Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Reklama na ruské tanky. Nové Železné srdce se nekoná. Fandové sice ocení slow-motion letících protipancéřových střel, jak se provrtávají trupy tanků. Všude vše efektivně vybuchuje, občas pěšácká přestřelka. Jen by to vlastenectví nemuselo být tak okaté, až Bayovsky přehnané. Jeden tank se bez větších problému "prostřílí" německou pevností a dějově mimo jiné ukazuje především souboj ruského a německého tanku, vedeného parťákem Simira Gerkhana. Potěšily známé místa z natáčení. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Переделка Жаворонока а ла Холивуд? Ну, почему нет. V Sajůzu se zase jednou velkovlasteneckoválečně rozparádili a výsledek je kupodivu nejen velmi snesitelný vzhledem k jako vždy nepostradatelné (mírné) dávce velkoruského nacionalismu, ale nadto oproti „předloze“ též akčně povedený a sem tam i vtipný (oddělání Rosamundy granátem), zejména pojme-li se snímek jako čistokrevná a mírně dementní zábava, pročež potom pobaví i kulečníková spodní penetrace pantera a vzájemné sestřelování průbojných a la Riviéra Kid. Jenom škoda, že se komsomolíci ještě nenaučili střízlivěji používat zpomalovačky a rozličné digitální blbnutí s kamerou tak nějak všeobecně. Nicméně závěr ve stylu „šílený Lancelot s kanonem ráže 85 proklatě nízko“ zvládla posádka v čele s Еваном МекГригорьевичем lépe, než onehdá Ayerovi Zuřivci rande s rotou SS, takže celkově převažuje spokojenost. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Vyrobili mě na Uralu z tvrdé sibiřské oceli." Ani tahle báchorka z bolševické čítanky o tanku, který "osvobodil" Prahu, se nevyrovná filmovému nesmyslu s názvem T- 34. Mohlo by to fungovat jedině jako hodně opožděná ruská odpověď na nepříliš vtipné francouzské komedie z druhé světové války, ale to by nesměl být snímek natočen stejně otravným způsobem jako Město 44 nebo Stalingrad (2013). ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný snímek, v němž vyjma nádherné vojenské techniky a několika velkolepých soubojů stojí za zmínku i zázračná ruská fyzika ohýbající prostor. T-34 mi většinu stopáže přišel jako laciná variace na snímek "Fury", s nímž má dílo režiséra Alexeje Sidorova společných několik opěrných bodů. Ve finále Vás tedy zamrzí jen delší stopáž, která nabídne několik hluchých míst, děravý scénář a mizerné CGI, které je občas vážně k smíchu a působí vážně lacině. Avšak až na tyto detaily se v rámci možností a přimhouřeného oka jedná o oddechovou válečnou podívanou, při níž budou fanoušci Druhé světové války, potažmo tanků a tankových soubojů jásat nadšením. Na samotný závěr musím ocenit fakt, že němečtí vojáci skutečně mluví německy. To je věc, která se v moderních válečných snímcích stává velmi ojedinělou. Dobrá práce! ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Člověk si takhle o půlnoci zapne Primu Max (?), kde se právě rozjíždí velkolepé dílo. Máme tu druhou světovou válku - check. Máme tady nácky - check. Máme tu odvážné Sověty - check. Zpomalujeme a zrychlujeme záběry - check. Všechny chlívky dokonalého béčka, jako stvořeného pro sobotní večer mezi půlnocí a půl třetí ranní na podřadném kanálu, odškrtnuty. Z nějakého masochistického důvodu to dokoukám do konce a víc než filmu se asi věnuji přemítání nad tím, jaké asi bude mít tato chuťovka hodnocení. Bude to přes 50%? Možná ani to ne... 71%?! Buď jste se zbláznili vy všichni... nebo já... 40% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • T-34 byl sovětský střední tank vyvinutý na přelomu 30. a 40. let 20. století. V době svého vzniku byl podle amerického autora Stevena Zalogy nejlepším středním tankem na světě. [Zdroj: armyweb.cz] (Duoscop)
  • Německé tanky ve filmu jsou Panthery (Panzerkampfwagen V Panther Sd.Kfz. 171), respektive výborné kopie na podvozku T-55. V závěrečném souboji jsou vybaveny nočním infra zaměřovačem FG 1250, který se skutečně používal na sklonku války. (Furanta)
  • Na začátku filmu je použit tank T-34/76. Tank, ve kterém Rusové utekli z německého tábora, je tank T-34/85. Zbraně použité ve filmu byly samopal MP-40, Špagin, kulomet DT, puška Mauser, Mosin-nagant, pistole TT-33 Tokarev a pistole Walter P38. (K98)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno