Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

alchac 

všechny recenze uživatele

Klucí očividně strašně chtěli nechat uprostřed Hindúkuše havarovat Černého jestřába, ale povedlo se jim to jen tak nějak napůl, neboť než v K.O. Kozojebech nad Džalalabádem dojde k finálnímu gangbangu, v němž si hoši již bez jakýchkoli skrupulí ukazují naleštěné kulky a vyměňují tělní tekutiny (a vice versa), musí divák před zmíněným chytáním olova přetrpět hodinu nepříliš záživného konverzačního chytání bronzu, jsoucího převážně o představování všech gumáků, co tamo prošli. Zkrátit tuto část aspoň na polovinu, byl bych téměř nadšen. Nicméně malýho Klinta po jeho psychedelicky Ďábelském traumatu za jeho zmrdečka v Jasoňově hněvu a za Jasoně v tomto kusu asi vezmu na milost. Jen doufám, že zase nedostane chuť na nějaké spaghetti ai funghi! ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je snaha spojeneckých vojsk nastolit jakýsi pořádek ve společnosti, která je tak odlišná od té naší i s tím, že nyní všichni po 15letech od tohoto incidentu odešli a Talibán se nacpal znovu k moci, takže všechny oběti mohou být zbytečné. Druhá věc je základna na snad nejhorším strategickým umístění jak jen může být. Nejsem válečný expert, ale proč se stavěly hrady na kopcích? Film podle skutečné události výživně ukazuje, co se dřív nebo pozdějí prostě muselo stát. Velice dobře řemeslně odvedená práce filmařů a i já se připojuji k ostatním názorům a musím pochválit kameru, ta byla skutečně tak blízko jak jen to šlo a bez přehnaného houpání v duchu naturalismu (viz Smrt čeká všude). Mladík v kraťákách, který toto 2hodinové peklo přežil dostal nejstarší vojenské vyznamenání AF Purpurové srdce a zosobnitel Caleb Landry Jones nám to tu patřičně realisticky ukázal. 75% ()

Reklama

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Oproti Hacksaw ridge je ta prvotní seznamovačka s postavami a místní vládou smysluplná a dodává finální řežbě ten správný pohled na věc. Pár zbytečných momentů se samozřejmě najde a hodnotit některá nařízení a rozkazy se mi nesluší, nicméně názor si na ně můžu udělat. Finální bitva má skvělé grády, celkově film odsýpá a kamera mi také líbila ! Od dob black hawk down, který byl narvaný hereckýma hvězdama ušla pěkná řádka let. Tohle sice nebude tak divácky atraktivní, nicméně nová neznámá generace vzala role svých vojáků velmi slibně. Díky za tenhle zážitek. ()

The Marast 

všechny recenze uživatele

Ježiš to zas bylo něco, střilet beretou na talibance co jsou vic jak 200metru daleko, nebo plkat o kravinach na uzky skalni cestě a pak se zřitit, nebo si vyšlapovat po lanovem mostě jak někde na vyletu v Thajsku, nebo vyplkávat během fullfrontal utoku talibancu na ubikacích, občas mě rozesmaly pytle s piskem na uplně nelogickych mistěch, jako třeba někde u kamene terasy za kterou je jen hlina, to je vždycky nejhorši když kluci z holywoodu si hraji na vojaky. Přitom to moh bejt driuhej black hawk down. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 50 minut je příšerných je nám představeno několik vojáků z 53 (tuším) z nichž všichni jsou tak bezvýznamní , že si pamatuji jen jednoho a to jen kvůli tomu, že byl jediný černoch mezi 52 bělochy (Že tam hrál Orlando a umřel jsem ani nepostřehl) . Následně sledujeme jejich obranu základny, která je na debilním terénu a ta obrana spočívá v tom , že po nich zaútočí asi jeden Talibanec několikrát vystřelí a oni ho zabijou a pak jejich auto sjede z silnice a na ně někdo zaútočí na mostě. Dialogy a scény jsou příšerné borec se hádá s jiným borcem a ten mu řekne já tě ošukám (tak se opravdu asi baví dospělí lidé tohle mě přijde jako spíše dialog do homosexuálního porna ne do válečného filmu) druhý borec si ho honí nad fotkou manželky jednoho vojáka a jeden si dělá dobře nad kalhotkami Marie Kirilenko (pochybuji, že by mu je poslala) Až posledních zhruba 30 minut stojí za to je zde dá se říct nonstop útok většího počtu Talibanců a jejich obrana proti němu. Bohužel to kazí scény typu naperu to bazukou do amerického vojáka a on v pohodě žije odpálím bombu u dvou amerických vojáků jeden umře druhý žije úplně v pohodě dokonce nezraněn naopak hodím granát po Talibancích 3 jich zabiju. Na konci zjistíme kdo získal jaké ocenění což je škoda mě by více třeba zajímali ti co tam umřeli (8 tuším) a kolik zabili Talibanců. 40 procent vynechat zhruba 50 minut (ta stopáž je uvalená ty první události stačilo dát pouze do úvodního textu třeba) a nebyl by to vůbec špatný film. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama