Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdyby Bridget Jonesová hledala ještě větší zoufalku, než je ona sama, v Kate (Emilia Clarke) by se určitě trefila do černého. Ta holka sice vypadá jako roztomilý diblík, ale ve skutečnosti je magnetem na špatná rozhodnutí všeho druhu – nerozumí si s vlastní rodinou, nevyzná se sama v sobě, neumí si najít normálního chlapa a navíc pracuje v obchodě s vánočními potřebami. To se pozná tak, že chodí v asexuálním skřítkovském kostýmku, neustále cinká rolničkou a v hlavě jí pořád jede vánoční hit George Michaela „Last Christmas“. Přitom přesně před rokem balancovala mezi životem a smrtí, když podstoupila velmi komplikovanou operaci. Jeden by řekl, že si té „druhé šance“ bude víc vážit, ale Kate je evidentně všechno fuk. Okázale kašle na všechno a na všechny a životem proplouvá cestou nejmenšího odporu. Pak ale potká Toma (Henry Golding), trochu záhadného mladíka, který se jí čím dál víc začne plést do cesty a do života. A i když je Kate odhodlaná pokračovat ve svém dosavadním stylu života, vlivem tohohle kluka, vánoční atmosféry a magického Londýna začne její předčasně okoralé srdce velmi rychle tát. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (274)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Emilia Clarke sa úspešne vymanila zo škatuľky Daenerys a hoci to jej postava divákovi nijak neuľahčuje, vďaka svojmu okúzľujúcemu výkonu si ho nakoniec dokáže získať na svoju stranu. Škoda len, že scenár je zbytočne rozkročený do viacerých strán a v snahe o zakomponovanie väčšieho presahu až príliš kostrbatý a nie úplne vierohodný. To sa vlastne týka aj samotného záveru, ktorý mi je na jednej strane sympatický svojim umeleckým zámerom, no jeho podanie je ťažkopádne - nehovoriac o istej predvídateľnosti. Príjemná romantická komédia, ktorá je vo výsledku i niečim viac, no možno by jej neuškodilo, ak by sa držala trochu viac pri zemi. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Last Christmas je film, který bych naprosto bez problému doporučila komukoliv, kdo má už plné zuby vánočních nákupů a chce si jen odpočinout a podívat se na film, který navodí tu správnou atmosféru a u kterého mu bude prostě dobře. Po většinu času je Last Christmas na solidní 4* a vůbec nepřeháním. Celé je to odvyprávěné s lehkostí a film působí velice opravdově a přirozené. Já jsem byla vážně překvapená, jak moc si film užívám. Jenže on pak přijde jeden zvrat, který je taaak zbytečný. Věřím, že na papíře to mohlo vypadat dobře a jsem přesvědčená, že tvůrci si mysleli, že to filmu dodá wow efekt, ale ve skutečnosti to sráží celý film lehce dolů. Tento zvrat je tak strašně nepasující k celé atmosféře filmu, kterou si tvůrci tak poctivě budovali po celou dobu, že jsem v kině mela chuť nahlas zakřičet "proč?". Ale jak jsem již psala na začátku, do kina bych na Last Christmas poslala bez výčitek svědomí naprosto kohokoliv. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Emilia Clarke řeší záhrobní vzkaz přímé demokracie, George Michael u toho (až téměř nesmyslně) zapěje největší hity své kariéry a Emma Thompson ze sebe dělá blbku z Balkánu, přičemž jí nevěřím že tam kdy byla. Není mně úplně jasné, jestli všechno to nadbytečné břímě, co si film nabral, mělo být k pousmání či k zamyšlení, nebo se prostě jen nikdo neměl k realizaci pokračování Ducha. A tak se stalo, že vedle charitativní činnosti pro bezdomoveckou komunitu se hlavní hrdinka také věnuje malému krámku s vánočním zbožím, kde převlečená za elfku lichotí své staré asijské šéfové, za kterou dochází nápadník jak z jiné planety, a abychom zachovali dobré asijské vztahy, tak i hlavní romantický hrdina zrovna nemá čistý rodokmen, takže okamurovská romance je na spadnutí. Emilia Clarke je naprosto rozkošná a její kukadla v londýnských vánočních uličkách hezky blikají. Ovšem na její linii je nabalen nehezky nezvládnutý scenáristický balast, který prostě nevládne kvalitní dramaturgií. Téma imigranti, bezdomovci a lesby a do toho žvatlající Emma Thompson, to vše se strašně navzájem bije, působí to zvláštně nezajímavě, tudíž oceňuji závěrečnou pointu, co filmu pomohla vyhrabat se ze scenáristické nouze. Což o to, kdyby se našel schopný scenárista a celé tomu dal ucelený ráz, tak bych chtěl film vidět i podruhé. Ale Emma Thompson je scenáristicky chabá, Paul Feig uz si vytrpěl dost za své kritikou strhané filmy, takže z toho vyšel takový napůl dojemný film, který má tolik vaty, až prohrál svůj divácký souboj s jinými vánočními bijáky. 6/10 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, kolik lidí oblbnul vizuál vánočního Londýna a kukadla Emilky. Poslední Vánoce by asi moc chtěly být novou Bridget Jonesovou nebo Láskou nebeskou. Ale za oběma filmy stáli lepší filmaři - a ano, dívám se na Emmu Thompson, jejíž scénář je jednoduchoučký, prvoplánový (rozuzlení filmu mnozí na Youtube uhádli už z trailerů), levně moralizující (Brexit, přistěhovalectví, gayové, minority... máte tu všechno) a hlavně - a to bohužel - bez silného vyznění. Emilia a Henry Golding jsou fajn, mají mezi sebou chemii a oba jsou charismatičtí. V lepším filmu by to byla pecka. Ale on tohle vlastně ani není romanťák, jde hlavně o postavu Kate a její vývoj z lůzra v něco víc. SPOILER: Henryho postava se ukáže být jen kolečkem v soukolí příběhu Kate a já pochybuji, že Emma Thompson domyslela, že jeho postavu napsala jako myslící a cítící bytost, aby ji pak odhodila, když splní svůj účel v příběhu, tj. slzičky a šok poté, co se ukáže, že je celou dobu mrtvý. Poplakali jsme si, tak padej, postavy se musí na konci sejít, zazpívat si písničku, aby se vzbudil fajn, nostalgický pocit. Eh... takhle teda ne. Výsledný dojem je stejně levný jako Katin polyesterový kostým elfa. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Milé prekvapenie, ktoré spomedzi toho obrovského spektra rôznorodých vianočných filmov, určite vyniklo. Je to jeden z tých filmov, pri ktorom očakávate, že sa na vás skôr či neskôr vyvalí obrovské klišé, a napokon sa namiesto toho zrodí skutočne pekné posolstvo. To by však na komplexný úspech filmu bolo predsa len príliš málo. Našťastie, veľkú rolu v celkovom dojme zohrala aj veľmi sympatická ústredná dvojica Kate & Tom (Emilia Clarek a Henry Golding). A mňa osobne potešil aj veľmi príjemný humor s kopou svojského dôvtipu a dvojzmyslov. Takže v rámci kategórie vianočných filmov určite nadpriemer! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Hneď v úvodnej scéne je uvedené: Juhoslávia, 1999. V roku 1999 však Juhoslávia neexistovala, rozpadla sa v roku 1992. Vtedy existovala už len Juhoslovanská zväzová republika (JZR), ktorú tvorilo Srbsko (vrátane bývalých autonómnych oblastí Vojvodina a Kosovo) a Čierna Hora. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo priamo v Londýne, a tak, aby sa predišlo masám ľudí, natáčanie začínalo často aj o 2 ráno. (Astonko)
  • Skupina Wham! darovala všetky licenčné poplatky spojené s uvedením ich piesne "Last Christmas" vo filme na pomoc etiópskemu hladomoru. (Arsenal83)

Reklama

Reklama