legraci (ona to tedy vlastně ve skutečnosti žádná sranda nebyla) takhle vkusně a nenásilně. Většinou to končí násilnou karikaturou, kdy je třeba, aby člověka ještě dva lechtali, aby se smál. Tady to jde samo. Bavil jsem se výborně celou dobu. Velmi šťastný byl výběr herců, kdyby to hráli naši, myslím, že to nebylo tak věrohodné. Musím říci, že mám ten film čím dál raději. Je tam hromada výborných scén (vyslýchání Stalina, pěstitel hybridů, závěrečný útok armády na vesnici atd.) a celkově je to velice hřejivé, vlídné pokoukání. Film má asi jedinou chybu, a to je ten konec. Neříkám, že je úplně špatný, ale nějak to není ono. Je to ovšem problém více výborných komedií, že jim konec ubírá na stoprocentním hodnocení. Tady je to nějakých 90 %. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pořád jsem žila sama a najednou jste spadnul z nebe vy. Letadlo je rychlá věc!" Tento film Jiřího Menzela máme doma na DVD v rámci jeho kompletnej edície, ale okrem názvu som si z neho po čase už nič nevybavoval, myslím, že celý som ho nikdy nevidel (až teraz). Za kamerou samí českí tvorcovia, ale obsadením film spadá skôr do ruskej kinematografie. Zdeněk Svěrák /Vesničko má středisková/ napísal pre Menzela scenár plný vtipných hlášok a absurdných momentov či postáv (šľachtiteľ rastlinných hybridov), ale vo výslednom spracovaní pôsobí ako zlepenec rôznych komických i vážnych situácií z 2. svetovej vojny bez ucelenejšej línie. ,,Řídil jsi někdy letadlo? // Jenom koně. // Letadlo nebo koně - to máš to samý." Spočiatku film pripomína trochu nejakých tých Čiernych barónov alebo Mlýny, v iných momentoch bohužiaľ pôsobí ako socialistická agitka (napr. žena pochodujúca na traktore s rudým odznakom hlása socialistické myšlienky), hoci film vznikol niekoľko rokov po páde socializmu. Ale keďže zahraničné filmy sledujem prevažne v pôvodnom znení s titulkami, tak tu som si výnimočne mohol po dlhšej dobe vychutnať českú hereckú elitu v rámci dabingu, napríklad Vlastimila Brodského v roli Stalinovho menovca. 65% (Challenge Tour: Rok s najväčšími svetovými režisérmi) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). (Siriuss)
  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)
  • Snímek získal roku 1994 Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách. (Terva)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno