Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se hodně bál do toho jít. Nakonec se do tématu zbytečně nevrtalo, zůstali jsme na povrchu věci což je fajn. Nejde vlastně ani tak o Tolkiena samého, jako prostě o člověka, jemuž válka vzala kamarády. Můžeme si z toho dovodit, co ho mohlo vést k napsání jeho děl, inspiraci, zdroje, ale u tohoto náznaku také zůstane, víc nám už tvůrci nepodsouvají. A to je jen dobře. 70% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Možno tu ani neide o to, či je to pravda, skôr o to, čo ho inšpirovalo. Miloval jazyky, mal predstavivosť, stretol tých správnych ľudí a zažil veci, ktoré ho len utvrdili v tom, že robí správnu vec. Tolkien bol pravdepodobne vizionár, ktorý to ale nerobil pre masy, ale pre seba. A je to aj skvelo zahraté, má to atmosféru a zákopy to správne dokresľujú. 4 z 5 ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Životopisný film klasického střihu, ale nevadilo mi to. Vytknout nicméně musím vykreslení Tolkienových přátel, kteří byli pro příběh sice důležití, jenže až do konce víceméně zaměnitelní. Škoda. Nicholas Hoult je ale stále sympaťák, Lily Collins také (a navíc krásná), líbilo se mi, jak scenáristé do děje vpašovali různé Tolkienovy inspirace a také jak režie párkrát použila nějaký záběr, který připomněl filmy Petera Jacksona. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vidíme backflashe do Tolkienova sirotčího dětství, školní roky a zkušenost bitvy na Sommě v roce 1916. Vidíme jeho názory, jeho vášeň pro filologii (ne pro film), lásku k legendám a mýtům Tolkien tento film samozřejmě nikdy neviděl. Film má svá emoční místa (schůzka na kafe mezi Tolkienem a jeho budoucí ženou, kterou ztvárnila Lily Collins). Něco je zjednodušeno a nebo zavádějící. Některé věci úplně chybí (katolicismus). ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych, aby můj život doprovázel soundtrack Thomase Newmana. Aby i v naprosto rutinních, nudných momentech hrály jeho motivy a měnily i ty nejvšednější dny na neskutečná dobrodružství. Tolkien sice neni nejlepší životopisný drama, zato je to drama protkaný skrz na skrz atmosférou, parádní kamerou a nádherným soundtrackem. Kdyby to šlo trochu víc do hloubky, těch pět bych tam vpálil bez váhání! ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)

Reklama

Reklama