Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

LND 

všechny recenze uživatele

Tolkien je v podstatě obyčejné životopisné drama. Rozhodně ovšem nenudí. Má skvělou atmosféru, soundtrack, herce a je místy až nečekaně vtipný. Je to takový příjemný relaxační film na odpoledne, u kterého není potřeba přemýšlet a stačí si ho jen užít. Škoda jen, že u nás nebyl v kinech, a proto o něj spousta lidí ani nezakopne. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jeden z těch jakože životopisů,na který se celkem hezky kouká,ale ve finálním součtu v paměti neuvázne a nic extra nepřinese.Tolkien je bezesporu jedním z nejvýznamnějších moderních autorů,ale tady se toho o něm divák zase tolik nedozví.Otázka je jestli je to nedostatečnou dramatičností jeho života (ne snad že by jeho život byl prostý dramatických událostí,ale v té době se to nejspíš dělo celkem běžně),nebo jen nedotažeností scénáře...60% ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Není to tedy žádný Titanik, ale jako historické drama se skvělou hudbou to funguje překvapivě dobře. Dokonce mi nevadil ani neroztomile roztěkaný Nicholas Hoult, ani trochu zpřeházený děj. Film drží nad vodou slušná výprava a dobová atmosféra. Scény ze zákopů vypadají opravdu skvěle a stejně tak výtvory spisovatelovy fantazie. Trochu mě zamrzelo, že snímek trvá skoro dvě hodiny a přesto skončil v tom nejlepším. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem že u životopisného filmu o Tolkienovi budu vyzdvihovat především kameru a hudbu. Ostatní je televizně průměrný až hanba. Nevím proč je tu vynecháno dost podstatných věcí např. s Edith se oženil ještě před odjezdem na frontu. Dále se neuvádí, že se po vyléčení horečky opět vrátil do války byť nepřímo na frontu. Celkově se lítá ve flashbacích tolik, že mě opravdu chybí nějaký popisek. Především pak se dostaneme o hodně let dopředu, kde už má Tolkien děti a začne psát Hobbita. Nevím proč se zaměřilo na nezajímavé části a ty se byly nezajímavě natočeny. Teď však k důležitému - Nicholas Hoult mě nesedí jako Tolkien. Nechci tady popisovat, že na fotkách z první světové má knír. Hoult nemá ani chemii s Lily Collins, takže v reálné podobě krásný romantický až skoro románový příběh je tu tam. Velmi tleskám výběru herců. Proč ho herecky strčí do kapsy na pár minut Derek Jacobi? Pro nezaujaté diváky tady není, co hledat. Pro fanoušky Tolkiena to bude docela nuda se prokousat konečně k náznakům tvorby. Velká škoda, protože jinak výjevy z války a krásné záběry na stromy je radost vidět - zase ta kamera! Hodnocení OST: Na poměry životopisu krásný soundtrack od Newmana. Vlastně díky němu jsem byl schopný dokoukat film. 8/10 ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Tolkien je v dnešní době již fenomén a pojem. Nebudu tady dlouho mluvit o svých nostalgických momentkách, která jsou spojeny z filmovou trilogií, spíše bych chtěl zdůraznit formát fantasy, který Tolkien jako patrně jediný nastolil. V době kdy na fantasy lidi neměli náladu, vytvořil asi bezkonkurenčně nejlépe fungující svět s historií, zvyky, jazyky, tvory a magií, kterému se náš svět nemůže rovnat. Tohle je chuťovka pro lidi, co dodnes tomuto autoru žehnají, a byť né vše je zvladnuto na jedničku, myslím si, že řadovému člověku lze celkem solidně přiblížit, jaký Tolkien asi byl, čím si procházel, koho měl okolo a co měl pod čepicí. Jak sám nedávno řekl tvůrce GOT , že oproti němu je jen lajk. Zkrátka skvěle propojený a fungující svět ztělesněňující fantasy a magičnost, no a jak knihu tak filmy můžeme hltat do nekonečna. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)

Reklama

Reklama