Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (176)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí je vždy poučný, ačkoliv samozřejmě bývá subjektivně zabarven tvůrci. České zákulisí politických řemeslníků a jejich IQ najatých přesvědčovačů není o nic lepší ani horší - v tomto je tento snímek zdařilý. Osobně mě ale nejvíc zaujalo a vlastně to nechápu, že Cumberbatch hraje stále stejnou roli - ať už ztvárňuje kohokoliv - a ano to oproti všem pravidlům logiky funguje a ještě navíc je to výborné. ()

Randyz 

všechny recenze uživatele

Doporučuji všem se na to mrknout... Zejména příznivcům všemožných referend o všem... A lidem, kteří baští populistickou politiku zastrašování... Ale obecně mi to přišlo zajímavé, protože jsem se zhruba dozvěděl jak k tomu vlastně došlo a pěkně to i ukazuje jak data od uživatelů sociálních sítí hýbou světem a rozhodují volby a referenda... ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

"Referendum je ten úplně nejhorší způsob, jak o něčem rozhodnout. Je rozvratné! Předstírá, že složité rozhodování je jen binární. Červená, nebo modrá. Černá, nebo bílá. Víme, že politická změna a reforma se dělá jemnějšími, promyšlenějšími způsoby." - Vykládejte to u nás voličům SPD, ANO a Zemana. :D Předpokládám, že o moc zábavněji už toto téma natočit nešlo. Pramáti všech politických kampaní - útočit především na nerozhodnuté, na přehlížené, na nevzdělané a na hloupé. Útočit na to nejzákladnější a nejjednodušší v lidech, a pro koho jsou tyto špinavé politické praktiky pod jeho úroveň, ten nejspíš nevyhraje. A tak je to, bohužel, všude na světě... Benedict Cumberbatch jede zase osvědčený "The Sherlock style", ale v Brexitu to nijak zvlášť nevadí, jeho postava je Sherlockovi v mnohém podobná. Za přiblížení kampaně britského referenda a za odvahu zaujmout snímkem opačný postoj, než měla voličská většina: 3*. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V skrátenej forme sme videli pozadie tej lživej kampane, ktorá viedla k jednému z najstupídnejšiemu rozhodnutiu oviec v dejinách. Zástancovia kampane Remain sa rozhodli útočiť na rozum voliča, zástancovia Leave zas na city a to je iste lepšia taktika, keďže väčšina ovcí rozum nemá. Ako Ricky Gervais vo famóznom vystúpení Humanity krásne vysvetlil: "Politici sa rozhodli alibisticky ponechať rozhodnutie na priemerného voliča. Do prdele, viete ako tupý je priemerný volič? Veď ešte stále máme na bielidle napísané nálepku, že Nepiť! Navrhujem, aby sme tú nálepku na dva roky odstránili. A potom usporiadajme referendum!" ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Autoři tohohle filmu zjevně nebyli fanoušci opuštění unie. A je to vidět. Stejně, jako když udělali levicově zaměření filmaři životopis o Margareth Thatcherové (btw, málokdo je světonázorem tak daleko od Thatcherové, jako Maryl Streepová). Tahle tendenčnost, třeba v zobrazení Farage nebo dalších sponzorů a podporovatelů Leave křídla, filmu strašně škodí. Jinak to má tempo, napětí, dobrý výběr klíčových momentů a argumentů, i docela hezky zobrazenou britskou společnost prostřednictvím focus grupy... Kde samozřejmě jsou ti chytří, vzdělaní a pokrokoví zároveň černí nebo alespoň Indové, zatímco leavers jsou zaostalí, hloupí, bílí a chudí. Poklonu si zaslouží Cumberbatch, který toho svého geniálního sociopata vystřihl opět na výbornou a celý film táhne velmi energicky dopředu. Dal jsem 85 % a to už znamená, že mě to bavilo. A to teda bavilo. Takhle dobrý film o takhle čerstvé události... 350 milionů liber týdně. A Turecko!!! Zároveň dodávám, že podprahová linie příběhu, že mělo jít o souboj nudné pravdy s efektivnější lživou kampaní považuju za nesprávnou. Kampaně jsou vždycky zjednodušující a o sloganech, manipulující bývají obě strany a... jak jedna z postav podotýká... život je málokdy o tom, že je něco binárně jen černé nebo bílé. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama