Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Možno tu ani neide o to, či je to pravda, skôr o to, čo ho inšpirovalo. Miloval jazyky, mal predstavivosť, stretol tých správnych ľudí a zažil veci, ktoré ho len utvrdili v tom, že robí správnu vec. Tolkien bol pravdepodobne vizionár, ktorý to ale nerobil pre masy, ale pre seba. A je to aj skvelo zahraté, má to atmosféru a zákopy to správne dokresľujú. 4 z 5 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Není to tedy žádný Titanik, ale jako historické drama se skvělou hudbou to funguje překvapivě dobře. Dokonce mi nevadil ani neroztomile roztěkaný Nicholas Hoult, ani trochu zpřeházený děj. Film drží nad vodou slušná výprava a dobová atmosféra. Scény ze zákopů vypadají opravdu skvěle a stejně tak výtvory spisovatelovy fantazie. Trochu mě zamrzelo, že snímek trvá skoro dvě hodiny a přesto skončil v tom nejlepším. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se hodně bál do toho jít. Nakonec se do tématu zbytečně nevrtalo, zůstali jsme na povrchu věci což je fajn. Nejde vlastně ani tak o Tolkiena samého, jako prostě o člověka, jemuž válka vzala kamarády. Můžeme si z toho dovodit, co ho mohlo vést k napsání jeho děl, inspiraci, zdroje, ale u tohoto náznaku také zůstane, víc nám už tvůrci nepodsouvají. A to je jen dobře. 70% ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Na to o akého dôležitého človeka v rámci literatúry ide mohol film dopadnúť aj veľkolepejšie ale nevadí. Tolkien obsahuje hlboké scény a ajtak sa pri sledovaní cítite príjemne. Milo ma prekvapili pasáže z vojny a Hoult zvládol svoju postavu na výbornú. Jednoduché, kompaktné a svojím spôsobom krásne aj dojemné. Nečakajte ale podrobný opis vzniku Pána prsteňov, toto je biografia o spisovateľovi, nie výlet do stredozeme. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Příjemnej náhled do života nejlepšího fantasy spisovatele všech dob, kterej ovšem nepřináší nic extra (ten náhled, nikoli spisovatel), nejde do hloubky a nic moc nepitvá. Herecky, atmosférou, řemeslem ovšem bez výtek. A díky tomu, že se s fanservisem, kterej se taky tak strašně nabízí, film celou dobu drží hodně u země, posledních deset minut působí o to silněji a fanouškovi Středozemě dozajista způsobí zimomřavky. Škoda, že jen na tom konci. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)

Reklama

Reklama