Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

SimcaJB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl pokračuje v zavedeném stylu (jak by ne, celý seriál natočil jeden režisér) a po prvním díle přinesl ještě další neradostnou situaci ve městě  Pripjať. Hlavní osoby z předchozího dílu jsou odsunuty na vedlejší kolej a hlavními hrdiny se stávají Legasov, Shcherbina a Khomyuk, jejíž herečtí představitelé své role dokáží zahrát co nejlépe jak to umí. 100 % ()

Ficka_CZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drobné nedostatky (fakta vs. fikce) - Dle tvůrců jsou tři dobrovolníci, kteří jdou otevřít ventily rezervních nádrží zaměstnanci elektrárny. Ve skutečnosti jediným zaměstnancem, který se této operace zúčastnil, byl Ananěnko. Bezpalov a Baranov byli vojáci, kteří se (také dobrovolně) k Ananěnkovi přidali. Plus fakt, že Mi8, který (jako Jednička) hned při prvním zásypu spadne poté, co zavadí o lano jeřábu, spadl ve skutečnosti až někdy v říjnu při pokračování zásypu reaktoru. Ale i přes tyto nedostatky musím konstatovat, že takhle dokonale vykreslenou atmosféru jsem už dlouho nezažil. Tvůrci si můžou plácnout přes rameno.. a klidně i dvakrát. ()

Reklama

boss123 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá epizóda pokračuje vo vysokej úrovni tej prvej. Aj, keď už to nie je až také napínavé. Na scénu sa dostávajú Boris Shcherbina a Ulana Khomyuková a viac priestoru dostáva aj Valery Legasov. V tomto diely sa hlavne snažia vyriešiť dôsledky výbuchu atómovej elektrárne. Počas celej epizódy sa tiahne nepríjemná atmosféra. V závere epizóda vyvrcholí a ponúkne takmer až hororovú atmosféru. Celá epizóda učebnicovo postupne graduje. Napriek tomu mi prvá epizóda prišla o niečo silnejšia, a tak táto dostáva v úvodzovkách len 4z5 a 85%. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stellan Skarsgard je tak přesvědčivě sovětským komunistou, že jsem ho vůbec neidentifikovala, až nakonec v titulcích. Atmosféra maximálně hustá. Bylo mi tehdy 20 let. Když si vzpomenu na svoji naivní neinformovanou bezstarostnost ... dodatečně se mi podlomila kolena, když popisovali, co se stane, když neodčepají tu vodu. ()

ricola 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl byl mnohem lepší než první! Některé scény patří k tomu nejlepšímu, co jsem v televizi viděla. Perfektně zachycená atmosféra situace, škoda jen přítomnosti fiktivní vědkyně z Běloruska. V kontextu s tímto dílem je velmi zajímavý sestřih dobových zpráv v České televizi, které se většinou nesou v duchu. K žádnému úniku nedošlo, úroveň radiace klesá:(. A teprve 11.5.1986 je rozhovor s členy vládní komise, kteří vyjadřují radost, že velké nebezpečí je zažehnáno. O jaké nebezpečí se jedná, tam samozřejmě není zmíněno, ale zato je podrobně rozpracováno v tomto dílu seriálu. https://www.youtube.com/watch?v=R6s7NQLfgPg ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Ulana Chomjuk (Emily Watson) přijíždí v noci do zóny bílým autobusem Moskvič 412IE-028. Jde o modernizovaný model vyráběný od konce 60. let z roku 1982. (Skalda1989)
  • Použité televizní zpravodajství americké NBC a sovětské státní televize jsou autentické, stejně tak hlášení o evakuaci v pripjaťském místním rozhlasu. (Skalda1989)
  • Natáčení probíhalo v litevské jaderné elektrárně Ignalina, exteriéry Pripjati v litevském hlavním městě Vilniusu, ve čtvrti Fabijoniškės. (Skalda1989)

Reklama

Reklama