Reklama

Reklama

Stáří není pro sraby

  • Česko Plavčík (pracovní název) (více)
Česko, 2022, 85 min

Obsahy(1)

Máte sny? Nějaká nesplněná přání? Parta důchodců si je vyrazila na výlet splnit a vzpomíná na svá mladá léta brigádničení v obecních lázních. Kňoura (Jiří Krampol), Josefa (Rudolf Hrušínský ml.), Janatu (Luděk Sobota), Kačera (Jan Přeučil) a vnuka Tomáše (Robert Cejnar) čeká výlet, na který nezapomenou. Let vrtulníkem, spaní pod širákem, večeře v nóbl restauraci, závod s pilotem Formule 1, ale i zábava na kolotoči... Co byste si ještě v životě chtěli splnit? (TV Prima)

(více)

Recenze (103)

Hanka_M odpad!

všechny recenze uživatele

Školní výlet se vrací? Je vtipné dívat se na amatérsky zpracovaný film s profesionálními herci, dokonce bardy českého filmu a divadla. Oni by asi rádi o něčem hráli, ale těžko se jim to dělá, když nemají žádné herecké vedení a hlavně neznají charaktery postav, protože je do scénáře nikdo nezakomponoval. Scénář je tak směšný, až se chce člověku brečet. Dramaturgický vývoj příběhu, body obratu, dialogy - nic z toho by v reálném životě takhle nevypadalo, protože by to bylo autentické, což tomuhle filmu chybí. Každá vážnější situace vyjde nakonec směšně, trapně, toporně. Pokusy o humor nevyšly v žádné ze situací a sentimentalita se proměnila v patos, který člověka bohužel nakonec pobavil a shodil i poslední zbytky snahy hereckých představitelů. Myslím, že bychom pány Sobotu, Přeučila, Freje neměli vystavovat takovému zesměšnění. Parazitovat na českém filmu i hereckých hvězdách Magnusek umí a nestydí se za to. Stydět by se mohli alespoň distributoři a investoři. Nemluvím o studentské kameře (kompozice, nedramatické záběrování a dokonce záběry přes osu) a šíleně nechutné hudbě, která jen ždímala tóny z počítače, bez jakéhokoliv melodického, nebo harmonického nápadu. O instrumentaci už vůbec nemluvím. Jako kdyby to dělalo nějaké dítě, které si hrálo s počítačem. Když to srovnám třeba se Školním výletem na podobné téma, tak v něm alespoň fungovala hudební stránka, ale tohle? Vlastně tvůrce obdivuju, že s tím dokonce vylezou před lidi a netočí to pod pseudonymem. Absolutní odpad a zcela nevysílatelný film. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pozitivni je, ze se zde objevili slavni herci Krampol, Hrusinsky, Sobota, Frej, Preucil. Ale casto propaguji sponzorske vyrobky ("Jsme pojisteni na celou dobu cesty"). Dej je ridky, k nemu lazenske historky, sentimentalni klavir. Tema posledni panske jizdy se objevilo v mnoha filmech. Napriklad Nez si pro nad prijde, Supernova, Frajeri ve Vegas. Zde jsou protagoniste nenarocni. ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

Tomáš Magnusek je sám o sobě neuvěřitelný sympaťák, o to víc mě nepřestává udivovat, proč neustále točí takové jednoduché kraviny, které se stěží hodí do televize, natož tak do kina. Stáří není pro sraby se může pyšnit především hereckým obsazením, které je na české poměry opravdu hvězdné, netýká se to pouze hlavních postav, ale také těch vedlejších, takže je neustále na co koukat. Bohužel však herecký ansámbl je to jediné, co tak nějak stojí za zmínku. Příběh nic moc zajímavého nenabízí, humoru je zoufale málo, vážnější scény díky nulové atmosféře vyzní zcela do prázdna, závěr je vyloženě absurdní. Největším bizárem jsou ovšem všudypřítomné, do očí bojící reklamní předměty, to je fakt síla. Chápu, že celý film je myšlen především jako pocta našim hereckým pardálům, velká škoda, že se jedná o takovou nudnou hloupost. 2/10. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Magnusek je prostě borec! Točí filmy hlava nehlava, protože se u toho prostě baví. A silou své osobnosti dokáže přesvědčit hromadu lidí, aby mu v tom (a patrně i zadarmo, nebo za minimální odměnu) pomáhali. Ještě chápu, že ukecal náchodského starostu Birkeho na cameo roličku vrchního v kavárně Pupp Karlovy Vary. Ale jak sehnal k učinkování světoznámou brazilskou hvězdu formule 1 Fittipaldiho už nepochopím. Pokaždé čekám, jestli jeho další film bude stejně špatný, jako ty předchozí. A to mu mu právě jde. A mohu zde do budoucna slíbit, že mu ze zvědavosti jako divák zůstanu věrný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jo, Tomáš Magnusek. To je samostatný žánr. Těžko určit typ jedince, který tento žánr preferuje. Asi jsou to hlavně senioři, ale i já sám mu dávám občas šanci. Sleduji ten jeho urputný boj a snahu natočit alespoň jeden dobrý film. Jeho filmy jsou prostě jiné. Dává v nich prostor menšinám, seniorům, nejednou v nich hrály herecké hvězdy na něž se málem už skoro zapomnělo a které ostatní tvůrci již raději obchází obloukem. Jeho filmy jsou plné PP, ale kupodivu u něj jsem to ochoten překusovat, protože je mi jasné, že jinak by na tento typ filmů asi nesehnal peníze. Herecké výkony většinou zvláštně oscilují a dost často je tam velký kontrast mezi  herectvím herců - veteránů a komparzu, který je často v křeči při říkání i jediné věty. A vzhledem ke stáří některých herců i to jejich samotné hraní je někdy na hraně... Filmů s podobným námětem jako je tento už byla natočena hromada. Oprostěme se od opravdu leckdy ochotnických hereckých výkonů, jednoduchého humoru a místy šíleného scénáře. Sama osa příběhu o partě důchodců, přátel, kteří si chtějí ještě jednou naposledy vyrazit a splnit si své sny dříve než z nich budou ležáci nebo dokonce jen rozemletý popel v urnách byla docela ok. Během cesty samozřejmě vzpomínají na mládí, dávné veselé historky i křivdy. Bohužel zde zase Magnusek sráží myšlenku zpracováním. Ač se flasbacky odehrávají zřejmě mezi šedesátými a sedmdesátými lety, nepoznáte to. Herci mají soudobé účesy a ani oblečení nebylo ani náznakem dobové. Kdyby tam alespoň hodil nějaký vintage filtr... Flashbacky byly většinou děsivé a hned ten první ze skokanského můstku bych dokonce nedoporučil slabým povahám. Potěšila účast pana Freje, toho jsem měl jako herce vždy rád. Kdyby film skončil po rozhovoru Freje s Krampolem, mohlo to mít větší grády. Takhle to celé podivně vyšumělo kamsi do trapna, obzvláště ten kinedryl mne dostal...  Takže Magnusku, zase ne. Ale abych nebyl pes, nějakou tu hvězdičku dám, protože tady alespoň vidím zuřivou neutuchající snahu točit o opomíjených tématech, byť za ideou to zpracování těžce pokulhává... Takže za dvě přání. * * ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Malou roli ve filmu má dvojnásobný mistr světa Formule 1 Emerson Fittipaldi. Svou roli hrál pouhý den. (Zix.)
  • Stříbrný Sprinter Mercedes-Benz, ve kterém cestují hlavní postavy, se také používal pro převoz štábu a techniky při natáčení filmu Bastardi 4: Reparát (2022) a je v některých scénách vidět v obraze. (ugugege)

Reklama

Reklama