Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

Tuzinho 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem akční nálož, dostal jsem akční nálož. Válečné filmy "dle skutečné události" mají u mě většinou již dopředu vyhráno, zde se to opět potvrdilo. Je až ironické, kde se základna nacházela a okamžité uvědomění všech, kteří se na základnu dostali, mluví za vše. Kancelářští ukázali prstem na mapě, aby za ně umírali jiní. Respekt všem, kdo tam zažili nejen tuto velkou bitvu. Seznámení s postavami během první půle filmu dodává té druhé části ještě větší ráz, kde "fandíte" konkrétním osobám. Závěrečné titulky a záběry tomu dodávají tu autentičnost a potvrzují až neuvěřitelnost nasazení vojáků. ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Celkem solidně natočený útok obrovské přesily talibanských vousáčů na cca 50 amerických holobrádků (vyjma Scotta Eastwooda, který zde měl alespoň knírek). Nebyla to sice taková řežba, jako boj o pevnost Alamo či bitva u Little Bighornu, ale i tak se jednalo o slušnou, celkem přehledně natočenou masáž, kterou jsem nečekal. Pokud zde uživatelé typu SeBig píší, že se jednalo o nudnou jebku za doprovodu lítajícich kulek vzduchem, tak už nevim, kudy jinudy by ty kulky podle něj měly létat, aby tomu dal alespoň jednu hvězdičku. Ale proti gustu žádnej dišputát, někdo má holt rád kulky v klidu. ()

Reklama

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

V Afghánistánu si americká armáda postaví přesunutou základnu uprostřed hor, a to doslova, protože tábor je v jakémsi kotlíku a nad ním se do všech stran tyčí hory. A z těch hor každou chvíli dolů střílí Talibánci, protože mají dobrý rozhled. Takhle to vymyslelo americké vedení a umístěná rota se tak nechtěně stala hrdiny, aniž by pro to udělali něco navíc. V podstatě byli takto popraveni. A tento film byl natočen jako oslava jejich hrdinství. Celá první polovina filmu (hodina) se zabývá nezáživným tlacháním jednotlivých postav a už to pak je fakt nuda. Následuje téměř hodinová bitva, která je natočena velmi kvalitně, ale i ta je omezena převážně na výstřely do kopců a na záplavu výbuchů v údolíčku. Na konci je klasický přehled padlých a vyznamenaných vojáků. Spíš by se hodil seznam potrestaných velitelů, kteří toto způsobili. Bitva celkový dojem z filmu nezachránila, skoro ztráta času. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pecka, pro mě úplně nečekaný zážitek a svěží vítr ve válečném žánru. Nenacházím slov či jiný film, ke kterému bych Základnu přirovnal. Černý jestřáb? Jarhead? Ryan? Najdeme tu styčné body, všechny tyto filmy nahlížely na válku jinak, neslavili ji, zde se postavy vaří jak na grilu, jak ve filmu Spikea Leeho. Základna hned zpočátku hustí atmosféru do slušných výšin, s dlouhým záběrem na mostě jsem si uvědomil, že tady někdo ví co dělá, tohle není úplně tak béčko co jsem nesprávně očekával. Sledujeme profesionály uprostřed něčeho většího než co mohou zvládnout, tohle je peklo. A překvapivě jeden z nejlepších akčních filmů poslední pětiletky.   85% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když jde člověk do válečného filmu, očekává válečný film, a to, že dostane slušné postavy, se kterýma se může sžít, je už jenom bonus. The Outpost splňuje oba body dokonale a za poslední dobu je to jedna z nejlepších mainstream amerických stříleček. V první půlce si divák říká, že už tak je zde akce víc než dost, ale celá druhá hodina je neustávající boj o obléhanou základnu a 60minutové neutichající střilení ve sluchátkách mi bude v uších hrát ještě pár hodin po zhlédnutí filmu. Postavy umírají jak na běžícím páse (Orlando Bloom se neohřál ani 30 minut:D), krve, nábojů a minometů je víc než dost a ačkoliv mi chyběla víc různorodá akce jako nože, brokovnice, granáty a podobně, slintám blahem a akce mám dost alespoň na dva týdny. Ve výsledku se Outpost vlastně může s klidem řadit k áčkům jako je Černý jestřáb nebo 13 hodin. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama