Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Film, který je asi dobrý vidět. I když je to vlastně jen tuctovej akčňák, tak to pozadí, to okolo a celá ta omáčka vyvařená z reálných událostí v Jugoslávii v 90. letech i po nich, to tomu dává dost mrazivej pocit. Asi už fakt měknu (no věk no...) ale hodně jsem s tím filmem měl chvílema problémy. Sice nakonec se tam vyloženě na kameru nic extrémního nestane, ale ten pocit z toho, jak to bylo a že to bylo vlastně jen pár kilometrů od naší země ... brrr. Hlavně mi tam vadily ty děti, který tomu všemu přihlížely, nebo byly taky obětmi. Film je divně vyprávěnej a má zvláštní střih, dlouho jsem se v něm dostatečně neorientoval, ale časem si zvykl. Nakonec to vyzní jako opravdu klasickej akční film stylu Rambo 4, ale jak říkám, rozjezd je hodně mrazivej. Je to dobrý vidět a nezapomenout, co se může jak rychle semlít. Jugoslávie je tím odstrašujícím důkazem ... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Špičkový válečný film v nejlepší ruské tradici. Takže deziluze, naturalistično, špína a duševní jizvy. Ale i hrdinství, snaha najít v tom všem iracionálním zabíjení kousek něčeho hezkého, a taky přiznání, že i na druhé straně mohou být slušní lidé. Jedna z postav to koneckonců řekla sama. "Máme tady zajímavý ruský tým - Tatar, Inguš, Bělorus, Srb, Albánec, Uzbečka a Rus." Herci jsou až na pár lehce toporných scén přirození a akce excelentní. Jednotka profesionálů vypadá sehraně a velice schopně. Ale i tak se jim zranění nevyhýbají a každá rána je bolí. Lahůdkou je závěrečná bitva o letiště, připomínající to lepší z Black Hawk Down. Top 10 za rok 2019. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Začalo to nevinne. Pred pár desaťročiami sa v oblasti Juhoslávie známej ako kosovská oblasť, začali usadzovať albánski imigranti, ktorí prišli do Juhoslávie za lepším životom. Netrvalo dlho a z menšiny sa stáva veľká menšina, ktorá požaduje pripojenie k Albánsku... a nešťastie je na svete. Nepripomína to niečo? Inak zaujímavé je, že genocída Srbov v Kosove sa tak často nespomína ako je tomu naopak... K filmu. Už dávno som nevidel takto vynikajúco zvládnutý vojnový film, pre mňa ešte lepšie ako povedzme Warriors (1999). Prvých pár minút sa mi zdalo trochu zmätočných, ale keď si človek zvykne na postavy tak už to ide a už sa to až do konca nezastaví. Stále sa tu niečo deje, stále sa tu niečo rieši.... Množstvo smutných a drsných scén, dokonca prišlo aj na pár gore záberov. A čo je hlavné, režisér dokázal perfektne narábať s postavami. Tých dobrých si zamilujete a toho zlého nenávidíte až na kosť. A stret týchto dvoch protichodných pocitov je naozaj silný. Dlho som váhal aj nad plným počtom. Možno prehodnotím. 89/100 ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Sice především - řemeslně a technicky na úrovni - "hollywoodskej" akční rubež (=rubanice (můj osobní překlad)), přesto se díky štědrý stopáži našlo hodně prostoru i pro nepříjemnej civilní pohled na danej konflikt. Je to v mnoha ohledech lidsky silný, je to i Bayovsky koulervoucí (alternativní název by mohl bejt 13 hodin: Tajní vojáci z Prištiny), hlavní parta je super a tu beznaděj války alespoň trošku obarvuje cynickým humorem. A hlavně to určitě stojí za to. Ruso-patriotskej patos se dá odpustit, však v tomhle je to úplně stejný jak americký válečný filmy. Jen ten krátkej rozhovor, kde v dobrým vzpomínaj na SSSR, tam nemusel bejt. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Rusové opět tento rok nezklamali a přichystali si válečné drama o balkánském konfliktu, který jsem já osobně ještě zpracované neviděl. I když jsem tedy po začátku měl obavy, že tenhle film nebude úplně to, co bych od toho očekával, tak se tempo postupně zvyšovalo a finální hodina a obrana letiště byla naprosto skvělá. Hlavní postavy výborné, včetně záporáka. Ve výsledku to mohlo být o tu půlhodinku kratší, ale že by mi to nějak extra vadilo říct nemůžu. Slabší 4* ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)

Reklama

Reklama