Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo by to byl býval řekl, že radiace může být takhle příjemná. Úvodní tutlání přešlo v řešení, protože ti vlivní si konečně naplno uvědomili, že čelí největší katastrofě, klidně si to troufnu říct, všech dob. Opět nechyběla naprosto úžasně mrazivá atmosféra. Velmi vydařená záležitost. Tvůrci podchytili tuto katastrofu z velmi širokého pohledu. Krásně se mísí, politický, vědecký a sociální kontext. Seriálu se podařilo přehoupnout napětí na úplně novou úroveň, kde už tohle napětí začíná být dokonce nepříjemné. Po zhlédnutí každé epizody mám nesmírně skličující pocity. Silně nedoporučuji sledovat těsně předtím, než půjdete někam pařit. Přiznám se, že stále nespatřuji na tomto seriálu nic, proč by měl být považován za ten úplně nejlepší na této databázi, ale rozhodně se jedná o vysoce kvalitní záležitost, a to jak ve smyslu předání zprávy o důležitém momentu v historii lidstva, tak i dokonale zvládnutou dramatizací. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj hodnotící dozimetr ukazuje nejvyšší možnou hodnotu. Těšil jsem se na druhý díl jak malý a nezklamal - hltal jsem každou chvilku a nechtěl, aby to celé skončilo a já zase musel jen čekat. Překapilo mě, kudy se příběh ubral, jak nahlédl více na byrokratickou stránku a zároveň perfektně vyobrazil konečné jednání, které bohužel přišlo příliš pozdě. ()

Reklama

elEStet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano je to atmosfericke, ale kedze sa to hra na realitu ale nedodrzuju sa tam naozaj fakty (vid hned PRVY zruteny vrtulnik narazom o zeriav, fyzicka ktora tam nebola, radiacia akosi zabija pri takychto davkach pomaly). Z tohto dovodu je to tak na urovni AKTYX. Keby sa natocil v tejto kvalite atmosfery realny polodokument vratane samotnej veci veducej k vybuchu bolo by to cosi uplne 100%. Toto nie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani si nepamätám, kedy ma naposledy bavila, či skôr mrazila nejaká epizóda ľubovoľného seriálu. Harris, Skarsgard a Watson konečne dostávajú poriadny priestor. Divák, ktorý o neho vie iba zbežne niečo z médií, čo som ostatne aj ja, sa toho dozvie neuveriteľne veľa a uvedomí si, čo všetko bolo vtedy v stávke. No a myslím, že nikdy inokedy som si pri žiadnom kinematografickom diele neuvedomil, čo to je skutočne sebaobetovanie pre vyšší cieľ, vtedy, keď sa proste musí. A to bez zbytočných patetických rečí. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obvykle bývám poměrně kritická, i na nejlepším díle se dá najít nějaká chyba nebo něco malého k výtce. Jsou ovšem filmy (seriály), které jsou něčím tak výjimečné, že ani puntíčkář nemá slov a případné nedostatky převálcuje obsah viděného. Černobylská katastrofa a postoje lidí k ní a k jejím důsledkům je velice silné téma. Zpracování není 100%, ale vždy když chci něco konkrétního remcnout, dostaví se scéna, která mě dostane a já zapomínám na vše. Už z úcty k obětem nemám potřebu epizodu blíže rozebírat. Umělé ždímání emocí z diváka zde není, tohle dílo opravdu samo dýchá a žije. A přitom je zpracované "jenom" polodokumentární formou. Výsledný dojem? Myslím, že se to opravdu podařilo! ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Muži, ktorí boli poslaní do podzemia elektrárne v skutočnosti neboli dobrovoľníci, ako to vykresľuje seriál, ale boli to zamestnanci elektrárne, ktorí boli touto úlohou priamo poverení. Na rozdiel od seriálu nemali masky, ale len respirátory, a ich odmena za vykonanú prácu bola nižšia. Vymyslený je tiež potlesk a privítanie po ich návrate. Podľa jedného z nich, Alexeja Ananenka (Baltasar Breki Samper), to považovali za normálnu prácu, ktorú bolo treba vykonať. (PeterLuk)
  • V čase 00:33:01 jde Valerij Legasov (Jared Harris) do restaurace a objedná si pití. Servírka mu podá skleničku, kterou odmítne a chce jinou. Sousedka u baru se ptá, zda je pověrčivý. Pravděpodobně první skleničku odmítl proto, že už věděl o nehodě v elektrárně a požádal o jinou, obrácenou dnem vzhůru, protože si myslel, že se do ní nemůže dostat radioaktivní prach. Ženě na dotaz o pověrčivosti přikývl, aby o nehodě nevěděla. Existuje také slovanská lidová pověra, podle níž ponechání lžic na stole obráceně znamená pozvání ďábla na večeři s těmito lžičkami. Je to tedy pravděpodobně varianta na tuto pověru. (HonzaR.)
  • Vrtuľníky, ktoré zhadzujú bór a piesok na otvorený reaktor, sú Mil Mi-8. V skutočnosti sa na úlohách okolo elektrárne podieľalo päť typov, a to Mi-2, Mi-6, Mi-8, Mi-24R a Mi-26. (chesterko)

Reklama

Reklama