Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (176)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zhusta zábavný film o nejspektakulárnější střelbě do vlastní nohy v moderních dějinách. A vzhledem ke kvalitám scénáře i hereckému obsazení (navzdory zřejmé autorské afinitě k liberální pro-unijní demokracii, a tedy s jistou nepopiratelnou tendenčností) bych uvítal pokračování, druhý díl... Aktuální stav britské politické scény zaručuje stejnou, ne-li větší zábavu... Už potenciální základní kostra příběhu vyvolává cukání koutků úst: "nejagilnější agitátoři Leave se zříkají jakékoli odpovědnosti -> praktickou realizaci Leave přebírá agitátorka Remain -> agitátoři Leave si zajišťují občanství v / bezcelní styk s EU -> odhaluje se principiální nemožnost důstojného Soft Brexitu v souvislosti se severoirskou hranicí -> směřování k Hard Brexitu -> lidé si začínají vytvářet zásoby jídla a léků, potravinové banky posilují kapacity -> vláda pomocí prázdných kamiónů simuluje fronty na celnicích a uvažuje o případném vyhlášení stanného práva..." A v závěru by mohla bouchnout nějaká bomba jako předzvěst obnovené teroristické činnosti oblíbené skupiny IRA... Jak krásně by se tady dala ironizovat směšná sebestřednost a iluze imperiální nadřazenosti, které dokáží vyprodukovat nesmyslná řešení typu "znovupřipojení Irska k Velké Británii" nebo "dobrovolné vystoupení Irska z EU kvůli Velké Británii"... Takové pokračování by bylo jistě minimálně stejně tak zábavné, jako tento Haynesův film s dokonalým Cumberbatchem v roli poněkud chytřejšího anglického Prchala: Zábavné hořce a s ocáskem deprese zalité slzou lítosti. ()

krauset 

všechny recenze uživatele

Theresa May by se neztratila v redakci TVZone. Ani jí, ani mně se totiž nepodařilo dodat Brexit 29. března... Existuje v dnešním Hollywoodu nějaká očividnější role než Benedict Cumberbatch jako vysoce inteligentní sociopat? Ne že by měl Benedict okoukanou tvář, ale mohl by mít potenciálně trochu okoukanou polohu. I v politickém dramatu Brexit z produkce HBO o tom, jak probíhala kampaň mezi vyhlášením referenda a jeho provedením, hraje osobu intelektuálně izolovanou a nadřazenou. A podobně jako Šmak je i brexit nejpřednější z kalamit... Film má k bezchybnosti daleko jako Británie k rozumné dohodě, jistá podobenství jsou přitažená (Cummings „slyšící“ Británii), některé momenty příliš okaté, ale jako celek jde o solidní a rychle, moderně natočenou věc. Při sledování toho, jak Cambridge Analytica manipuluje strachem lidí díky sociálním sítím, je obtížné nevzpomenout na meme z Zuckerbergova slyšení před Kongresem, který hlásal: „Když ničíš demokracii, a přitom jsi chtěl jenom efektivnější způsob hodnocení spolužaček.“ ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí je vždy poučný, ačkoliv samozřejmě bývá subjektivně zabarven tvůrci. České zákulisí politických řemeslníků a jejich IQ najatých přesvědčovačů není o nic lepší ani horší - v tomto je tento snímek zdařilý. Osobně mě ale nejvíc zaujalo a vlastně to nechápu, že Cumberbatch hraje stále stejnou roli - ať už ztvárňuje kohokoliv - a ano to oproti všem pravidlům logiky funguje a ještě navíc je to výborné. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Fascinující rekonstrukce toho, jak celé tohle nekonečné stupidní šílenství vlastně začalo. Musím říct, že jsem byl překvapen. Navíc je tento Brexit výborně natočen a má geniálního Cumberbatche, který tady ztvárňuje dalšího podivína. Je to mimořádně zajímavý film, ovšem zdá se mi, že ho v Británii skoro nikdo neviděl, nebo jsou hloupější, než jsem si myslel. Takhle se dělá kampaň, Andreji! 85%. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Není co dodat. Vyvážené shrnutí průběhu brexitové kampaně z pohledu obou táborů, které by si měl povinně shlédnout každý, kdo šel v roce 2016 volit v referendu. Důsledkem tohoto politického debaklu je rozhádaná Británie, propadající se do čím dál tím hlubších vod nejistoty a ještě zoufalejší britská politická reprezentace, která si neví rady s tím, co jim připravili jejich předchůdci v kombinaci s nečistými marketingovými praktikami. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama