Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 388)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Tony Cora: 1. Gloomy Sunday - Lydia Lunch ,2. The Order Of Death - Public Image Ltd. ,3. Draining Faces - Skinny Puppy ,4. Kingdom's Coming - Bauhaus ,5. Don't Go To Sleep Without Me - The Creatures ,6. God Is God - Laibach ,7. Beware - Afghan Whigs ,8. Laughing Pain - Front Line Assembly ,9. Haunted - Type O Negative ,10. She's Unreal - Meat Beat Manifesto ,11. Movement Of Fear - Tones On Tail ,12. The Cellar - Antonio Cora , ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Když přijde na to, za pomoci jakýho prostředí s největší šancí zděsit lidi, les ve tmě je prostě bezkonkurenční! Zvlášť když se tam někde (možná) skrývá ohyzdná čarodějnice a celý je to natočený jako fiktivní dokument. Vyvrcholení bych si představoval bez menšího otazníku, ale co naplat když tam prostě takhle sedne. Po právu hororová klasika a zároveň jeden z těch filmů, do kterých se rozhodně vyplatí co nejvíc vžít, být k tomu sám a ve tmě. Dnes, po deseti letech od uvedení (a velkému rozšíření 'handcam stylu'), je to pořád slušně působivý kousek, který si vystačí vyloženě s minimem - kamínky, klacíky a prstíky. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

V lesích západního Marylandu vůbec není nic veselého. A dojde to až tam, že se jistá Heather bude skrz naskrz vyděšená omlouvat svý, Joshový i Mikeový mámě. Tvůrci proměnili omezené technické možnosti ve svou výhodu a celkově to celé výtečně ukočírovali, takže stačil chladný podzimní les, triky vyměnily fígly s kamerou, nepříjemné zvuky nebo pár suchých větví, casting je tříčlenný (autorka, zvukař a kameraman) a zbytek už obstarala stará dobrá šeptanda o tom, jak je děsivý příběh (ne)pravdivý a co podivného zažívali tvůrci při natáčení. Strach z neznámého a velmi umná manipulace. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jednoznacne nejvetsi zklamani jakeho jsem se dockal pri navsteve kina. Na videu jsem videl spoustu sracek, ale v kine jsem si zatim stezovat nemohl - az po zhlednuti tohoto filmu. Pro me nepochopitelny uspech tohoto filmu, ktery nema ani napeti ani dej, herecke vykony jsou priserne - proste ubohej film. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Nulový obsah, neherci len ťažko prekvapia, strašenie skôr náznakové ale napriek tomu fungujúce a už vôbec nie trápne. Blair Witch project je proste zaujímavý "dokument" ťažiaci z toho, že nič podobné tu predtým nebolo len netreba zabúdať na to, že stále ide iba o amatérsky natočené video z lesa. Ale keď tam chce niekto vidieť skrytú genialitu a sofistikované prvky, prosím. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (85)

  • Detailný záber tváre Heather Donahue, keď nahrávala svoje rozlúčkové video, bol neúmyselný. Donahue plánovala mať celú tvár v ráme, ale priblížila kameru až príliš. Režiséri Daniel MyrickEduardo Sánchez si však mysleli, že (dnes už slávna) "kontaktná scéna" filmu pridá na realizme a tak záber ponechali. (WalterIK7)
  • V originálnej verzii sa produkcia snažila znížiť počet nadávok, a tak Heather Donahue strávila deň v nahrávacom štúdiu a namiesto „fuck you“ narozprávala všade „let's go“. (ludovit14)
  • Michael Williams sa vyjadril, že úvodné zábery z cintorína sú jediné, ktoré sa nakrútili v reálnom meste Burkittsville. Všetky scény v lese boli nakrútené v Seneca Creek State Park v Marylande. (Avathar)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama