Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Dacsus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnešní tvorcovia horrorov by si mali začať robiť poznámky. Takto totiž vyzerá skutočný horror. Desivé, pod kožu lezúce scény, častokrát takmer mimochodom zachytené, pomaly ale iste budujúce mrazivú atmosféru (napr. na ulici Prypjati scéna, kde kamera spoza staršej pani s jej dcérou sleduje príchod obrnených vozidiel). A samozrejme hudba dokonalo toto všetko podfarbujúca. A napriek tomu že sa to horrorom byť nesnaží, dokumentuje to len reálne udalosti, je to desivejšie ako akýkoľvek z tých jumpscare blábolov, ktoré chrlí Hollywood už zopár dekád. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Zatímco na HBO zoufale finišuje Hra o Trůny, objevil se seriál s atmosférou tak hustou, že by se dala krájet... Všichni tak trochu tušíme, co se tam tenkrát stalo, ale tahle forma vyprávění je tak poutavá, že celý díl sedíte skoro s otevřenou pusou a jen zíráte... Ať už usedne na železný trůn kdokoliv, máme tady nového seriálové krále... 🙂 ()

Reklama

Redukovana.K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4 hvězdičky. Je to luxusní podívaná jestli se HBO něco povedlo tak tohle. Kdybych měl hodnotit jen seriál je to jednoduše na vrcholu mích seriálů. Problém je že takováhle věc nemůže být hodnocena jen z filmového hlediska ale jak odráží pravdu a tady nám druhý díl začíná pokulhávat. Chápu že jadernou komisi které Legasov velel tu prostě nakonec zastupuje Legasov sám (to je celkem běžná praxew že ze 100 lidí udělají jednoho) Celkem vem čert že Vrtulník to hopne do reaktoru první den po nehodě i když ve skutečnosti to bylo týden a v naprosto jiné situaci. Vem čer i naší hrdinou jadernou fyzičku z běloruska což je celkem fikce jak blázen. Ale to že nám tu ukazují radiaci jinak než ve skutečnosti funguje to už je napováženou.... Kontaminované oblečení vám nespálí ruku problém kontaminovaného oblečení je v šíření alfa a beta částic které můžete dostat do těla a vnitřní kontaminace je mnohem mnohem horší než vnější (viz Litviněnko a jeho otrava poloniem venku neškodné, uvnitř smrtelné). Vem čert že vás těžko nakazí už ozařený pracovník (prostě dostal "tokem" energie a teď mu na to umírají buňky on sám není radioaktivní (pokud nemá na sobě kontaminát což jeden oplach ve sprše vyřeší), atd. jsou to sice detaily ale dost podstatné dokud lidi nepochopí jak to funguje nebudou vědět jaké reálné rizika to představuje a jak se proti tomu případně chránit. Takže tohle nakonec snižuje skóre na 4 hvězdičky. ()

Ficka_CZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drobné nedostatky (fakta vs. fikce) - Dle tvůrců jsou tři dobrovolníci, kteří jdou otevřít ventily rezervních nádrží zaměstnanci elektrárny. Ve skutečnosti jediným zaměstnancem, který se této operace zúčastnil, byl Ananěnko. Bezpalov a Baranov byli vojáci, kteří se (také dobrovolně) k Ananěnkovi přidali. Plus fakt, že Mi8, který (jako Jednička) hned při prvním zásypu spadne poté, co zavadí o lano jeřábu, spadl ve skutečnosti až někdy v říjnu při pokračování zásypu reaktoru. Ale i přes tyto nedostatky musím konstatovat, že takhle dokonale vykreslenou atmosféru jsem už dlouho nezažil. Tvůrci si můžou plácnout přes rameno.. a klidně i dvakrát. ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "I prefer my opinion instead of yours." Je po havárii a nyní je potřeba vyřešit, co bude dál. 2. epizoda nejen až dokumentárně odhaluje, jak probýhal postup likvidace havárie během prvních 30 hodin, ale také ukazuje fungování sovětského režimu v přímém přenosu. Tedy kdo komu velí a co je vůbec zač. Šéf jaderné energetiky jakožto vyučený švec? Není problém. Šéf průmyslu jako bývalý betonář? V SSSR naprosto normální. Ačkoliv se postavy Legasova a Ščerbiny liší od reálu, v příběhu fungují tak, jak mají i s občasnými polopatickými technickými vysvětlivkami pro pomalejší. Vsadím se, že podobné přirovnání neutronu k letící kulce skutečně musel někdo použít, aby vysvětlil tupým sovětům fungování radiace. Jakýkoliv typ diváka má díky tomu výhodu, že se opravdu něčemu přiučí. Trochu škoda, že legendární pád helikoptéry zde vypadá, jako by za něj mohla radiace a nikoliv lano jeřábu (ačkoliv je viditelné jeho přestřižení). Menší historické lapsy však vynahrazuje přepečlivá režie, která ví, kdy má být seriál zticha a ponořit diváka do vrzajících zvuků smrtelného prostředí elektrárny. Jak evakuace města, tak i brouzdání zatopenými nádržemi jsou scény jako vystřižené z hororu. Černobyl vás prostě nenechá vydechnout. 100%. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Viktor Proskurjakov (Karl Davies) v minském institutu zjišťuje, že radiace pochází z paliva jaderné elektrárny. Jako první tipuje (dnes litevskou) jadernou elektrárnu Ignalina, v níž byl seriál ve skutečnosti natáčen. Tato elektrárna byla v roce 1986 v provozu necelého 2,5 roku a jako jediná na světě disponovala dvěma reaktory RBMK-1500, výkonnější variantou černobylských RBMK-1000, přičemž se v té době připravovala ke spuštění druhého bloku. Kvůli havárii v Černobylu byla procedura o rok odložena. Její provoz byl ukončen 31. 12. 2009 a v současnosti probíhá její likvidace s termínem dokončení v roce 2029. (Skalda1989)
  • K pádu vrtulníku ve skutečnosti došlo až po několika měsících, přesně 2. října 1986. (Duoscop)
  • Muži, ktorí boli poslaní do podzemia elektrárne v skutočnosti neboli dobrovoľníci, ako to vykresľuje seriál, ale boli to zamestnanci elektrárne, ktorí boli touto úlohou priamo poverení. Na rozdiel od seriálu nemali masky, ale len respirátory, a ich odmena za vykonanú prácu bola nižšia. Vymyslený je tiež potlesk a privítanie po ich návrate. Podľa jedného z nich, Alexeja Ananenka (Baltasar Breki Samper), to považovali za normálnu prácu, ktorú bolo treba vykonať. (PeterLuk)

Reklama

Reklama