Reklama

Reklama

Prací automat

  • USA The Laundromat (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Vdova (Meryl Streep) prošetřuje pojistný podvod a odhaluje, jak dva právníci z Panamy zneužívají světový finanční systém. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (109)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Bohužel budu muset začít být u Soderbergovy tvorby mnohem opatrnější. Má několik hodně povedených filmů, ovšem Prací automat je už několikátým filmem za sebou, co mě příliš neuspokojil, ač jsem na něj byl celkem zvědavý i po předchozích kouscích natáčených bůh ví proč na mobil (Unsane). Tématicky je to rozhodně zajímavý kousek, ale taková Sázka na nejistotu nastavila laťku proklatě vysoko a dokázala, že i vážná témata lze mainstreamu představit mnohem koukatelnější formou. Slavný režisér má samozřejmě i tentokrát k ruce početné známé obsazení, nikdo ovšem nijak nevyniká a kvůli Oldmanovi nebo Banderasovi rozhodně film doporučit nemohu. Průměrných 5,5/10. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ty jo, má to jen 58%, ale mně to fakt přišlo hodný geniálního režiséra. Bylo to chytrý, zábavný, svižný, odvážně vynalézavý, divácky vstřícný a díky tomu snadno pochopitelný, mělo to perfektní výpravu, kostýmy a lokace- je to prostě hodně dobrý! Andrei, mrkni na to, třeba v tom pro sebe najdeš něco zajímavýho. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Síce ďaleko doslovnejšie než Scorseseho Vlk či Big Short alebo neprávom pozabudnutý skvost Margin Call, zároveň ale vo svojej výpovedi rovnako tak dôslednejšie. Pretože tentokrát to nie je iba "o nás všetkých", ale aj o nevyhnutnosti stávajúceho systému (a nevyhnutných dierach v ňom). Strašnejší (a nevyhnutnejší) je už asi len vesmír...? ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Laundromat" ma ako diváka nakoniec celkom dostal. Nemôžem povedať, že ide o super silný film a možno má príliš dobré obsadenie na to aký je reálny výsledok,, no nevadí mi to. Myslím si, že sledovať sa to dá, je to celkom zrozumiteľné a vstupy s Oldmanom a Banderasom dávajú predstavu toho, čo sa asi reálne dialo a ako to celé vlastne fungovalo. A hoci som sa na filme moc nezasmial (aj keď je adresovaný ako komédia), tak sa drží témy. Na druhú stranu vie byť miestami trochu rozutekaný. Príklad by som dal, že spočiatku sa film sústredí na príbeh Meryl Streep a človek sa doňho dostáva. No potom sa presunieme k nevernému černošskému otcovi, ktorý podplatí svoju dcéru 20 miliónovou filmou a potom sa presunieme k inému človeku, na ktorom nám chcú Oldman s Banderasom povedať, že veci ako to čo sa práve stane nie je ich vina. Pretože nemôžu donútiť druhých, aby nerobili zlé rozhodnutia. Občas to má dobré vizuály, dokázal som tú kauzu z tohto filmu pochopiť, no v jadre tomu chýba nejaký náboj, ktorý by z toho urobil vynikajúci film. Je to podľa mňa dobrý film. Stojí za to vidieť? Ak chcete vedieť čo vlastne bolo za kauzou Panama Papers, tak určite áno. Ale nezaručujem sa, že budete z toho super nadšení. Hodnotenie: B ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Tak tady Soderbergh trochu přestřelil. Ač se stylovou zábavností sobě vlastní a znovu v zádech se skvělým hereckým obsazením, se tentokrát pouští do až moc komplikovaného tématu, které ovšem podává formou zjednodušování do maxima a tím pádem odstraňuje vše, co je na tomhle příběhu vlastně zajímavé. The Laundromat chce být takovými historkami z podsvětí o offshorových účtech movitých a o prasknutí jejich daňového tajemství, je spíš ale jen sbírkou příběhů, které směřují ke konci, který kvůli nekonzistentnosti celého filmu vyšumí do prázdna. Nezachraňuje to ani páteřní dějová linka s Meryl Streep v čele. Srovnání se Sázkou na Nejistotu je tady asi na místě, ovšem Soderbergh svým pojetím tenhle příběh odtrhává ještě víc od reality, což byl nejspíš záměr, ale snímek tím ztrácí na váze. Nesouhlasím s názorem, že by se Soderbergh snažil diváky poučovat, spíš poukazuje na to, jak je nám tahle kauza vlastně lhostejná a v našich myslích vyšuměla stejně jako vyšumí tenhle film. To nic ale nemění na tom, že The Laundromat patří k tomu horšímu co Soderbergh natočil a namísto grandiózního vyhlášení války bohatýrům světa, je tohle spíš takový výkřik do tmy. Jestli to byl záměr a vlastně taková léčka na diváka, se asi nikdy nedozvíme, ale ve finále je to jedno, důležité je, že by se Soderberghova filmografie bez tohohle filmu v klidu obešla. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (7)

  • Steven Soderbergh byl ze spolupráce s Meryl Streep tak nadšený, že ji nabídnul roli v dalším jeho filmu Let Them All Talk (2020). Herečka souhlasila a film natočili za pouhých 13 dní. (jezurka42)
  • Scenárista Scott Z. Burns vedl několik rozhovorů s Jurgenem Mossackem a Ramonem Fonsecou, zakladateli společnosti Mossack Fonseca a zároveň s dvěma z nejvýznamnějších postav v kauze tzv. „Panamských dokumentů“. (jezurka42)

Související novinky

Český snímek Nabarvené ptáče jede do Benátek

Český snímek Nabarvené ptáče jede do Benátek

25.07.2019

Nový snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula (Tobruk, Mazaný Filip) bude mít světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl zařazen do hlavní soutěže. Film s mezinárodním… (více)

Reklama

Reklama