Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (158)

Radko 

všechny recenze uživatele

Slovenský vidiek nie je tak jednoznačne napojený na militaristickú omladinu, krytú pláštikom nostalgie za farskou republikou, ako naznačuje film. Upozornenie na rozdiely medzi mestom a dedinami, na ktorých má cirkev dodnes veľký vplyv je však potrebné. Spoločenské debaty sa totiž v sk mediálnom priestore točia prevažne len okolo hlavného mesta. Zvyšok krajiny akoby neexistoval. Časť farárov dodnes nosí fotku Jožka Tisa v Biblii. Neonaci spolky - Slovenskí branci, Akčná skupina Vzdor Kysuce či Slovenská pospolitosť, lákajú medovými motúzmi dobrovoľnej pomoci pri ťažkostiach tam, kde štát zlyháva. Helfnú po povodniach, zosuvoch, obdarujú sociálne slabých i chorých, postavia hliadky pred cigánskymi zlodejmi. Film síce hyperbolizuje, ale to je ok. Poukázanie na hroziace nebezpečenstvo sa účinne nedá totiž spraviť realistickým opisom situácie. Príbeh zobrazuje pobožnú rodinu, ktorá sa ocitá v bludnom kruhu potreby vymanenia sa z novodobých móresov naviazaných na ustálené dedinské zvyklostí. Psychicky to devastuje ich deti. Komunita obce, cirkev, ani polícia pri snahe o normálny život však nápomocné nie sú. Ich lídri sú často myšlienkovo naklonení smerom, na ktorý varovne ukazuje film. ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím v jakém vesmíru tvůrci žijí ale v mém ne,,a to nemluvím o odflinknutém řemesle, kdy jsem našel tři chyby během 15 minut...Herci otřesní ... Neuschwanstein je zámek v Allgäu (Bavorsko, Německo) v oblasti obce Schwangau u Füssenu, který nechal postavit Ludvík II. Bavorský. Jde o jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších turistických cílů v Německu. Tento zámek se také objevil v několika filmech a inspiroval Walta Disneyho ke stvoření Sleeping Beauty Castle neboli hrad Šípkové Růženky, který se nachází v Disneylandu. ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Velmi silné, mrazivé drama na závažné téma. Na konci filmu mi vůbec nebylo moc dobře. Hodně bezvýchodné. Šikana, nacionalismus, zoufalství, uzavřená komunita a zametání problémů pod koberec. Celou dobu mi bylo líto především otce rodiny, na kterého se po návratu z Německa vše valilo. Škoda že postava Adama nebyla herecky výraznější. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Niekde sa stala chyba. Tma zvíťazila nad svetlom.“ Desivý a „hnusný“ film, ktorý je oveľa hororovejší, než väčšina regulárnych hororov. Skvelý Milan Ondrík. Myslím, že ešte nikdy v ničom nebol taký fantastický. Ku koncu to šumí do prázdna (divným spôsobom nevyužitá postava otca, prehnane hmlistý záver typický pre slovenské drámy, zjavne pre to máme slabosť), ale inak parádna záležitosť o normálnej rodine a bande zajeba*ých náckov, ktorí sa po večeroch nabifľovali pár prázdnych, nelogických a dementných floskúl, ktorým vôbec nerozumejú, sú obrovskí vlastenci, ale neovládajú slová slovenskej hymny, odvážni sú len keď sú pokope (inak sa pri prvej príležitosti pose...) a majú IQ húpacieho koníka äa to ešte urážam húpacieho koníka). Američania (napríklad) by podľa takej zápletky postavili slasherový psychotriler. My toto. Nechám na posúdenie každého z vás, či je to tak lepšie alebo horšie, mne sa to každopádne páčilo. Pripájam sa ale k tým, ktorí volajú po zrozumiteľnejšej artikulácii hercov; niektorým dialógom som vôbec nerozumel! A ako policajtofilovi sa mi nepáči zjednodušovanie. Úmrtie stredoškoláka sa zametie pod koberec len preto, lebo o prípade prestali informovať médiá? To ako vážne? A iný prípad sa nevyrieši iba preto, že priblblý nácek pozná radového policajta? Áno, v našej krásnej krajine veci naozaj nefungujú, ale toto už bolo trochu prehnané. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Zdraví sme, pekní sme, už len toho rozumu..“ Kde schází vzájemný respekt, jde všechno do prdele na úrovni vztahové, rodinné i společenské. Na takové místo asi nemá smysl světlo donquijotsky přinášet, lépe se mu vydat vstříc.. V roli kritického komentáře to honí po oravském poli až příliš mnoho zajacov, nicméně vše je zasazeno do prostředí, kde jde obyčejnost ruku v ruce s uvěřitelností a záběry jsou akorát tak dlouhé, aby vnesly intimitu. Škoda jen, že úroveň hereckých výkonů není konzistentní, z té opravdovosti to něco ukrajuje.. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • V jednom ze záběrů usedají Milan (Milan Ondrík) a farář (Daniel Fischer) do automobilu Škoda Octavia Combi, v následujícím záběru ale sedí v interiéru vozu Škoda Kodiaq. (Martin_L)
  • „Je to příběh obyčejného člověka, jednoho z miliónu, kterému se navzdory jeho dobrým úmyslům udělat pro svou rodinu to nejlepší, všechno pokazí,“ řekl režisér Marko Škop. (SONY_)
  • Režisér Škop vybíral představitele Adama (František Beleš) déle než půl roku. (klukluka)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama