Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

b.dragonfly 

všechny recenze uživatele

Tohle byla jízda! Nebýt první pomalejší hodinky, kdy jsme nahlédli do života jednotky amerických vojáků a ve které zařvou "jen" dva velitelé, dávám 5*. Druhá půlka je ovšem totální masakrózní nářez, kdy se musí ubránit obrovské přesile bojovníků Tálibánu a je to fakt pecka. Skvělou roli zahrál Caleb Landry Jones. Top válečným filmem pro mně sice zůstává Na život a na smrt, ale tohle si zaslouží čestné druhé místo. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Ako ubrániť takticky najhoršie postavenú základňu na svete? Úvod filmu je možno trochu rozvláčny, ale pocit, že akcia môže začať prakticky kedykoľvek je vybudovaný skvele. Ak si človek odmyslí jemnú americkú agitku, ide o vcelku dobrý, miestami veľmi ľudský, technicky zvládnutý vojnový film. Je z neho cítiť beznádej, častú nelogickosť a márnosť vojny ako takej. Najmä ak máte vo velení kreténov, ktorí vás naservírujú nepriateľovi ako na podnose. Ešteže existuje letecká podpora. Škoda toho titulkového pátosu, ktorý už bol trochu za hranou. Ak máte radi moderné vojnové filmy, The Outpost by vám mohol sadnúť. Zaujímavosťou je, že si v ňom zahral syn Clinta Eastwooda a Mela Gibsona. 70% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Thug_Leo to vystihol, zas banda šulínov šíri mier a touto demagógiou oblbujú aj miestnych obyvateľov. Sem tam niečo vybuchne, inokedy nastane neprehľadná prestrelka a potom sa nedeje nič okrem rozhovorov týchto tupcov, ktorým sa cnie za domovom, z ktorého odišli dobrovoľne, lebo doma by sa neuplatnili ani ako čističi stoky. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Popravdě kdo vymyslel vojenskou základnu na tak debilním místě, to musel být stratég jako prase! Ale to tady samozřejmě řešit nebudeme... První hodina filmu je celkem nudná, ukazuje nám běžnej den vojáků na misi a tak nějak opatrně nás seznamuje s postavama, nic moc zásadního se tam neděje, sem tam přestřelka, a to je všechno. Pak ale přijde hlavní útok na základnu a od té chvíle se rozjede akční, válečný peklo, který trvá cca 45 minut a je samozřejmě vrcholem celýho filmu. Je to hnusný, nepříjemný, máte pocit, že jste tam s těma mladýma klukama a všechno to lítá kolem. A závěr, kde vidíme ty reálný vojáky (někteří si mimo jiné zahráli i přímo ve filmu) ve věku do 30 let, je dojemnej a smutnej. A vůbec tady nehodlám řešit, jestli jsou USA darebáci nebo ne. O tom ten film fakt není. P.S.: Role O. Blooma, kterej nepadne v boji, ale umře naprosto debilním způsobem, byla trochu divná a zbytečná. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když jde člověk do válečného filmu, očekává válečný film, a to, že dostane slušné postavy, se kterýma se může sžít, je už jenom bonus. The Outpost splňuje oba body dokonale a za poslední dobu je to jedna z nejlepších mainstream amerických stříleček. V první půlce si divák říká, že už tak je zde akce víc než dost, ale celá druhá hodina je neustávající boj o obléhanou základnu a 60minutové neutichající střilení ve sluchátkách mi bude v uších hrát ještě pár hodin po zhlédnutí filmu. Postavy umírají jak na běžícím páse (Orlando Bloom se neohřál ani 30 minut:D), krve, nábojů a minometů je víc než dost a ačkoliv mi chyběla víc různorodá akce jako nože, brokovnice, granáty a podobně, slintám blahem a akce mám dost alespoň na dva týdny. Ve výsledku se Outpost vlastně může s klidem řadit k áčkům jako je Černý jestřáb nebo 13 hodin. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno