Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (524)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

V kontexte dnes videného filmu Posledný súboj (ktorý nebudem hodnotiť) treba o to viac oceniť tento nenápadný klenot. Je neskutočne ťažké zobraziť verne atmosféru 15. storočia, ktoré podľa francúzskeho historika Philippa Ariésa bolo fascinované a posadnuté smrťou tak, ako už žiadna iná doba. Prejavilo sa to napríklad na ilustráciách ku Knihe hodín z Rohanu alebo na maľbe tancujúcej smrti zo steny parížskeho Cintorína neviniatok. Tento film vo svojich detailoch diváka prenesie do tejto zvláštnej doby a ja pre zmenu v príhodnú chvíľu tento film prenesiem do svojej TOP 10. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Silný historický film, dôsledne neromantický (nezavadzia tu žiadny "strong female character", lebo tu nemá miesto), výživné stredoveké blato a neustále šero, more krvi a počas rytierskych bitiek bodanie do krkov a podpazuší a inde "pomedzi pláty". Vynikajúci herci, poctivo zobrazená bitka pri Agincourte. Pripomenulo mi to historické filmy z prelomu 60. a 70. rokov (Alfréd Veľký, Lev v zime...), keď už sa namiesto gýčovej opulentnosti hľadala skôr presvedčivá dobová špina a nejednoznačnosť postáv. Prvý dojem je, že tomu niečo chýba, ale postupne mi dochádza, že najväčšia sila filmu je práve v tom, že neobsahuje to, čo od neho bežný dnešný divák očakáva. ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Výborný historický film, kterému lze jen těžko něco vyčíst. Silně nekompromisní a který se vám dokáže zarýt pod kůži, ale takovým tím přirozeným a nenuceným způsobem. Výborní herci v čele s Timothée Chalamatem, toho pozoruji už nějaký čas a nejednou všem dokázal, že je výborný herec, ale tady poprvé ukázal, že dokáže uhrát i silně charismatické postavy a dokáže utáhnout celý film. Věřila jsem mu každou větu, každý výraz, každou emoci. Všechny jeho pocity dokázal z TV přenést na mě. Díky bohu za Netflix, který se nebojí investovat do takto originálních a lehce riskantních projektů. P.S. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy viděla film, ve kterém jsem opravdu dokázala vnímat, jak těžké muselo být se hýbat a bojovat s brněním vážicím několik kil. Každý pohyb vojáka a speciálně scény jeden na jednoho působily neuvěřitelně realisticky. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

V tomto případě nemůžu jinak, neboť se mi zde sešla jedna parádní poctivá filmařina, vynikající scénář, tempo, hudba, dále mé oblíbené anglické dějiny v kombinaci s Timothée Chalametem, kterého baštím už nějakou tu dobu. Netflix mě baví, však tady mě teprve překvapil. Nikdy bych nevěřila, že to napíšu, ale Robert Pattinson, ten představitel přiblblých upírů a jiných sráčů se zde blýskl par excellance. Jako francouzský dophin (a dovolím si zmínit, že my, co rádi koukáme i na francouzská historická dílka, máme jakousi utkvělou představu, jak tito výstřední královští spratci vypadali) byl dokonalý. Velmi mě překvapil, byl přesný a nezapomenutelný. Deppka Lily byla také dobrou volbou, na tuto slečinku se dívám ráda, no a na úžasnou bitvu v blátě, na tu se už mrkněte sami. Protože to se v dnešní filmové tvorbě opravdu nevidí. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Říjnová hororová Netflixovská nadílka skončila, ale jsem vděčný i za tenhle Historický biják, který jak se zdá bude Netflix servírovat každý rok ( Minule podobnou dobu to byl Outlaw King, který se mi líbil o malinko víc, ale i tohle je pecka). Sledujeme příběh mladého Jindřicha V, který po smrti svého otce je čerstvě korunovaný na krále a bude muset vyřešit válku, kterou mu jeho otec zanechal. Skvěle natočené, osudové, špinavé, autentické, historicky věrné a především úchvatně zahrané. Timothée Chalamet servíruje na obrazovku obrovský kus talentu a cítím, že má bohatou budoucnost ( Králův rage speech před bitvou mi vyvoval husí kůži jak už dlouho nic), ale potěší i Joel Edgerton s perfektním strategickým plánem či Robert Pattinson, který hraje slizkého francouzského prince skvěle. Film vrcholí solidní a slavnou bitvou u Agincourtu, která je správně syrová a špinavá a potěší i finální poměrně nečekaný zvrat. Ikdyž má film pomalejší tempo, tak vůbec nenudí a absolutně strhne. 85% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • John Falstaff bol ako jediný vymyslenou postavou. V hre Henry V. v prvej a druhej časti od Williama Shakespeara bola postava Falstaffa vytvorená na základe osoby Sir John Oldcastle, ktorý bol spoločníkom princa Henryho. Postavu však musel premenovať, pretože meno Oldcastle patrilo veľmi mocnej rodine. (Carol Pifková)
  • Jizva, kterou Jindřich má na levé tváři, odkazuje na zranění, které skutečně utrpěl. V roce 1403 byl téměř smrtelně zraněn šípem, který mu uvízl ve tváři. Život mu zachránil lékař, který vymyslel speciální pomůcku, pomocí které šíp ze tváře dokázal vytáhnout. (Wishkah)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama