Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (156)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silné a důležité slovenské drama o hnědnutí části společnosti, které má bohužel obecně platný kontext a rozumíme mu i v Česku... Specifická je ve slovenském prostředí kontroverzní role katolické církve, která zastřešuje vznik paramilitantních jednotek ohlasy a vyvoláváním ducha Hlinkova Slovenského štátu, a snímek tak připomíná antiklerikální počiny polské kinematografie (Klér, Corpus Christi atd.). Komorní charakter, jednota místa (filmový prostor je ohraničen jedním sídlem) a důraz na motivaci dětských hrdinů k páchání/vzdorování zlu dělá z Budiž světlo slovenskou Bílou stuhu... ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2019] Mimo můj program. Ale skrze hodnocení a ovací nešlo odolat a odmítnout. A tak se vracím na své milované Slovensko. Do země, kde filmy už pomalu dělají lepší než u nás. A nyní si trumfli na klenot. A ten dle mého září jak jen to jde. Sledujeme otce od rodiny, který je vlastně doslova od rodiny. Přifrčí domů oslavit Vánoce, ale pravicový extrémismus mu to nedovolí. Ale ono ani nejde vyloženě o něj. Prostě jde o nebezpečí, které ani není vyloženě jmenováno. To cením. A poté přichází sociální drama. No a já jsem prostě doma. Vzpomínám na svůj milovaný Hon a říkám si jak se s tím tvůrci zde dokázali jinak vyrovnat po svém. Eskalace, mini zvrat. No nádhera. Jenom se divím a užívám si. Konec už sám za sebe skončí tak nějak jak má. Ale já nevím jestli jsem na to připraven. Bohužel. Ale to nic nemění na faktu skvělosti. Víc tohoto. Slovensko dýchej! ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ambice spojit intimní drama o chladné rodině se společenským komentářem dojel právě na příliš široký rozptyl a malý důraz na detaily. Za všechno mluví třeba absentující sound design nebo hodně rozkolísané herectví. Je to nicméně důležitý film, který dokáže slušně skončit v okamžiku, kdy katarzi nechává víceméně na divákovi. Škoda, že Škop začíná být víc režisérem dramatizujícím než dokumentaristicky pozorujícím. Eva Nová byla díky tomu dál a výš. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Kdo s dobrým svědomím chodí, ani hrom mu neuškodí!” +++ Lépe bych poselství snímku Budiž světlo asi nedokázala vystihnout, jen mám trochu obavy, jestli tahle mantra ještě v současné divné době platí. Na podobné úvahy dává vnímavnějším divákům odpověď možná právě tento po všech stránkách skvěle zvládnutý film. Chtěla bych podotknout, že Marko Škop jako scénárista a režisér v jedné osobě mě začíná čím dál víc zajímat, už jeho celovečerní hraný debut Eva Nová byl totiž velmi vydařený. (90%) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý slovenský film. Otec se vrací na Vánoce z Německa, kde pracuje. Postupně zjišťuje, že doma není něco v pořádku. Jeho syn je totiž členem polovojenské mládežnické organizace a chová se jinak. Vše se mění ve chvíli, kdy jeden ze členů spáchá sebevraždu. Ve vesnici se to začne řešit a otec začne mít pochyby. Začíná pátrání po tom, co je vlastně tato skupina zač a jak funguje. Nakonec se vše komplikuje a místní se začínají proti rodině obracet. Je to natočené dost věrohodně a vůbec bych se nedivil, kdyby se něco takového na Slovensku skutečně dělo... "Si ako tvoj otec!" ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • V jednom ze záběrů usedají Milan (Milan Ondrík) a farář (Daniel Fischer) do automobilu Škoda Octavia Combi, v následujícím záběru ale sedí v interiéru vozu Škoda Kodiaq. (Martin_L)
  • Ondrík hrá na začiatku filmu hru "War Thunder". (Johnny.ARN)
  • Úvodní scény se točily před německým zámkem Hohenschwangau a jedna z finálních scén filmu v prostorách Slovenské televize v Mlýnské dolině. Technický sklad v budově Slovenské televize si režisér filmu zvolil jako vhodný prostor pro policejní úřadovnu. (SONY_)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama