Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Řada životopisných filmů se soustředí na boj, který musel protagonista svést nejen se svým okolím, ale především sám se sebou. Tolkien sem úplně nespadá, což je na jednu stranu příjemné osvěžení, na druhou stranu ale scénář postrádá nějaký ústřední prvek. Možná proto ve mně film nezanechal mnoho. Ani o Tolkienově díle se toho moc nedozvíte. Nemám sice rád, když jsou diváku servírovány různé do očí bijící odkazy (jako třeba v Magických slovech: Příběhu J. K. Rowlingové), ale podívat se na proces vytváření Tolkienova fantastického světa by nebylo ke škodě. (1 304.) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tolkien ako osobnosť ma nezaujíma a Pána prsteňov vôbec nemusím, ale trailer vyzeral celkom zaujímavo a mám rád Houlta, takže som to riskol. Výsledkom je taký štandardný životopis v ktorom sledujeme aké udalosti formovali Tolkienovu fantáziu popri jeho peripetiách v súkromnom živote. Nie je to zlé ale pre mňa ani nič skutočne pútavé. Fanúšikovia ságy o chodiacich stromoch asi budú o stupeň spokojnejší. Nejaké fantasy výjavy si neodpustili ani v tomto filme a po vizuálnej stránke je to fakt nádhera s lepšími trikmi ako kdejaký čistokrvný blockbuster. 5/10. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Z Tolkiena mám dost rozporuplné pocity. Stopáž byla neskromná, ale u životopisných filmů obvyklá, scénář byl ale hodně zvláštní. Pokud šlo o dění v Anglii, bylo všechno v pořádku, válečné pasáže zato vypadaly, že je napsal někdo pod vlivem (čeho, to už nechám na odbornících). Vadilo mi, že se tvůrci velmi věnovali vývoji jazyků, zatímco o životě titulní postavy jsem se toho zas až tak moc nedozvěděl. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je skvělý, bez chyby. I potom dějové lince s Edith nemám co vytknout. Je to téměř pohádka, že se potkali dva lidi, kteří si takhle rozumí. Pak přichází hrůzy první světové a já se začínám bát, že víc už nebude. Že jsem čekala od dvou hodin stopáže více jeho života a ne jen pak titulky v závěru s různými dodatky. Pak si ale vzpomenu, že to natočili Amíci a říkám si, že je to vlastně dobré. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KTOVIE, ČO INÉ EŠTE TAJÍŠ." ,,ŽENU, TRI DETI A RANČ V ARGENTÍNE." ,,KIEŽ BY SOM MAL TAJNÝ ŽIVOT TOLKIENA." __ Už od čias dokončenia Jacksonovej trilógie som nepochyboval, že raz príde aj na sfilmovanie života samotného Tolkiena a predstavoval som si, ako by finálny produkt asi mohol vyzerať. Samozrejme previesť na filmové plátno životné peripetie obľúbeného spisovateľa predstavuje veľkú výzvu nielen pre režiséra, ale najmä pre scenáristu, ktorý sa musí rozhodnúť, ktoré z okamihov jeho života do finálnej mozaiky vloží a ako do nich zakomponuje odkazy na jeho najslávnejšie dielo. Tu sa siahlo iba po jeho mladosti, kde samozrejme nemôžu chýbať výjavy z bojov na Somme, ktoré Tolkiena poznačili a v mnohom vyformovali. Napokon možno skonštatovať, že práve hrôzy vojny poprelínané s obrazmi fantastických postáv Čiernych jazdcov, Mordoru a podobne a tiež akékoľvek Tolkienove vízie zakončené odrazmi v záverečných titulkoch patria k tomu najzaujímavejšie (schválne nepoužijem slovo najpôsobivejšiemu) čo film ponúkol. Na celkový lepší výsledok by bola potrebnejšia väčšia hĺbka prameniaca vo výraznejšej zaangažovanosti tvorcov neberúcu ju iba ako sériový produkt, ktorý sa kde-tu objaví na plátnach kinosál. Nejde o zlý film, ale určite ide o premárnenú šancu. (1569. hodnotenie, 91. komentár k filmu) ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)
  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)

Reklama

Reklama