Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pokud vnímáte Tolkiena jako strůjce všech fantasy světů, které máte tak rádi, tak si říkáte, že tento film je přesně pro Vás. Já to tak vnímal. I proto jsem se na film tak strašně těšil. Jaký je ale výsledek? Podle mě se jedná o nejnudnější životopisný film, který jsem za hodně dlouho viděl. Absolutní zklamání. Herecky dobrý, Nicholas Hoult jako mladý Tolkien je v pohodě, i Dome Karukoski není úplně náhodňák pro podobný příběh. Něco už natočeno má. Problém je ale scénář. Jsou v něm určitý momenty, u kterých Vám dojdou souvislosti s autorovými knihami, ale ve výsledku je to jedna velká nuda. Příběh se odehrává za Tolkienova studijního období. Potkává v něm kamarády, kteří mu formovali osud. Ze začátku ten jejich klub vypadá, jak kdyby se sešla nějaká mladá elita tehdejší doby. Nesedlo mi to. Postupem času se ale příběh čím dál víc provázel s první světovou válkou, kde záběry z bitevního pole působili dobře, ale říkal jsem si, že nechci koukat na válečný film, ale na životopisný film a tak mi to vlastně také nesedlo. Tolkien si tohle nezasloužil a vůbec se nedivím, že se jeho rodina od filmu distancovala. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tolkien je dle mého názoru jeden z nejlepších spisovatelů, který kdy žil. Obdivuji jeho fantazii a představivost. Pokud patříte mezi fanoušky LOTR a Hobita, tak tenhle film vám ukáže, co Tolkiena inspirovalo k některým důležitým scénám. Například síla přátelství, bojové scény, mocný prsten a další. Film toho hodně vysvětlí a to se mi moc líbilo. Bohužel jsem ale čekala z jeho života více, takže jsem filmem malinko zklamaná. Chápu, že z toho museli trošku udělat romanťárnu, ale přišlo mi tam toho až moc. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tolkien je bezpochyby najvýznamnejší autor fantasy žánru aký kedy žil. Jeho kolosálne dielo príbehov zo Stredozeme je nesmrteľné a ovplyvnilo mnohých. Už len z toho pohľadu je to dostačujúce, aby si človek, najmä fanúšik tohto žánru, tento životopisný film pozrel. Treba uznať, že Tolkien viedol zaujímavý život, pričom sa mi tu veľa vecí, čo sa týka jeho písania a tvorby, vyjasnilo. Len škoda, že tempo bolo dosť lenivé, čo môže mnohých odradiť. Taktiež je škoda, že sa celá tá jeho epopeja životného príbehu scvrkla iba na pár rokov, čo je dosť málo, pokiaľ uvážime, že svet Stredozeme tvoril prakticky celý život. Chcelo to dotiahnuť až po starobu, alebo aspoň po Hobita. Nadpriemer. 75/100 ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Životopisný průměr. Naštěstí jsem věděl, že půjde o rekapitulaci Tolkienovy životní pouti PŘED tím, než se pustil do Hobita, věřím ale, že u spousty diváků právě tento koncept mnoho sympatií nezískal - navíc, když nějaké to romantické ňuhňání v podání Houlta a Collinsové nemá správnou chemii a spousta detailů filmu ani prý není správně interpretována. 50% ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Poklidné vyprávění o životě Tolkiena v době, než sepsal svá nejslavnější díla. Je pravda, že tempo filmu není moc rychlé a v dnešní blockbusterové době možná bude někoho nudit, ale já jsem si převážnou pohodovost filmu pojednávajícího o přátelství a obyčejné lásce užil. Ocenil bych taktéž scény s Derekem Jacobim nebo výjevy Tolkienovy představivosti v zákopech za první světové války. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno