Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (523)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Částečně inspirovaný Shakespearovými hrami o "Jindřiších", částečně skutečně životopisný film o tom, jak těžké je být silným a dobrým králem. A taky jak těžké je prosadit mír a jednotu v situaci, kdy není jisté, komu se dá věřit. Přiznávám, že filmy zasazené do období středověku moc nevyhledávám, ale tenhle mi kupodivu přišel hodně poutavý, napínavý a dokonce chvílemi i zábavný. Bavil mě především Robert Pattinson v roli slizkého samolibého Francouze. A co se týká hlavní role, Timothée Chalamet opět dokázal, že umí zahrát lecos. V roli mladého krále z něj čiší patřičný respekt a charisma, a to rozhodně není jen tak. Do teď jsem ho viděla spíše v rolích zjemnělých kluků nebo floutků, takže mě příjemně překvapilo, že "uhraje" i něco takového a opravdu mu to divák věří. Film jako takový má navíc silný a lehce překvapivý závěr, který utkví. Zkrátka historické drama, jak má být. ~(4,1)~ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zatímco angličtí rytíři před bitvou shodili brnění a téměř všichni sesedli z koní, francouzští sokové, ač v mohutné přesile, doplatili na rozblácený terén po deštích. Brodili se, klouzali, v bahně byli neobratní a méně pohybliví. The King sice začíná jako čistokrevné dobové dialogové drama, vše nicméně směřuje k jednomu z nejdůležitějších střetnutí stoleté války: čerstvý anglický král Jindřich V. porazil v bahnité řeži několikrát početnější vojsko francouzského krále Karla VI. Start je ovšem zmiňovanou politickou strategickou hrou, kdy se vyhublý a otcem zavržený Jindřich (nechtěně) usazuje na trůn, tápe, hledá se, poslouchá i odporuje svým pobočníkům. A snaží se nedostat do války, kterou vyprovokoval jeho otec. Režie je soustředěná a neprvoplánová, z herců jako Harris, Pattinson či Edgerton čiší charisma, talentovaný Timothée Chalamet je pak samostatnou kapitolou. Tenhle hošan může mít sakra zajímavou budoucnost. Výprava je u toho všeho příjemně špinavá, hudba poutavá a kamera se nebrání nehezkým detailům. Ač tedy neříkám, že nějaký ten zdlouhavější dialog by neškodilo prostřihnout. 70% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V loňském roce středověkká řezničina ( libůstka !) Outlaw King a letos tohle. Zase jsem si pošmákl. Film vlastně mapuje ranné mládí anglického krále Jindřicha V. Plantageneta. Krále, který zajistil, že Anglie a Francie patřila pod jedinou a to anglickou korunu. Krom roztržek se vzpurnými Skoty a první okamžiky na trůnu film skvěle zobrazuje život na anglickém dvoře poloviny patnáctého století a prakticky vše graduje k tažení do Francie. Uvidíme nejen vylodění v Calais, ale i slavnou bitvu u vesničky Agincourt (25. října 1415), která se někdy nazývá i začátkem konce rytířstva. V středověku byl obrněný rytíř na vycvičeném obrněném koni něco jako tank. Když těžká jízda vjela tryskem v klínové formaci do shluku pěchoty, bylo to podobné jako by se náměstím plným lidí prohnal parní vlak. Tento ještě sekal meči, sekyrami a bodal kopím... U Agincourtu padlo velké množství francouských rytířů ač byli v početní i silové převaze. Král Jindřich V. se tak triumfálně vrátil do Anglie jako opravdický král a ne mladíček, kterému trůn připadl. Já před tímto typem lidí smekám. Chlapů co se sebrali a jeli někam týdny bojovat vlastní rukou nevěda jak to dopadne, ale s jasným posláním a vírou. Jak říkám, já si pošmákl ! Pět zápalných střel z katapultu ! * * * * * ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

David Michôd natočil bezesporu kvalitní, historické drama, o tom žádná. Nicméně pořád i několik hodin po jeho skončení zůstává lehká, vážně jen lehká pachuť promarněné šance. Nebudu vůbec zkoumat historii, ale s čím mám možná největší problém, bylo kromě obsazení Joela Edgertona samotný part krále. Chalamet je výborný herec, koneckonců i tady, ale typově se mi sem vůbec nehodil. Jinak nemám větších výtek, výborná kamera a příjemné zjištění, že film, je silnější dialozích, než v bojových scénách. I když i ty jsou natočeny řemeslně víc, než slušně. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Na půl cesty mezi reálným historickým filmem a mezi volnou adaptací Shakespearovy hry "Henry V". A ve stylu pak přesně stejně - na půl cesty mezi přímočarým Outlaw King, a artovějším Macbethem od Kurzela. Se kterým to podlahu teda fakt nevytírá, ale obstojí vedle něj slušně, a kdyby podobně mělo dojít i na další Shakespearovy hry, vůbec bych se tomu nebránil. A nejdůležitější je že ani ten Timothée Chalamet herecky za Fassbenderem nijak nezaostává. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Angličtina Dauphina (Robert Pattinson) s až priveľkým francúzskym akcentom bola úmyselná provokácia a urážka tohto jazyka pred zrakom kráľa Henryho (Timothée Chalamet). Samotný režisér David Michôd chcel od Pattinsona, aby bol Dauphin v jeho podaní enormne nesympatický, a vedel, že sa tejto úlohy Pattinson zhostí bravúrne. (Wargoo)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama