Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

haffen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Potrebujeme, aby vodu odčerpali spod elektrárne traja ľudia a potrebujeme súhlas." "Súhlas k čomu?" "Súhlas, že môžeme zabiť troch ľudí." Nečakal som, že sa prvý diel dá prekonať a ono to ide. Seriál pľuje všetkým ostatným rovno do tváre za veľkých fanfár. Posledné minúty dielu boli skutočne strhujúce. To sa len tak nevidí. Hodnotenie 99% je plne zodpovedajúce. Dávam 100% a netrpezlivo čakám na tretí diel. Teraz to idem rozdychavať. P.S. Škoda, s haváriou vrtulníka a neexistujúcou bieloruskou fyzičkou to vážne pohnojili a silne sa tým odklonili od toho, čo sa v skutočnosti stalo. Čo už. ()

krysik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přidává to na síle... Paráda. Cítím filmové vyprávění, výborná výprava, kamera, herecké výkony, reálie... fakt paráda. Kdysi jsem četl Motlibu za Černobyl a při mnohých scénách v seriálu se mi vybavuje právě kniha. Je stále silněji vidět, jak zpočátku strana nedokázala přiznat možnost svého selhání a banalizovala celý problém. Za mě plný počet hvězd a těším se na další díl. A opět pokládám otázku, kdy se tohoto sakra chopí schopný filmař a natočí celovečerák ? ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Túto seriálovú udalosť (tak dobre, Mini-sériu) r. 2019 (silno pochybujem, že sa Černobylu vôbec niečo aspoň kúsok priblíži za poslednú dekádu ?) odporúčam naozaj úplne každému, kto má aký-taký potenciál, t.j. koho vkuse baví sledovať depresívne zábery ako sviňa ! Existenčná atmosféra je poriadne extrémna ! _ V druhej epizóde som bol priamym pozorovateľom rôznych sekvencií, odohrávajúcich sa cca. 56 hodín (2 dni + 8 hod.) po úvodnej havárii, keď sa celý svet de-facto dozvedel, čo sa stalo, a pritom katastrofa nebola ešte ani zďaleka zažehnaná, ktoré spája spoločný handicap ! Myslel som si, že začiatok už nič neprekoná, ale vyzerá to tak, akoby si tvorcovia udržiavali (skrátka, majú esá v rukáve) stále vysokú latku obdivuhodnej atraktivity. Možno (určite) tomu vďačím za príchod nových postáv - Stellana Skarsgårda a Emily Watson (pre zaujímavosť: stretli sa už pred viac, ako 20. rokmi v snímku - Prelomiť vlny, ktorý považujem za maximálny skvost provokatéra Larsa von Triera), ktorí ozvláštnili, t.j. zatraktívnili hlavnú problematiku, v ktorej najviac vyčnieva Jared Harris, ktorého Valery Legasov je dominantný líder celého ansámblu. Je to moc strhujúce, že strhujúcejšie si to ani viac nedokážem predstaviť ! Najlepšie na všetkom je to, že keď sa zapozeráte, tak od obrazovky nedokážete oči odtrhnúť ! Výnimočná práca švédskeho d.p. Jakoba Ihreho ! ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vím, že jdu proti proudu (zase), ale radiace slábne... Kde byl první díl krutou, téměř hororovou podívanou plnou zmatených, šokovaných postav, tam je druhý díl jednou dlouhou komunistickou schůzí o zamlčování faktů. To, že se Sověti snažili celou černobylskou katastrofu zamést pod koberec (ano, je to strašné a dotyční byli de facto masoví vrazi), ví snad většina lidí, co se o Černobyl kdy alespoň trochu zajímala, takže se v této epizodě nestalo nic moc neočekávatelného. A ačkoli si minisérie i druhým dílem drží slušnou úroveň, padesáti minutám schůzování a třem výborným závěrečným minutám cesty podél černobylského potrubí, prostě pět hvězdiček nedám. ()

Redukovana.K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4 hvězdičky. Je to luxusní podívaná jestli se HBO něco povedlo tak tohle. Kdybych měl hodnotit jen seriál je to jednoduše na vrcholu mích seriálů. Problém je že takováhle věc nemůže být hodnocena jen z filmového hlediska ale jak odráží pravdu a tady nám druhý díl začíná pokulhávat. Chápu že jadernou komisi které Legasov velel tu prostě nakonec zastupuje Legasov sám (to je celkem běžná praxew že ze 100 lidí udělají jednoho) Celkem vem čert že Vrtulník to hopne do reaktoru první den po nehodě i když ve skutečnosti to bylo týden a v naprosto jiné situaci. Vem čer i naší hrdinou jadernou fyzičku z běloruska což je celkem fikce jak blázen. Ale to že nám tu ukazují radiaci jinak než ve skutečnosti funguje to už je napováženou.... Kontaminované oblečení vám nespálí ruku problém kontaminovaného oblečení je v šíření alfa a beta částic které můžete dostat do těla a vnitřní kontaminace je mnohem mnohem horší než vnější (viz Litviněnko a jeho otrava poloniem venku neškodné, uvnitř smrtelné). Vem čert že vás těžko nakazí už ozařený pracovník (prostě dostal "tokem" energie a teď mu na to umírají buňky on sám není radioaktivní (pokud nemá na sobě kontaminát což jeden oplach ve sprše vyřeší), atd. jsou to sice detaily ale dost podstatné dokud lidi nepochopí jak to funguje nebudou vědět jaké reálné rizika to představuje a jak se proti tomu případně chránit. Takže tohle nakonec snižuje skóre na 4 hvězdičky. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Použité televizní zpravodajství americké NBC a sovětské státní televize jsou autentické, stejně tak hlášení o evakuaci v pripjaťském místním rozhlasu. (Skalda1989)
  • V epizodě je zmíněno, že tři pracovníci, kteří se vydají do tunelů pod elektrárnou, nejpozději do týdne zemřou. Ve skutečnosti však všichni tři přežili. Alexej Ananenko (Baltasar Breki Samper) a Valeri Bezpalov (Philip Barantini) byli v době premiéry seriálu stále naživu. Boris Baranov (Oscar Dyekjær Giese) zemřel v roce 2005 na infarkt. (NiWi)
  • Muži, ktorí boli poslaní do podzemia elektrárne v skutočnosti neboli dobrovoľníci, ako to vykresľuje seriál, ale boli to zamestnanci elektrárne, ktorí boli touto úlohou priamo poverení. Na rozdiel od seriálu nemali masky, ale len respirátory, a ich odmena za vykonanú prácu bola nižšia. Vymyslený je tiež potlesk a privítanie po ich návrate. Podľa jedného z nich, Alexeja Ananenka (Baltasar Breki Samper), to považovali za normálnu prácu, ktorú bolo treba vykonať. (PeterLuk)

Reklama

Reklama