Reklama

Reklama

Jason je znovu zpátky a má už svoji legendární hokejovou masku. Tentokrát, ale nebude fyzická likvidace jednotlivých ubožáků rušící Jasonův klid až tak jednoduchá jako v díle předchozím. Kempaři totiž nejsou jenom nějací, i veverkou k smrti vystrašení studentíci, ale dosti otrlý členové motocyklového gangu. Jason se tedy bude muset hodně snažit, aby popostrčil čísla svého "bodycountu" o nějakou tu cifru směrem vzhůru. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

choze 

všechny recenze uživatele

Třetí Pátek jsem viděl poprvé v polovině devadesátek na ORF1 s podtitulem Und wieder ist Freitag dreizehn. V rámci série je památný tím, že Jason v polovině děje poprvé nafasuje svou ikonickou masku (kdo to vymyslel, je bez prdele génius, ta maska mu fakt sekne) a že byl stejně jako o rok mladší trojky Čelistí a Amityville natočen ve 3D. Takže se připravte na spoustu vražedných nástrojů (prim hrají tentokrát vidle) zabodávaných do kamery nebo v detailu trčících z těl obětí, nemluvě o chuťovce "Jason rozmáčkne týpkovi hlavu a z té vyletí oko do kinosálu", nebo fórcích jako podávání jointa do kamery. Jinak trojka patří se čtyřkou a sedmičkou, kterou jsem z celé série viděl jako první, k mým nejoblíbenějším dílům, je tu solidní bodycount, pěkný holky i pár fajn mordů (Jason sekne kluka chodícího po rukou mačetou do rozkroku) a vrátil se i Volkswagen brouk ze dvojky :) I když dneska už je to na mě moc zdlouhavé (hned úvodní dvojitá vražda) a přiblblé a třetí hvězdičku dávám z čiré nostalgie. V závěru se dočkáte parafráze kultovní závěrečné scény z jedničky - dívka se ráno po masakru probouzí v kánoi na jezeře a... ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Ať se na to dívám jak se dívám (a jelikož jsem během několika málo dnů nakoukal všechny Pátky, mám celkem jasno) vychází mi trojka coby nejlepší Pátek 13., mající jako jeden z mála dílů opravdu vše. Drží se původního příběhu, Jason je ve formě a s maskou, puberťáci jsou sympatičtí tak akorát a všem šáfuje skutečně šikovný režisér. Vynikající slasher. ()

Reklama

dennykr 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemůžu ani po letech dostat z hlavy, což je pro můj vztah ke slasherům dost příznačné – hrozně mě baví nad nimi přemýšlet a sledovat jejich všemožné meta-aktualizace, jenže samotné “kanonické” snímky mnohdy moc zábavné nejsou. A že se fakt snažím. Trojka je vlastně všechno, co si většina diváků představí, když se řekne Pátek třináctého. V jedničce má Jason jen trošku mokré cameo a dvojka ho ukazuje hlavně s pytlem na hlavě. Právě třetí díl mýtu Crystal Lake nasadí legendární hokejovou masku. Opravdovej status nascendi týhle trochu přeceněný série. // Když se řekne Pátek třináctého, drtivé většině diváků se vybaví buď jméno Jason Voorhees nebo brankářská maska s mačetou – první tři filmy jako by se slily v jedno encyklopedické heslo. Paradoxně asi nejzajímavější je tohle ve vztahu k Nispelovu remaku z roku 2009, který svou encyklopedičnost okázale přiznává, protože explicitně rekapituluje nikoliv jedničku, ale právě heslo celé trilogie. // Part III jsem viděl po letech, takže mě dost překvapila. Brilantních je hlavně posledních pár minut, které důmyslně variují konec jedničky a také učebnicová práce s konceptem “final girl”. Zároveň nejde jen o Pátek třináctého 3, ale Pátek třináctého 3D! Takže obsahuje spoustu nádherně podivných eye-candy momentů, jež exploatují formát. Někdy doslova lítají oči, jindy jde o výborné výstřely harpunou. // Jenže trojka je také slasher, v dobrém i špatném. Takže dlouhá pronásledování, líná práce s napětím a jistá monotónnost zápletky ne vždy vyváží ty nádherně ujeté vraždy. // Možná o něco víc fascinující může být to, co ve filmu není! V jedné z raných verzí scénáře měl Jason znásilnit hlavní hrdinku, ale scéna se nakonec nerealizovala. Do jisté míry lze tento záměr chápat jako definitivní završení jeho démonizace, přeci jen mělo jít o trilogii a vrah zde byl lehce deformovaný, leč poměrně standardní člověk. Zatímco hororové násilí je v žánru normativní, to sexuální by zrod odpudivého záporáka dokončilo. Jenže to by mohlo, zcela hypoteticky, komplikovat jeho návrat v případných pokračováních. Znásilnění definitivně naruší divácké sympatie k nezničitelnému řezníkovi, ba co víc – polidští ho. Vývoj série později směřoval k ustavení Jasona jako nadlidského přízraku, sexuální touhy by ho snesly zpátky na úroveň lidí. Teď to nemyslím nijak reduktivně teleologicky (“studio chtělo dlouhou sérii, a proto Jason nikoho neznásilnil”), spíš jako zamyšlení. Ustoupilo se od lidských tužeb k nadlidskému monstru, což dovolilo ironizované pokračování Jason žije, nadpřirozenou Novou krev a definitivní příklon k pekelné mytologii ve Final Friday. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(75%) Vida, režisér Steve Miner se opravdu zlepšil. Po vcelku nudné a obyčejnější dvojce nám zde naservíroval dost slušný vyvražďovací počin. I se dost přiblížil ke kvalitě mého oblíbeného Halloween H 20. Tempo je zde docela slušné, i když se pořádní zabíjení začne odvíjet až v nějaké cca 45-50 minutě. Jenže to mi vůbec nevadilo, zpočátku tu máme klasickou rekapitulaci z předešlé části a úvodní zabití dvou místních lidí a poté se začne film věnovat postavám, které mi přišly doposud z této série nejlepší. I jsem si jich pár získal. To se Minerovi opravdu povedlo, podobně jako u výše zmíněném Halloween H20. Soundtrack začínám mít opravdu rád. Vraždy jsou zde zajímavější, krvavější a o něco drsnější. Jason tu má správnou vizáž v hokejové masce, ke konci se pořádně rozjede – úplná mašina na zabíjení. Celé prostředí filmu bylo dobré, např. Stodola atd. Nevím ani co bych pořádně vytkl, možná bych ocenil trochu víc k vysvětlení Jasona atd, přidat pár scén navíc a hlavně tu byla jedna vraždící scéna, kdy Jason jednoho kluka v rukou tak zmáčkl do hlavy, až mu vystřelilo oko – to bylo dost ujeté, trapné a vizuálně amatérské až jsem si myslel, že je to nepovedená či vystřižená scéna, ale co. K dokonalosti něco chybělo, ale stále to byla super zábava a u mě zatím nejlepší díl téhle série. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Stratilo to vtip a slušný švih dvojky, no Miner opäť potvrdil že je skvelý hororový režisér. Jason konečne dostáva svoju masku, bohužial iba pol hodinu pred koncom, kedy nasleduje to pravé inferno. Dovtedy ako keby sa len skrýval. Super masky a vraždy. Podrezaný vtipálek, zásah mačetou do rozkroku a harpúnou do oka, prebodnutie žeravím kutáčom, roztlačenie hlavy s vylezením oka - to sú najvypečenejšie znaky tejto časti. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (29)

  • Na speciálních efektech původně pracoval slavný Stan Winston. Jasonův (Richard Brooker) vzhled se ale producentům moc nelíbil, a proto Jasonův obličej před nasazením masky není moc zabírán. Existuje ale několik fotografií Jasonova původního vzhledu i se samotným Winstonem v maskérně, kde ho nanáší na herce Richarda Brookera. Winston byl nahrazen jiným maskérem a Jasonův nový a finální vzhled bez masky je ukázán až na konci filmu ve stodole. To byl také možná jeden z důvodů, proč do filmu nebyla zařazena finální snová vize, v níž odmaskovaný Jason usekne Chris (Dana Kimmell) hlavu. Ve filmu ale přesto Jasonův původní obličej vidět je. Přibližně v jedenácté minutě, kdy prodavač krmí rybičky, se objeví za tmavým sklem Jasonova postava bez masky. Nejde jí vidět do tváře, ale jedná se o jediný záběr s původním Jasonovým vzhledem. Jasonův původní makeup se údajně leskl na 3D kamerách a špatně se nasvěcoval. (LION-MR.T)
  • Režisér Steve Miner si pro roli Jasona vybral Richarda Brookera jen proto, že potřeboval někoho vysokého. Brooker měří 191 cm. Ale protože byl na Jasona příliš hubený, musel při natáčení pod šaty nosit pěnové výplně. (Stocki)
  • V tehdejším západním Německu proběhla premiéra v pátek 13. května 1983. (Stocki)

Reklama

Reklama