Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

misterz 

všechny recenze uživatele

Začalo to nevinne. Pred pár desaťročiami sa v oblasti Juhoslávie známej ako kosovská oblasť, začali usadzovať albánski imigranti, ktorí prišli do Juhoslávie za lepším životom. Netrvalo dlho a z menšiny sa stáva veľká menšina, ktorá požaduje pripojenie k Albánsku... a nešťastie je na svete. Nepripomína to niečo? Inak zaujímavé je, že genocída Srbov v Kosove sa tak často nespomína ako je tomu naopak... K filmu. Už dávno som nevidel takto vynikajúco zvládnutý vojnový film, pre mňa ešte lepšie ako povedzme Warriors (1999). Prvých pár minút sa mi zdalo trochu zmätočných, ale keď si človek zvykne na postavy tak už to ide a už sa to až do konca nezastaví. Stále sa tu niečo deje, stále sa tu niečo rieši.... Množstvo smutných a drsných scén, dokonca prišlo aj na pár gore záberov. A čo je hlavné, režisér dokázal perfektne narábať s postavami. Tých dobrých si zamilujete a toho zlého nenávidíte až na kosť. A stret týchto dvoch protichodných pocitov je naozaj silný. Dlho som váhal aj nad plným počtom. Možno prehodnotím. 89/100 ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kulisy se změnily, ale v jádru je to pořád ta "stará, dobrá" válečná story, na jaké nás nutili chodit v rámci Klubu přátel sovětského filmu. Dokonce se v jednom dialogu objeví povzdechnutí nad zaniklým Sovětským svazem a kdo by nepochopil, jak v něm všem národům bylo dobře, tomu je explicitně vyjmenováno mezinárodní složení týmu. Podívaná je to velkolepá, nechybí samozřejmě ani soldát, který "zalehne kulometné hnízdo", a na samém konci na všímavého diváka mrkne ve zpětném zrcátku taxíku Emir Kusturica. Něco jako čínský spektákl Operation Red Sea (včetně vražedné délky), ale tohle bylo filmařsky o fous stravitelnější. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Špičkový válečný film v nejlepší ruské tradici. Takže deziluze, naturalistično, špína a duševní jizvy. Ale i hrdinství, snaha najít v tom všem iracionálním zabíjení kousek něčeho hezkého, a taky přiznání, že i na druhé straně mohou být slušní lidé. Jedna z postav to koneckonců řekla sama. "Máme tady zajímavý ruský tým - Tatar, Inguš, Bělorus, Srb, Albánec, Uzbečka a Rus." Herci jsou až na pár lehce toporných scén přirození a akce excelentní. Jednotka profesionálů vypadá sehraně a velice schopně. Ale i tak se jim zranění nevyhýbají a každá rána je bolí. Lahůdkou je závěrečná bitva o letiště, připomínající to lepší z Black Hawk Down. Top 10 za rok 2019. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak s takovými filmy to Srbsko (ke svému štěstí) do té EU nedotáhne. Politiku stačí shrnout poukázáním na skutečnost, že z onoho "svobodného" Kosova už dávno neutíkají jen Srbové a že v době kdy Madla zpívala Evropě, byla UCK (a její političtí následovníci dodnes jsou) financována obchodem s drogami, kradenými automobily a bílým masem (a jak pravil jeden Srb: "Víte, jak nám bylo, když k nám do Bělehradu znovu vjely tanky s německými kříži na pancíři..."). K filmu samotnému. Velmi gerojské vyprávění, ze začátku trpící typickým neduhem ruských filmů, tj. příliš roztříštěným dějem, který se účelně poskládá až tak po hodině, občas se v něm dějí věci trochu nahodile (třeba ta malá holka bloumá po letišti celé odpoledne, než si jí vůbec někdo všimne) a nadužívá zpomalovačky. Ale pokud dojde na akci, odsýpá to jak má, boj je krvavý, palba hlasitá a protagonisté vypadají, že zbraně opravdu umí ovládat, včetně té sniperky, která hodně osvěžila jednu příliš sentimentální scénu krásným cynismem. Mno, a protože i kdybych dal odpad, postavení Putinova agenta mi to stejně v očích mnohých neodpáře, tak dám místo tří čtyři. P. S. Gojko Mitič má o mnoho větší charisma jako starý srbský policajt než jako východoněmecký Indián :) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Drsné mapovanie udalostí 90-tych rokov na Balkáne z pohľadu ruských a srbských producentov. Veľkolepá produkcia, skvelá kamera a miestami aj hudba sú výrazne degradované zbesilým strihom, ktorý sa stáva zbytočne preafektovaným. Jednoduchý príbeh skupiny odpadlíckeho komanda, ktoré má brániť strategické letisko v Prištine, je vyrozprávaný komplikovaným spôsobom. Tu doslovne platí, že v jednoduchosti je sila, čo snímok úspešne ignoruje. Z politického pohľadu už na mňa neplatí ani americká ani ruská propaganda, v tomto prípade si rusofilovia budú od rozkoše cvrkať do gatí. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)

Reklama

Reklama