Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

applause 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný příběh, který vypráví o Tolkienově životě od mládí až do počátku psaní jeho vekolepého díla, nesoucí jmeno "Hobit". Ukazuje veškeré životní příhody, kterými se nechal spisovatel inspirovat pro sepsání svého románu.Bohužel mě film začal bavit až spíše ve druhé polovině, kdy jsem prožívala útrapy s hlavním hrdinou. Kdyby byl o něco kratší, nezlobila bych se, přidalo by to mu to na dynamičnosti. Hlavní hrdinové se svých rolí zhostili skvěle a jejich výkony podtrhovala příjemná hudba. Krásné a kouzelné bylo přátelství a láska protagonistů. Doporučuji. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další legenda, která se konečně dočkala své biografie a kupodivu je to lepší, než jsem si myslel. Ze všeho nejvíc jsem se při sledování nedokázal odříznout od porovnání s Teorií všeho, ovšem v půlce se to přece jen malinko zadrhlo a začal jsem se mírně nudit. Závěr snímku to ale bohatě vynahradil. Stejně jako Eddieho Redmaynea nemám rád Nicholase Houlta, ovšem ukázalo se, že u tohoto typu dramatu to tolik nevadí. Neškodný kousek na večer, o LotRovi se pochopitelně nedozvíte vůbec nic. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nemůže být pochyb o tom, že John Ronald Reuel Tolkien žil naplněný a zajímavý život. Je mi tedy vážně záhadou, proč o něm tedy vznikl takto úděsně nezajímavý film. Tolkien se sice může pochlubit perfektní kamerou, k níž dokonale lícuje soundtrack Thomase Newmana, nicméně scénář samotný je zdlouhavý se spoustou hluchých a zbytečných scén, kdy se ve filmu neděje vlastně vůbec nic. Nebýt tedy skvělé válečné sekvence a několika očividných odkazů na knihy "The Hobbit" a "The Lord of the Rings", skoro byste měli dojem, že se koukáte na životopis někoho úplně jiného. A to je vzhledem k nespornému odkazu, který Tolkien přenechal následujícím generacím vážně hodně špatně. „Things aren't beautiful because of how they sound. They're beautiful because of what they mean.“ ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Velmi citlivé a jemné. Takto bych popsal tento film. Hudba byla velice něžná a skvěle se hodila k tomuto životopisnému filmu. Film je celkově spíš průměrný, ale cítím v tom takový ten vznešený nádech a velice mi to k tomuto filmu sedí. Nemluvě o nádherné Lily, která si získala mé srdce hned v první scéně. Nejlepší scéna je bezesporu tak úplně poslední. TO slovo, které řekne Ronald způsobilo, že mi projel mráz celým tělem. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KTOVIE, ČO INÉ EŠTE TAJÍŠ." ,,ŽENU, TRI DETI A RANČ V ARGENTÍNE." ,,KIEŽ BY SOM MAL TAJNÝ ŽIVOT TOLKIENA." __ Už od čias dokončenia Jacksonovej trilógie som nepochyboval, že raz príde aj na sfilmovanie života samotného Tolkiena a predstavoval som si, ako by finálny produkt asi mohol vyzerať. Samozrejme previesť na filmové plátno životné peripetie obľúbeného spisovateľa predstavuje veľkú výzvu nielen pre režiséra, ale najmä pre scenáristu, ktorý sa musí rozhodnúť, ktoré z okamihov jeho života do finálnej mozaiky vloží a ako do nich zakomponuje odkazy na jeho najslávnejšie dielo. Tu sa siahlo iba po jeho mladosti, kde samozrejme nemôžu chýbať výjavy z bojov na Somme, ktoré Tolkiena poznačili a v mnohom vyformovali. Napokon možno skonštatovať, že práve hrôzy vojny poprelínané s obrazmi fantastických postáv Čiernych jazdcov, Mordoru a podobne a tiež akékoľvek Tolkienove vízie zakončené odrazmi v záverečných titulkoch patria k tomu najzaujímavejšie (schválne nepoužijem slovo najpôsobivejšiemu) čo film ponúkol. Na celkový lepší výsledok by bola potrebnejšia väčšia hĺbka prameniaca vo výraznejšej zaangažovanosti tvorcov neberúcu ju iba ako sériový produkt, ktorý sa kde-tu objaví na plátnach kinosál. Nejde o zlý film, ale určite ide o premárnenú šancu. (1569. hodnotenie, 91. komentár k filmu) ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama