Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

Gulde 

všechny recenze uživatele

První polovina je rozjezdová a v mnoha ohledech snaž až nezáživná, ale druhá polovina už člověka nenechala na pochybách o tom, na co se to vlastně kouká. Až s podivem, jak mohl vůbec někdo dovolit založit základnu na tak naprosto nevhodném místě. Jinak film je zajímavý tím, že se v něm v roli sebe sama ukázalo několik vojáků, kteří v té bitvě skutečně byli, což sice divák nepozná, ale svědčí to především o snaze tvůrců. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky zvládnuté a nejspíš i realistické, ale z mého pohledu natočené neatraktivně. Filmu dominuje cca čtyřicetiminutová bojová scéna, která sice nepostrádá slušné sekvence, ale víceméně je to o pálení do kopců na neviditelného nepřítele a o výbuších uprostřed tábora. Možná by to působilo jinak, kdyby se mi podařilo navázat nějaký vztah s postavami, ale to se mi při tom zběžném představování nepodařilo a tak mi byly jejich osudy víceméně ukradené. Jediná věc, kterou si zapamatuji, bylo umístění tábora. To musel vymyslet totální kretén. 50% ()

Reklama

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Tak jak již bylo řečeno ve filmu Zachraňte vojína Ryana „pozen“ neboli posraný zelený návrh, tak tady také nějaká geniální hlava vymyslela základnu, která se de facto nedá ubránit. Snímek mi přišel, tedy bojový scény celkem dost realisticky natočený a politika se tam moc nerozmazávala, takže pro mě příjemný překvapení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Outpost je parádně natočená moderní válečná akce a nemám ke zpracování co vytknout. Opravdu nechápu, jak mohl někdo vymyslet umístění základny zrovna tam. Vždyť už i v pravěku si lidé hledali pro svá sídla vyvýšená místa. Jednak proti vodě a také díky tomu, že případný dobyvatel už při lezení do kopce neměl moc komfortní podmínky pro útok na rozdíl od obránců nahoře...  A tady to byla čistě vojenská základna...  Holt tady to vymysleli opačně .-(. Samozřejmě film je film, ale tím, že byl točen podle skutečné události znovu diváka přivádí k myšlenkám na zbytečně zraněné a padlé v Afganistánu. Obzvláště při znalosti současné situace. Co je neuvěřitené, je až neskutečná podobnost herců k jejich skutečným protějškům!  Dávám za 5 zaměřených fosforových  střel z minometů! * * * * * ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Běžný chod "neubránitelné" vojenské základny hluboko v horách Afghánistánu zachycuje kamera skoro dokumentárním stylem, už chybí jenom výpovědi zúčastněných do objektivu. Stěžejní část tvoří odražení masivního útoku Tálibánu, které dokáže být slušně intenzivní, ovšem přes nasazení či dlouhé vtahující záběry přitisklé na písek a krev plivající vojáky úrovně takového Black Hawk Down nedosahuje (spíš se blíží videohernímu Call of Duty). Lepší 3 * ()

Galerie (102)

Zajímavosti (6)

  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama