Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou úsměvného příběhu je osmnáctiletý zednický učeň a dobrovolný hasič Matěj Hůrka, který žije u babičky na malebné vesnici, ze všeho nejvíce miluje přírodu a chtěl by být lesníkem. Kromě toho ovšem prožívá první lásku k hezké Barče Cupalové, která se vrátila k rodičům po delším pobytu ve vzdáleném okresním městě. Matěj je však příliš nesmělý, a tak než se večer na tancovačce rozkouká, přebere mu Barču suverénní frajírek Evžen. A zatímco jeho babička přemýšlí, jak vnukovi, kterého po smrti jeho matky vychovává sama, oznámit, že se bude vdávat za energického důchodce Vokurku, Matěj se potýká se svými vlastními milostnými problémy a dalšími poněkud choulostivými potížemi. Schůze představenstva družstva řeší jeho přestupek proti mravnosti, když se večer koupal v lesním rybníku a "střetl" se tam s děvčaty, která se také koupala, samozřejmě nahá. A zatímco Matěj prochází dalšími mírně lechtivými peripetiemi, začíná si Barča uvědomovat, že skutečný charakter není samolibý frajírek Evžen, ale právě Matěj. Než však budou moci strávit noc v objetí, musí se ještě mnohé stát. Například se objeví zkušená, atraktivní Tereza, která se na krátký čas o Matěje zajímá, uchazeč o funkci předsedy Cupal přijde o naději, když je přistižen ve stohu s půvabnou sekretářkou Zdeničkou, shoří jedna stodola a Matěj se stane hrdinou. (TV Nova)

(více)

Recenze (93)

topi80 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem ten film po několika desítkách let zase viděl, a tak přemýšlím, co bych k němu napsal. Protože z toho nejsem moudrý, přečetl jsem si všechny komentáře. A pořád nevím. Jako klasický venkovský balík musím uznat, že na té vesnické retro poetice s hezky hrajícími, leč poněkud falešně zpívajícími dechovkami, poutí, záběry na pole a louky a schůzemi JZD něco rozhodně je. O poznání horší už je to s dějem, který nemá ani hlavu ani patu, což je ještě ke všemu umocněno velmi topornými (ne)hereckými výkony (fascinující byl Podhůrského frajer, který se k nápadnici choval tak ošklivě jenom proto, aby vyniklo Matějovo přitroublé dobráctví), které kontrastují s naopak tradičně skvěle zvládnutou menzelovskou figurkovitostí ztvárněnou pány Jegorovem a Poloczkem. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Tento film je docela tvrdý oříšek. Je to vlastně hrozná blbost, ovšem má svůj půvab. Nevýraznost hlavního hrdiny je zjevně režisérův záměr. Když točíte film o venkovském balíkovi, tak tu roli asi nesvěříte nejlepšímu herci Národního divadla. Právě určitá stydlivost Matěje dodává snímku uvěřitelnost a věřím, že v osmdesátkách se s ním mohlo ztotožnit plno chlapců, kteří u dívek neměli mnoho úspěchů. Podhůrský je dobrý magor, Kornová a Kaplanová hezké dívenky a hlavně scéna svlékání šesti dívek, když se jdou vykoupat, je nezapomenutelná. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

OMG. To snad nemyslejí vážně? Hlavní hnusák v podání jakéhosi Wiesnera se snaží ztratit věneček, ale ty odporný, zlý a kozatý čuby mu dát nechtěji. Nebo jo? Že mu všechny tak hrozně nadbíhaly. Na téhle hlavní dějové lince se pak odvíjí další linky v podání debilní Ježkový a jejího Vokurky, podvádějící se dva manželské páry a něco jako agitka o dojivosti krav (Šimon Plánička ruléz). Do toho proběhne pár kozatých, koupajících se holek s fakt velkým "roštím" a jedna stodola plná slámy, která pak skončí v plamenech. Všichni tam neustále tancujou, zpívaj tam kapely, které ani neumí zpívat, jak je to falešný a prezentuje se hypermoderní kulturák. Never more... Toporný normalizační agitační film, který chce být děsně vtipný, místo toho je ale děsně trapný. 20% za pekelně ujetou postavu Zdenka Podhůrskýho :-) ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Díky obsazení řady neherců jsou některé scény jedno velké panoptikum. Na hlavní dějovou linku se nabaluje řada postranních příběhů (boj o místo předsedy družstva, nevěry dospělých...), dočkáme se i ekologického poselství a krádeže stavebního materiálu během požáru stodoly. Mnoho scén a dialogů je vtipných už jen svou absurditou, kterou uměla plodit husákovská doba v míře převeliké. Štěstí, že se tomu dnes už můžeme jen smát. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Milan Muchna-český Ed Wood Jr. Tato slátanina pojednává o retardovaném dementovi žijícím ve společenství retardovaných dementů. Možná to byl prostě pederast s maskováním a slabým IQ ale to teď těžko soudit. Dement se potácí vesnicí a kam šlápne, tam ostuda. Do toho nám český Ed Wood pouští záběry komínů, výfuků, venkoských taškařic se zpěvohroui a běžící zvěře, stejně jak to dělal pravý Ed Wood s bizony. Režisér se drží linie, co dialog, to kokotina a ještě nemající pražádného vtipu. Jednu malinkou hvězdičku dávám za paní Ježkovou, Ferdu Havlíka a klasika Řeháka, ti se z toho snažili udělat komedii ale stejně je to děs, děs! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Bronislav Poloczek vzpomíná, že ho při natáčení šoupli do traktoru a dali mi šesti radliční pluh a měl půl hodiny na to, aby se naučil s tím zacházet. Povedlo se mu skončit i v příkopě. (cariada)
  • Kulturní dům, kde se konal vesnický bál, se nachází v obci Bzová čp. 166. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Yvetta Kornová když si přečetla scénář a zjistila, že se tam má svlíknout došla za režisérem a řekla, že to neudělá. On jí mezi čtyřma očima řekl, že to po ní chtít nebude. Pak přišel onen den a co se nestalo chtěl, aby se svlékla, což odmítla a musel se stopnout celý natáčecí den, což byl veliký malér. Naštěstí se producent a pak i celý štáb za Yvettu postavil. (cariada)

Reklama

Reklama