Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Řada životopisných filmů se soustředí na boj, který musel protagonista svést nejen se svým okolím, ale především sám se sebou. Tolkien sem úplně nespadá, což je na jednu stranu příjemné osvěžení, na druhou stranu ale scénář postrádá nějaký ústřední prvek. Možná proto ve mně film nezanechal mnoho. Ani o Tolkienově díle se toho moc nedozvíte. Nemám sice rád, když jsou diváku servírovány různé do očí bijící odkazy (jako třeba v Magických slovech: Příběhu J. K. Rowlingové), ale podívat se na proces vytváření Tolkienova fantastického světa by nebylo ke škodě. (1 304.) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KTOVIE, ČO INÉ EŠTE TAJÍŠ." ,,ŽENU, TRI DETI A RANČ V ARGENTÍNE." ,,KIEŽ BY SOM MAL TAJNÝ ŽIVOT TOLKIENA." __ Už od čias dokončenia Jacksonovej trilógie som nepochyboval, že raz príde aj na sfilmovanie života samotného Tolkiena a predstavoval som si, ako by finálny produkt asi mohol vyzerať. Samozrejme previesť na filmové plátno životné peripetie obľúbeného spisovateľa predstavuje veľkú výzvu nielen pre režiséra, ale najmä pre scenáristu, ktorý sa musí rozhodnúť, ktoré z okamihov jeho života do finálnej mozaiky vloží a ako do nich zakomponuje odkazy na jeho najslávnejšie dielo. Tu sa siahlo iba po jeho mladosti, kde samozrejme nemôžu chýbať výjavy z bojov na Somme, ktoré Tolkiena poznačili a v mnohom vyformovali. Napokon možno skonštatovať, že práve hrôzy vojny poprelínané s obrazmi fantastických postáv Čiernych jazdcov, Mordoru a podobne a tiež akékoľvek Tolkienove vízie zakončené odrazmi v záverečných titulkoch patria k tomu najzaujímavejšie (schválne nepoužijem slovo najpôsobivejšiemu) čo film ponúkol. Na celkový lepší výsledok by bola potrebnejšia väčšia hĺbka prameniaca vo výraznejšej zaangažovanosti tvorcov neberúcu ju iba ako sériový produkt, ktorý sa kde-tu objaví na plátnach kinosál. Nejde o zlý film, ale určite ide o premárnenú šancu. (1569. hodnotenie, 91. komentár k filmu) ()

Reklama

applause 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný příběh, který vypráví o Tolkienově životě od mládí až do počátku psaní jeho vekolepého díla, nesoucí jmeno "Hobit". Ukazuje veškeré životní příhody, kterými se nechal spisovatel inspirovat pro sepsání svého románu.Bohužel mě film začal bavit až spíše ve druhé polovině, kdy jsem prožívala útrapy s hlavním hrdinou. Kdyby byl o něco kratší, nezlobila bych se, přidalo by to mu to na dynamičnosti. Hlavní hrdinové se svých rolí zhostili skvěle a jejich výkony podtrhovala příjemná hudba. Krásné a kouzelné bylo přátelství a láska protagonistů. Doporučuji. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mám rád Tolkienové diela a tešil som sa aj tento film o tvorcovi jednej s najlepších fantasy ság. Po trailery som mal trošku zmiešané pocity ohľadne Nicholasa Houlta, ale nakoniec mi tam celkom aj zapasoval. Problém bol však inde. Tolkien ma určite zaujímavý život, ale toto čo predviedli tvorcovia ma moc nezaujalo. Možno aj preto, že sa jedná iba o jeho začiatky, ktoré tak zaujímavé, aby sa o nich hovorilo skoro dve hodiny nie sú. A na druhu stranu som väčšinu vedel, hovorilo sa o jeho živote v dokumentoch v Jacksonovej adaptácii. Ten bol síce o dobru trištvrte hodinu kratší, ale aj zaujímavejší. Nemôžem povedať, že by to bola vyložená nuda, ale určite sa dalo s jeho života ukázať viac. Aj keď ma to zaujalo, prišlo mi to pomalé, rozťahane a v najlepšom to skončilo. Keby sa úvod prestrihal a pokračoval príbeh ďalej, určite by to bolo zaujímavejšie. Možno ľudí čo o Tolkienovi veľa nevedia to bude baviť viac. Veľká škoda, že nám neukázali čo bolo ďalej. Tak tajne som dúfal, že sa dočkáme aj záberu na náhrobok Berena a Luthien. Dojímavá hudba by k tomu aj bola, pretože Thomas Newman so svojim pianom patrili k plusom v tomto filme. Obľúbený soundtrack: Impecunious Circumstances, Helheimr (End Crawl). 60% - 3* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nezáleží na tom, nakolik je snímek věrný realitě a nakolik si dovolil se od ní odchýlit. Svou stylizací i atmosférou se podobá příběhům, které se později zrodily z pera jeho ústředního hrdiny. Je naplněný až po okraj vším, co určovalo směr a vytyčilo cíl, k němuž směřoval celým svým životem. Bolestí i protivenstvím, které člověku osud tak rád staví do cesty - přátelstvím a empatií, které mu bývají oporou v těžkých chvílích - hrůzou a utrpením, které světu přenesla první velká válka dvacátého století - i láskou a věrností, které pozemskému bytí dávají vyšší smysl ... veškerou bídou i krásou našich dnů. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)

Reklama

Reklama